Ons altındaki baskı gram altını da aşağı çekiyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altındaki baskı gram altını da aşağı çekiyor
Osman Bayrak
07.09.2022 14:53

Ons altın haftaya zayıf bir seyir ile başladı. Yükseliş denemelerinin satış baskısıyla karşılaştığı ons altın dün yönünü tekrar 1700 USD sınırına çevirdi. Ons altında görülen bu baskı (zayıflık) gram altını da aşağı çekmektedir. 

Ons Altın

Ons altın cephesinde RSI göstergesi ile yaşanan pozitif uyumsuzluk devam etmekle birlikte zayıflık süreci de devam etmektedir. Yaşanan her yükseliş denemeleri bir satış baskısı ile karşılanıyor. Örneğin dün görülen harekette ons altın fiyatı güne 1710 USD seviyesinden başlayıp, 1726 USD seviyesini test etse de yönünü akşam saatlerinde 1700 USD seviyesine çevirdi. Haftanın ikinci gününü de kırmızı mum ile kapatan ons altın için neredeyse 7 gündür düşüş devam ediyor diyebiliriz.

Aşağıda sizlerle paylaştığım ons altının günlük grafiği ile sizlere başka bir bakış açısını da paylaşmak istiyorum. Bu grafikte esas olarak 2070 USD seviyesinden başlayan düşüş hareketi kurallara uygun bir kanal hareketi olarak yoluna devam etmektedir. Ons altının içinde bulunduğu paralel kanal hareketi 1680 USD seviyesini çok daha önemli hale getiriyor. Çünkü bu seviyenin aşağı yönde kırılması halinde (Görülen pozitif uyumsuzluğa rağmen) aşağı yönde derin bir marjin açılma ihtimali gündeme gelecektir. Henüz bu seviyenin altında bir kalıcılaşma görülmediği için kanal hareketin hedefini paylaşmamakla birlikte, olası bir 1680 USD altındaki kalıcılaşmada aşağıda paylaştığım grafiğin destek bölgelerini olası dönüşler için takip edeceğiz.

Yukarıdaki grafiğin alt kısmında görülen ve sağa doğru uzanan yükselen trend ons altın fiyatını 1300 USD seviyesinden beri desteklemektedir. 1 Eylül’de ons altında görülen dip seviye olan 1688 USD de bu yükselen trende karşılık gelmişti. Bu nedenle bu desteğin fiyatı 1691 USD seviyesinde karşılaması beklenebilir. Bu seviyenin kırılması halinde ise bir önceki dip seviye olan 1680 USD seviyesi önemli bir destek olarak karşımıza çıkacaktır. Potansiyel yükseliş hareketleri için teknik açıdan bu seviyenin kırılmaması son derece önemlidir.

Gram Altın

Ons altında yaşanan zayıflık gram altının da kritik destek seviyelerinin altında fiyatlanmasına neden olmaktadır. Uzunca bir süredir Dolar/TL’nin dar bir bantta hareket etmesi nedeniyle ons altındaki hareketler gram altın üzerinde ciddi bir etkiye neden oluyor. Dün ons altında görülen zayıf hareket, gram altının da kritik 1000 TL desteğinin altına sürüklenmesine neden oldu. Gram altın dün her ne kadar dün gün içinde 1011 TL seviyesine kadar yükselse de, bu seviyeden kapanış alamadı. Aslında gram altının 1005 TL seviyesi üzerinde kapanış alması yükseliş umutları için önemli olsa da gram altın fiyatının hala destek bölgesi etrafında hareket etmesi yükseliş için umutları taze tutmaktadır. Fakat 766 TL seviyesinden başlayan yükselen trendin kırılmış olması ve trend altındaki 4. gün kapanışı almış olması gram altın üzerindeki baskıyı artırmaktadır.  Gram altının tekrar önemli bir yükseliş trendine başlayabilmesi için 1020 TL seviyesi üzerinde kalıcılık göstermesi son derece önemlidir. Bu seviye üzerinde kalıcılık yaşanana kadar gram altın fiyatlarındaki zayıflığın devam etmesi beklenebilir.  

REKLAMI KAPAT X