Ons altında kayıplar derinleşti

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında kayıplar derinleşti
Osman Bayrak
06.07.2022 12:13

Ons altın grafiği bir süredir zayıf bir seyir kaydederken, dün finansal piyasalarda yükselen resesyon endişeleri ons altının destek yaptığı psikolojik direnç olan 1800 USD seviyesinin kırılmasına neden oldu. Desteğin kırılmasından sonra kayıpların derinleştiği ons altın için kısa vadede zayıf havanın devam etmesi beklenebilir.  

Ons Altın

Uzunca bir süredir ABD enflasyon rakamını ve ABD ekonomik gelişmeleri hakkında bizlere bilgi verebilecek verileri yakından izliyorduk. ABD tarafındaki bu bilgileri izlememizin en önemli sebeplerinden birisi yükselebilecek enflasyon verisinin FED tarafında oluşturacağı rahatsızlıktı. Beklentilerden hızlı ve ardışık şekilde aralıksız yükselen bir enflasyon verisi bir süre sonra tedbir alınmazsa ABD ekonomisinde ciddi sorunlara neden olabileceği kaygısı ile FED’i ciddi tedbirler almaya itebilirdi. Ve bu ihtimal hayata geçti. Bir şekilde beklentilerden bile yüksek gelen ABD enflasyon verisi FED’i faiz artırımı konusunda köşeye sıkıştırmış oldu.

Her ne kadar FED faiz artırım sürecine girse de yaptığı 0,75 puanlık faiz artırımı enflasyonun önlenmesi konusunda ciddi bir etkiye sahip olmadığı gibi ekonomi üzerinde de ciddi bir kaygıyı da beraberinde getirdi. Nedeni ise artan faiz oranlarının ekonomik aktivitelere olan durdurucu etkisidir. Yükselen faiz bireysellerin ve şirketlerin bankalardan kredi kullanmalarını daha da zorlaştırır. Şirketler bankalardan kullandıkları yüksek faiz oranlı krediler ile yatırım yapmakta zorlanır. Yatırım yapsalar bile karlılık oranları mevcut durumdaki karlılık oranlarından daha düşük olur. Bu da haliyle hisse değerlemelerine, istihdam piyasasına ve genel ekonomik aktivitelere negatif yönlü yansır. İşte bu nedenle artan faiz artırımı kaygıları beraberinde resesyon kaygılarını da getirmiş oldu.

Resesyon bir ekonominin üst üste 2 çeyrekte küçülmesi anlamına gelmektedir. Küçülen ekonomiler daha az istihdam üreteceği için, artan nüfusa karşılık ciddi anlamda bir işsizliğin ortaya çıkmasını beraberinde getirir. Bir de üzerine önlenemeyen bir ABD enflasyonu eklenirse durum stagflasyona dönüşür ki bu sanırım ABD tarafında en istenmeyecek durumlardan birini oluşturur. Dün itibariyle yükselen resesyon endişeleri etkilerini öncelikle brent petrol tarafında gösterdi. Ardından neredeyse tüm değerli metaller ciddi anlamda değer kaybetti.

Ons altının teknik anlamda 1800 USD seviyesinde tutunamaması ve güçlü bir kırmızı bar ile düşüş kaydetmesi yükseliş umutları açısından son derece negatif bir etki oluşturdu. 1800-1860 USD bandında hareket eden ons altın için bu bant aşağı yönlü kırılmış oldu. Teorik olarak hedef olan 1740 USD seviyesi bir ihtimal olarak masada olsa da, 1750 USD seviyesi ciddi bir destek olarak fiyatı karşılayabilir. Bu seviyenin de kırılması halinde 1720 USD ara destek olmak üzere 1680 USD ana destek hedefi masadaki yerini alabilir.

Şu an için önemli olan düşüşlerin derinleşmesi kadar, bu seviyelerde ne kadar kalıcı olacağıdır. Artık önemli bir yükseliş için kritik direnç seviyesi 1830 USD’ye kadar yükselmiş olup, fiyat ile bu direnç arasındaki boşluk da yükseliş ihtimalini zayıflatmaktadır.

Gram Altın

Gram altın Dolar/TL’den aldığı destek ile 981 TL üzerine atmayı başararak yeni bir yükseliş hamlesine girişmişken; ons altın tarafına gelen satış ile ciddi bir güç kaybı yaşadı. Yaşanan düşüş ile yeniden 960 TL’de bulunan fibo desteğine gelen gram altının bu destekte tutunup tutunamayacağı yakından izlenecektir. Bu desteğin de kırılması halinde 942 TL seviyesi bir sonraki ana destek olarak fiyatı karşılayacaktır. Fakat global dolar endeksinde görülen tarihi zirvenin devam etmesi halinde pek çok yatırım aracının dolar karşısında erimesi daha muhtemel görünmektedir.

 

REKLAMI KAPAT X