Ons altında bu hafta dikkat edilecek kritik seviye

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında bu hafta dikkat edilecek kritik seviye
Osman Bayrak
28.05.2023 15:54

Düşen kanal içerisinde hareketine devam eden ons altında bu hafta son derece önemli bir destek noktası olan 1930 USD seviyesi yakından takip edilecek.

Ons altın kayıpla kapattığı geçtiğimiz haftanın ardından düşüş serisini üçüncü haftada da sürdürmüş oldu. Buna göre, kısa yükselişler her defasında tepki yükselişi olarak sınırlı kalan ons altında zayıflık emareleri devam etti. Ons altının geçtiğimiz haftaki kapanış seviyesinin önceki haftaların destek bölgelerinin altında olması ise yükseliş umutlarının azalmasına yol açtı. Her hafta görülen lokal zirve bölgeleri satış fırsatı olarak görüldüğü için yükseliş hamleleri de genel olarak başarısız kaldı.

Son dönemde belirsizliğe neden olan faktörlerden biri ise ABD tarafında borç tavanının yükseltilmesi konusuydu. Borç tavanı yükseltilmezse 1 Haziran itibarıyla ABD’nin ödeme mekanizmalarının kilitlenecek olması sebebiyle belirsizliğin artabileceği bir dönemin bizi beklediğini söyleyebilirdik. Fakat hafta sonu basına düşen haberlerde Başkan Biden ve McCarthy arasındaki görüşmelerde borç tavanının yükseltilmesi konusunda anlaşmaya çok yakın olunduğu bildirildi. Eğer haftanın ilk günlerinde anlaşmanın resmileştiği yönünde bir açıklama gelirse altına güvenli liman algısı ile sığınan bir miktar yatırımcının da satış yönünde bir eğilim izlemesi beklenebilir.

Diğer taraftan geçtiğimiz hafta sonuna doğru ABD ekonomisinin güçlü duruşuna devam ettiğini gösteren veriler paylaşıldı. Buna göre, ABD ekonomisi 2023 yılı ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdü ve işsizlik hakkından yararlanma sayısı beklentilerin altında kaldı. Bu veriler, her ne kadar Fed'in faiz kararını doğrudan etkileyebilecek güçte olmasa da, dolaylı yoldan faiz artışına yönelik beklenti üzerinde etkili olarak ons altın üzerindeki satış baskısının yoğunlaşmasına yol açtı.

Yeni haftada ons altın için takip edilecek kritik seviye ve önemi 

Ons altında bu hafta ise 1930 USD seviyesini çok yakından izleyeceğiz. Ons altın için 1930 USD seviyesinin altı ve üzeri farklı iki dünya olarak karşımıza çıkabilir. Peki, bu seviyeyi bu denli önemli hale getiren nedir?

 

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir. Son günlerde kırmızı kanal ile gösterdiğim düşen kanal içinde hareket eden ons altın, bu hafta son derece kritik bir desteğe geldi. Ons altının 1616 USD dibinden başladığı yükselen trendi bu hafta 1930 USD seviyesinden geçmektedir. Bu trend daha önce 1800 USD bölgesinde test edilmiş ve fiyat bu seviyeden tekrar yukarı dönmeyi başarmıştı.

Ana yükselen trend olma özelliği yüzünden bu seviyenin ilk denemede kırılmasını çok beklemiyorum. Hatta 1930 USD seviyesinin altına sarkmalar olsa dahi net kırılmanın yaşandığının görülmesini son derece önemli buluyorum. Çünkü bu tarz önemli trend kırılımlarında “ayı tuzağı” tarzı trend altı gevşemelerle sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle tren altında 2 günlük kapanış alınması önemli bir işaret olarak algılanacaktır.

Ons altının günlük grafikteki göstergeleri ise zayıflığa işaret etmektedir. Fakat saatlik grafiği inlediğimde RSI göstergesi ons altının son düşüşünü onaylamamış ve pozitif uyumsuzluk oluşturmuştur. Bu pozitif uyumsuzluğun gerek düşen kanal dibinde, gerekse yükselen trend desteğinde gerçekleşmiş olması ise önemini artırmaktadır. Sonuç olarak, her ne kadar zayıf bir done gibi görünse de ons altının 1930 USD desteğinden dönme ihtimalini, desteği kırma ihtimalinden yüksek görüyorum.

Teknik anlamda 1930 USD seviyesinden dönmesi durumunda ons altının ana hedefi ise 1980 USD seviyesi olacaktır. Bu seviye aynı zamanda düşen kanalın direnç seviyesi olacağı için olası yükselişlerde de ilk denemede kırılması daha zor olacaktır.

Bu nedenle 1930 USD seviyesinden dönebilecek bir ons altını 1980 USD gölgesi altında izlemeye devam edeceğiz. Fakat 1930 USD seviyesi aşağı kırılır ve bu seviye altında 2 günlük kapanış gerçekleşir ise düşüşün derinleşmesini bekleyebilir ve olası diğer destekleri de bu senaryonun çalışması halinde inceleyebiliriz.

Tıklayın: Göstergelerden altın fiyatlarına destek

REKLAMI KAPAT X