Ons altında kırılan kritik destek kalıcı olabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında kırılan kritik destek kalıcı olabilecek mi?
Osman Bayrak
19.09.2022 14:48

Geçtiğimiz hafta ons altın son derece kritik gördüğümüz 1680 USD desteğini aşağı yönlü kırdı. Kritik desteğini kıran ons altının bu hafta destek altında kalıcı olup olamayacağı piyasa oyuncuları tarafından yakından izlenecek.  

Geçtiğimiz hafta gram altın da 971 TL’yi test ederek, haftayı 982 TL’den kapattı.

    

Yukarıdaki grafik ons altının haftalık hareketlerini gösteren teknik analizinin bir parçasını göstermektedir.

Ons altın 2 yılı aşkın bir süredir 1680 USD – 2070 USD arasında hareket etmektedir. Bu yatay bandın zirve noktasını ilk olarak pandemi başında gören ons altın, ikinci testini ise Ukrayna-Rusya savaşı başlangıcında yaşadı. Bu iki dönem haricinde ons altın hareketlerinin genellikle 1750 USD – 1900 USD arasında yoğunlaştığını görüyoruz.

Bu hareketin 2 yılı aşkın süredir devam etmesi, bu yatay bandın alt ve üst sınırlarının önemini bir kat daha artırmaktadır. Bu sınırlarının egale edilmesi, sınırlar dışında kalıcılık görülmesi halinde teknik anlamda kanal boyu kadar (Yaklaşık 400 USD) yeni bir hareket alanının doğması anlamına gelebilir.

Fakat 2 yılı aşkın bir süredir oluşan bu yatay bandın bir yönde kırıldığını iddia etmek için ons altın fiyatının bir süre daha bandın dışında fiyatlanması gerekir. Geçtiğimiz hafta, ons altının hafta kapanışının 1680 USD altında olması bu açıdan negatif bir gelişme oldu.

Bu hafta 21 Eylül tarihinde kritik FED toplantısı öncesinde ve sonrasında (gelecek açıklamalara göre) bu değer kaybının derinleşmesi söz konusu olabilir. Fakat teknik anlamda bir zayıflık gündeme gelse bile 1680 USD desteği kuvvetli bir destek olduğu için fiyat yeniden bu bandı test etmek, yatay kanal içine girmek isteyecektir. İşte tam o sırada yaşanan hareketin tepki hareketi mi (Bounce back) yoksa yeni bir yükseliş hareketi mi olduğunu tayin etmeye çalışacağız.

Ons altının yeniden bir yükseliş hareketi sergileyebilmesi için öncelikle 1680 USD, ardından ise 1730 USD üzerinde kalıcılık göstermesi son derece önemlidir. 1730 USD’nin önemi ons altının 2070 USD seviyesinden son olarak düştüğü düşen kanalın direnç bölgesi olmasından ileri gelmektedir. Ayrıca bu durumdan müstesna olarak 8 haftalık hareketli ortalama da 1740 USD seviyesinden geçmektedir.

Bu bölgenin olası yükselişlerde ons altın fiyatını karşılaması, bir direnç oluşturması son derece olasıdır. Bu seviyeler üzerinde bir kalıcılaşma ise ons altında yukarı yönlü yeni bir hareketin başlangıcının işareti olacaktır.

Gram altında geri çekilme yaşandı

Ons altında yaşanan geri çekilme, gram altını da 982 TL seviyesine kadar gevşetti. Kritik 1015 TL direncini test etmesine rağmen, yönünü tekrar aşağı çeviren gram altın 971 TL seviyesini görerek haftayı ufak bir tepki hareketi ile kapatmış oldu.

Gram altının 8 haftalık ortalaması da 1011 TL seviyesinden geçmesi nedeniyle bu bölgenin olası yükselişlerde gram altın için direnç olması kuvvetle muhtemeldir. Aşağı yönde ise 944 TL seviyesi önemli bir destek bölgesi olup, hafta içinde gerileme hareketinin devamı halinde bu seviyenin test edilmesi, talebi de beraberinde getirebileceği için çalışabilecek bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Son olarak, FED kararlarının açıklanacağı 21 Eylül tarihinde değerli metal piyasasının volatilitesinin artması normal karşılanacağı için, yatırımcıların 21 Eylül günü her iki yönde kaydedilebilecek sert hareketlere hazırlıklı olması önemlidir.

REKLAMI KAPAT X