Ons altında artan talep rekor kapanışları tetikledi  

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında artan talep rekor kapanışları tetikledi  
Osman Bayrak
13.06.2022 11:57

Geçen hafta cuma günü öğleden sonra ABD tarafında açıklanan TÜFE verisinin ardından ons altın 1825 USD seviyesini test ederek ani bir yükseliş ile 1870 USD seviyesine kadar yükseldi. Gram altın da bu kez ons altından aldığı destek ile haftayı 1026 TL seviyesinde kapattı. Ons altına son gün son saatlerde gelen artan talep, rekor kapanışları tetiklemiş oldu.

Ons Altın

Ons altın yukarıda bahsettiğim şekilde haftayı rekor bir yükseliş ile kapattı. Bu rekor yükseliş öncesi ons altının 1825 USD’ye kadar gerilemesi başarılı bir ayı tuzağı olarak grafiklerdeki yerini aldı. Bu hareketin çok kısa bir sürede gerçekleşmesi ve geri dönüşün de çok kısa sürede yaşanması her zaman belirttiğim kalıcılaşma ilkesinin önemini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

Ons altının içinde bulunduğu yükseliş hareketinde fibonacci seviyeleri son derece önemli ara durakları bulmamıza yardımcı oluyor. Geçtiğimiz haftanın kapanışı da fibonacci 0,618 seviyesinde gerçekleşmiş oldu. Bu hafta yükselişin devamı halinde ilk hedef 1894 USD, ikinci hedef ise 1920 USD olacaktır. Diğer taraftan ise olası geri çekilmelerde 1850 USD seviyesi 1800 USD’den başlayan yükselen trendin kırılmaması için son derece önemli bir destek olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviyenin kırılması halinde ise fibonacci 0,78 seviyesi olan 1838 USD’nin destek olarak karşımıza çıkmasına neden olabilir.

Bu hafta düzenlenecek FED toplantısında alınacak faiz kararı ve sonrasında FED başkanının basın toplantısında yapacağı açıklamalar tüm finansal piyasalar için son derece önemli olacaktır. Piyasadaki hâkim beklenti FED’in bu ay da 50 bp faiz artırması yönünde, ancak FED başkanının açıklamalarıyla şahinleşmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Gram Altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük grafiğinden kısa bir kesiti sunuyor. Dolar/TL’nin yurt içi tarafta alınan tedbirlere verdiği tepkiler ile gram altında volatilitenin yükseldiğini görüyoruz. Yükselen volatilite gram altının günlük fiyat barlarında uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor. Fakat gün kapanışlarının gün zirvelerine yakın olmasıyla gram altındaki yükselen trend gücünü korumaktadır.

Gram altının geçtiğimiz hafta Perşembe ve Cuma günlerinde oluşturduğu mumlar, mum grafik terminolojisinde “Asılı Adam” olarak adlandırılır ve fiyatlardaki belirsizliğin yüksekliğini simgeler. Burada bahsedilen belirsizlik fiyatın yaklaşık % 3’lük bir bantta hareket ederek gün zirvesinde kapanış almasıdır. Önceki günlerde fiyat %1,5 - %2’lik bir fiyat bandında hareket ederken son iki iş gününde bu bant genişlemiş oldu.

Tüm bu belirsizlikler içinde yolumuzu aydınlatan 8 günlük hareketli ortalama stratejisinin ne denli başarılı çalıştığını aşağıda bir kez daha görmekteyiz. Aşağıdaki grafikte yer alan mavi çizgi, gram altının günlük grafiğindeki 8 günlük hareketli ortalamayı göstermektedir. Gram altında yükselen trendin başladığı seviye olan 900 TL seviyesinden itibaren gram altın fiyatı 6 kez hareketli ortalama çizgisini test etmesine rağmen, fiyat hareketli ortalamayı aşağı kırmayı başaramadı. Bu stratejiyi takip eden bir yatırımcı 900 TL’den beri fiyatı takip ederek yaklaşık % 12’lik kazancı elde etmiş oldu.

Son olarak gram altında olası yükselişin devamı halinde daha önceki zirve seviye olan 1060 TL ilk hedef olarak fiyatı karşılama gücüne sahip olabilir. Önemli olan yine olası yükseliş hareketinde bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayıp sağlayamayacağıdır. Olası geri çekilmelerde ise 8 günlük hareketli ortalama değeri olan 1000 TL seviyesi potansiyel destek olarak fiyatı karşılayabilir. Bu seviyenin altında kapanış alınması halinde ise 900 TL’den beri yaşanan yükselen trend ciddi anlamda güç kaybı yaşayabilir.   

              

 

REKLAMI KAPAT X