Ons altını Fed toplantısı öncesinde bekleyen 2 senaryo

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altını Fed toplantısı öncesinde bekleyen 2 senaryo
Osman Bayrak
15.06.2022 13:39

Geçtiğimiz haftayı ciddi bir yükselişle kapatan ons altın, dün yatırımcısını şaşırtarak ciddi bir düşüş kaydetti. Bu sayede volatilitesi son derece yükselen ons altın, dolayısı ile gram altın fiyatlamasındaki volatiliteyi de artırmış oldu. Bu akşam açıklanacak FED kararı ve FED Başkanı’nın açıklamaları öncesi altını bekleyen 2 ana senaryoyu paylaşmak istiyorum.

Geçtiğimiz haftaya kadar FED toplantısından 50 baz puan faiz artışı bekleyen piyasa, FED üyesinin 75 baz puan artışın masada olduğunun ve hatta bir sonraki ay da 75 baz puan artırımın masaya geleceğini açıklaması ile adeta karıştı. Dünya borsa endeksleri, kripto paralar ve sonunda değerli madenlerde satışlar peş peşe yaşandı. Yaşanan bu kısa süreç riskli varlıklardan uzaklaşmanın bir neticesi olarak yorumlanabilir. Özellikle ABD borsalarının zirve değerlerinden % 20 geri çekilmeleri ve bu seviye altında 2 gün kapanış almaları resmi olarak ABD borsalarının ayı piyasasına girdiğinin işareti niteliğinde. Diğer taraftan kripto para piyasasının ana unsurlarından Bitcoin ve Etherium başta olmak üzere pek çok coinde çok ciddi geri çekilmeler yaşandı. Bu ortamda bu akşamki FED toplantısından 2 ana senaryo bekleniyor.

Eğer bu akşam faiz artışı 75 baz puan olur, açıklamalarda bir 75 baz puanın daha masada olduğu vurgulanır ve son derece şahin tonda açıklamalar gelirse piyasalarda yaşanan düşüşler derinleşebilir. Şahinleşen FED ve artan faizler altın üzerinde doğrudan baskıya neden olup 1780 USD seviyesinin test edilmesine neden olabilir.

İkinci senaryoda ise FED 50 baz puan artırıp, açıklamaları ile sıkılaşmaya işaret ederse piyasa beklentisinden daha güvercin algılanıp piyasalarda bir alım dalgası yaşanabilir. Beklenen kadar şahin bir ton kullanmadığı algılanan FED’in ons altına olumlu yönde katkısı olabilir. Yaşanabilecek bir yükseliş fiyatın tekrar 1860 USD seviyesine taşınmasına neden olabilir. Fakat unutmamak gerekir ki olası bir yükseliş dalgasının tepki yükselişi olarak kalması son derece muhtemeldir.

Ons Altın

Ons altının bu hafta güç kaybettiğini görüyoruz. Tüm finansal piyasalara gelen satışlar aynı zamanda değerli metallere de sıçramışa benziyor. Yükselen trendlerini kıran ons altın için 1790 USD seviyesi destek olarak, 1850 USD seviyesi ise direnç olarak takip edilecektir. Günlük grafikte DMI göstergesi net bir görünüm sergilemediği için volatilitenin yükseldiğini izliyoruz. Bahsettiğim destek ve direnç seviyelerinden biri kırıldığı zaman (Kalıcılaşma görülmesi şartı ile) yaklaşık 80 USD’lik yeni bir fiyat bandının açılma ihtimali masaya gelebilir.         

Gram Altın

Dolar/TL’nin son günlerde stabil olması nedeniyle gram altın ons altın etkisinde hareket ediyor. Gram altın hareketinde 2 önemli gelişme dikkat çekmektedir. Öncelikle gram altın takip ettiğimiz ana yükselen trendini dün kırmış oldu. Daha önce 5 kez test etmesine rağmen, yükselen trend altında kapanış almamıştı fakat dün ilk kez trend altında kapanış aldı. Gram altının 8 günlük hareketli ortalaması dün 1005,69 TL seviyesinden geçerken kapanış fiyatı bu seviye altında gerçekleşti. Şu an için trendin kırılmış olduğundan bahsetmek için erken olsa da, yükseliş trendinin güç kaybettiğinden bahsedebiliriz. Diğer önemli gelişme ise RSI göstergesinin fiyata eşlik edememesidir. Bu haftaki düşüşle 70 seviyesinin de altına inen RSI göstergesi, altında yaşanan güç kaybının ikinci göstergesi niteliğindedir.

Bu akşam gelecek açıklamalar ile gram altın her iki yönde de sert hareketler yapmaya aday görünmektedir. Bu nedenle yatırımcıların risklerini bu gelişmelere göre ayarlaması, eğer kaldıraçlı pozisyonları varsa kaldıraç oranlarını gözden geçirmeleri faydalı olacaktır.

Paranızın sağlığınızı bozmaması dileğiyle.

 

REKLAMI KAPAT X