Ons altında düşen trende dikkat etmeliyiz

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında düşen trende dikkat etmeliyiz
Osman Bayrak
13.02.2023 09:07

Geçtiğimiz hafta ons altında görülen geri çekilme düşen bir trende dönüşürken, yatırımcıların yaşanabilecek yüksek hareketlilik karşısında dikkatli olması gerekmektedir.

Ons altında kısa vadeli düşen trend, saatlik ve 4 saatlik grafiklerde açıkça görülmektedir. Aşağıdaki grafikte ons altının 4 saatlik hareketleri sırası ile RSI, MACD ve DMI göstergesi ile gösterilmektedir. Ons altın 1620 USD seviyesinden başladığı yükselişine 1912 USD seviyesinde veda ederken, ana yükselen trend ise bu seviyede son derece kuvvetli bir şekilde kırıldı.

Özellikle günlük grafikte 3 Şubat günü görülen geri çekilme trendin kırıldığını açıkça gösterirken, bundan sonraki hareketleri 1620-1960 USD arasındaki fibonacci geri çekilme seviyelerini baz alarak takip edeceğimizi söyleyebilirim. Aşağıdaki grafikte farklı renklerde görülen seviyelerin anlamı, kırılan her desteğin sonrasında bir sonraki hedefin yeni destek seviyesi olmasıdır.

Kaynak: Tradingview

Grafikte çizdiğim düşen trendin destek ve dirençleri arasında hareket eden ons altının dönüşü için aşağıdaki detaylara dikkat edeceğiz.

Öncelikle günlük grafikte EMA(13) göstergesi tüm yükseliş boyunca destek olarak çalışırken, trend kırılımı ile birlikte bir dirence döndü. Bu nedenle EMA (13) üzerinde bir kapanış olmadan düşüş trendinin bittiğinden bahsedemeyiz.

Düşen trend içinde hareket eden ons altın için olası bir direnç çizgisi üzerinde kapanış alınması kısa vadeli dönüş için ilk sinyal olarak değerlendirilebilir. (Henüz bu yönde bir işaret görülmemektedir.)

Şu an kırılan fibo 0,236 seviyesi olan 1878 USD seviyesi direnç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle bir sonraki fibo seviyesi olan 1828 USD seviyesi destek olarak takibimizde olacaktır.

Günlük grafiklerde DMI göstergesi ilk kez 4 Kasım tarihinde al sinyali vermişti. (DI+, DI- üzerine çıkmıştır) Tüm yükseliş hareketi sırasında ise DMI göstergesi al sinyali vermeye devam etmişti. DMI göstergesi ilk kez 3 Şubat geri çekilmesi sırasında sat sinyali üretti ve hala sat sinyali içerisinde. Bu nedenle ons altında düşüş trendinin bittiğinden emin olabilmek için DMI göstergesinde al sinyalinin oluşması gerekecektir. (DI+’nın DI- üzerine çıkması gerekecektir)

Son olarak olası bir dönüş sinyali olarak 4 saatlik grafiğin RSI göstergesinin pozitif uyumsuzluk içinde olduğunu görüyoruz. Bu tarz düşüşlerde çok güvenilir bir sinyal olmasa da bu pozitif uyumsuzluğu aklımızda bulundurarak bu haftaki hareketleri takip edeceğiz.

Gram altın

Ons altında yaşanan geri çekilme gram altında da bir çekilmeye neden oldu. Aşağıdaki grafik de gram altının günlük hareketlerini göstermektedir. Gram altın için EMA(13) seviyesi direnç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün itibariyle EMA(13) 1142 TL’den geçmektedir. Fakat öncelikle fibo 0,236 seviyesi olan 1134 TL seviyesi direnç olarak karşımıza çıkabilir. Olası ilk destek bölgesi ise fibonacci 0,382 seviyesi olan 1102 TL olacaktır.

Kaynak: Tradingview

Göstergeler tarafında da benzer şekilde DMI göstergesi ilk kez 3 Şubat günü sat sinyali üretti. Olası bir yükseliş hareketi için aceleci olmadan, DMI göstergesinde al sinyalinin oluşmasını beklemeliyiz.

Etiketler: ons altın gram altın
REKLAMI KAPAT X