Ons altında pozitif uyumsuzluğa dikkat

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında pozitif uyumsuzluğa dikkat
Osman Bayrak
05.09.2022 14:19

Geçtiğimiz hafta değerli metaller için zorlu bir hafta oldu. Ons altının geçtiğimiz hafta yaşadığı düşüş sonrası ons altın cephesinde fiyat-RSI göstergesi arasında bir pozitif uyumsuzluk oluşmaya başladı.

Ons altın haftayı %3’lük bir düşüş sonrası kısa bir toparlanma ile 1712 USD seviyesinden; gram altın ise yine %3’lük bir düşüş sonrası kısa bir toparlanma ile 1000 TL seviyesinden kapattı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük grafiğini göstermektedir. Altta yer alan ise RSI göstergesini göstermektedir. Ons altının 1997 USD seviyesinden başlayıp 1680 USD seviyesinde son bulduğunu düşündüğümüz düşüş hareketinin fibonacci seviyeleri de kırmızı-mavi bantlar aracılığı ile gösterilmektedir. Öncelikle bu grafikte görülen seviyelerin anlamlı olması için, ons altın fiyatının 1680 USD seviyesi altı bir kapanış almaması gerekir. Aksi halde yeni dip seviyeler gündeme geleceği için yeni fibonacci seviyelerinin belirlenmesi gerekecektir. Bu nedenle 1680 USD seviyesi ons altın için son derece önemlidir.

Diğer taraftan 1680 USD seviyesi yaşandığında RSI göstergesi aşırı satış bölgesindeydi. Her ne kadar 1997 USD seviyesinden başlayan düşen trend, 1680 USD seviyesinden başlayan yükseliş ile kırılmaya çalışılsa da başarılı olunamadı. Geçtiğimiz haftaki düşüş ile birlikte ons altın için yeni bir zayıf döneme girmiş durumdayız. Fakat bu grafikte önemli gördüğüm bir noktayı göstermek istiyorum. Ons altın 1692 USD seviyesinde iken RSI göstergesi 23,50’yi gösteriyordu. Ons altın tekrar 1697 USD seviyesine indiğinde ise RSI göstergesi 30,86 seviyesine yükseldi. Günlük grafikte görülen bu pozitif uyumsuzluk potansiyel bir yükseliş hareketi ya da yatay bant hareketi için umut vadetmektedir. Ons altın grafiğini izlerken bu ihtimalleri göz önünde bulundurmakta fayda görüyorum.

Öte yandan gram altın da ons altının düşüşüne ayak uydurarak uzun zaman sonra içinde bulunduğu kanalın alt kanalını aşağı yönlü kırdı. 993 TL seviyesinde alınan gün kapanışı esnasında kanal desteği 1002 TL seviyesinden geçiyordu. Hafta kapanışı yapıldığı dakikalarda ise kanal desteği 1004 TL seviyesinden geçerken hafta kapanışı 1000 TL’den gerçekleşti. Geçtiğimiz Cuma günü yaşanan bu tepki yükselişinin devamı bu hafta son derece anlamlı olacaktır. Gram altın fiyatının 1006 TL seviyesi üzerine yükselmesi ve bu seviye üzerinde kalıcılık göstermesi kanal hareketinin de devamı anlamına geleceği için önemlidir. Fakat bu yükseliş hareketi yaşanmaz ve düşüşe devam ederse, içinde bulunduğu kanal aşağı yönde kırılmış olacak ki, bu ihtimalin netleşmesi halinde aşağı yönde oluşacak yeni hedeflerden bahsedebiliriz. Şu an için gram altın bir karar aşamasında olduğundan önümüzdeki birkaç günlük hareketi bu açıdan takip etmeliyiz.

Eylül ayı için FED toplantısının yapılacağı tarihe kadar açıklanacak ABD ekonomik verilerinin son derece önemlidir. Bu hafta açıklanacak ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuru rakamları (Beklenen: 240 K, Önceki: 232 K) ardından ise gelecek hafta açıklanacak olan ABD TÜFE verisi (Beklenen: % 0,3, Önceki: % 0,3) yakından izlenecektir. Bu verilerin beklentilerden farklı gelmesi her iki yönde de volatilitenin artmasına neden olabilir.    

REKLAMI KAPAT X