Ons altın kritik destekte: Altında yeni hedef seviyeler neler?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın kritik destekte: Altında yeni hedef seviyeler neler?
Osman Bayrak
19.04.2023 12:04

Uzun bir süredir yükselen kanal içinde hareketine devam eden ons altın, son dönemde daha dar bir yükselen kanal oluşturdu. Bu sebeple ons altının bu yükselen kanallar içerisindeki hedef seviyelerini inceleyeceğiz.

Ons altının 1810 USD seviyesinden itibaren yaşadığı kuvvetli yükseliş sonrasında 2000 USD seviyesinin üzerine çıktı. Daha önce de vurguladığım gibi 2000 USD ons altın için son derece önemli teknik ve psikolojik seviye olarak karşımıza çıkmıştı. Ons altın geçtiğimiz hafta her ne kadar hafta kapanışını 2000 USD üzerinde yapsa da bu hafta 2000 USD üzerinde kalamayarak 1980 USD seviyesine doğru bir geri çekilme yaşadı. Ancak ons altında en kritik seviye pazartesi günü test edilen seviye olan 1980 USD’dir. Bu seviyenin önemini ise aşağıdaki grafik açıkça göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının temel olarak destek ve direnç seviyeleri yeşil renk ile gösterilen ana yükselen trend içinde olmakla birlikte, kısa vadede de destek ve direnç bölgeleri kırmızı renk ile gösterilen yükselen trend içinde hareket etmektedir. 1980 USD seviyesi ise ons altının kısa vadeli yükselen trendinin destek seviyesidir. Bu seviyenin üzerinde kaldıkça hareketin yönünün yukarı olması beklenebilir. Ayrıca kanal içinde hareket eden bir yatırım aracının destek bölgesi kırılmadıkça destekten yukarı dönmesi, direnç bölgesi kırılmadıkça ise dirençten aşağı dönmesi beklenir. 

Yukarıdaki analizden hareketle ons altının 1980 USD seviyesi üzerinde kaldıkça ana hedefi 2070 USD olacaktır. Bu seviye yukarıdaki grafiğin yapısı gereği hem uzun vadeli hem kısa vadeli direnç seviyesine denk geldiği için haber kaynaklı bir hacimli kırılım olmazsa fiyatın olası bu seviyeye hareketi halinde bu seviyeden dönmesi muhtemel olacaktır.

Bu direnç seviyesinin geçilmesi bir haber kaynaklı olarak hacimli olursa, daha önce belirttiğim 2160 USD seviyesi orta vadeli hedef olarak karşımıza çıkabilir. Diğer taraftan olası geri çekilmelerde 1980 USD destek seviyesinin kırılması halinde sırası ile 1950 USD ve 1932 USD seviyeleri olası destek seviyeleri olarak karşımıza çıkacaktır. Fakat yükseliş yönünde momentum kaybı olmaması için 1980 USD seviyesinin kırılmaması son derece önemlidir.

Gram altın

Ons altın tarafında yaşanan geri çekilme gram altında da önemli bir desteğin kırılmasına neden oldu. Geçtiğimiz hafta gram altının 1250 TL seviyesini aşağı kırması ile gram altının 1100 TL’den itibaren başlattığı yükselen trend kırılmış oldu. Her ne kadar dün bir toparlanma yaşanmış olsa da gram altının 1270 TL üzerine yükselmesi halinde tekrar yükselen trende dahil olduğundan bahsedebileceğiz. Aksi halde kırılan yükselen trend altında bir düzeltme hareketi ya da yatay bant hareketi yaşanması olası görülmektedir. Kısa vadede dolar/TL tarafında günlük küçük artışlar yaşanmakla birlikte gram altının yön tayinini ons altında yaşanan majör hareketler belirlemektedir. Bu nedenle gram altın yatırımcılarının ons altın hareketlerini yakından takip etmeleri anlamlı olacaktır. 

REKLAMI KAPAT X