Ons altının kritik desteği 1945 USD'ye yükseldi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altının kritik desteği 1945 USD'ye yükseldi
Osman Bayrak
05.06.2023 08:19

Ons altında geçtiğimiz haftadan beri yükselen trend desteği olarak izlediğimiz kritik destek seviyesi 1930 USD’den 1945 USD’ye yükseldi. Teknik anlamda bu kritik seviye altında ya da üzerinde olmanın tüm hikâyeyi orta vadede değiştirebilecek güçte olduğunu düşünüyorum.

Geçtiğimiz haftanın önemli verileri

Geçtiğimiz hafta cuma günü ABD tarafında açıklanan veriler ons altın üzerinde oluşan baskıyı artırıcı yönde oldu. Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi 180 bin beklenirken 339 bin gibi yüksek bir rakam açıklandı. Ortalama saatlik kazançlarda bir düşüş, işsizlik oranında bir artış olmasına rağmen piyasa tarım dışı istihdam verisine odaklanarak ekonominin hala güçlü seyrine prim vererek ons altına satış getirdi. Günü yaklaşık %1,5 düşüş ile kapatan ons altın tekrar kritik destek seviyesine geriledi.

Ons altın

Yukarıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir. Geçtiğimiz hafta 1930 USD bölgesinde destek altı test edildikten sonra ons altın yönünü yukarı çevirmeyi başarmıştı. Fakat bu yükseliş hamlesi maalesef uzun soluklu olamadı. 1980-1985 USD bölgesinde bulunan kuvvetli dirençten geri döndü. Ons altının saatlik grafiğini incelediğimizde bu bölgeden 4 kez dönüş olduğunu görüyoruz. Bu kez de aynı direnç bölgesi çalışarak fiyatın yönünü çevirmekte başarılı oldu.

Kısa vadeli grafiklerde oluşan bazı direnç bölgelerinin hacimli şekilde ilk denemede aşılması için genellikle bir haber ya da bir veri desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yönde bir destek olmadan piyasanın kendi rutininde direnç bölgelerinin hacimli aşılması zor olmaktadır.

Haftayı 1948 USD seviyesinden kapatan ons altın için bu hafta en kritik destek seviyesi 1945 USD seviyesi olacaktır. Bu seviye ons altının 1600 USD’den beri süregelen ana yükselen trendinin destek seviyesidir. Bu nedenle ons altın için bu hafta 1945 USD altında ya da üzerindeki fiyatlamalar teknik anlamda birbirine zıt iki pozisyonlanmayı işaret edecektir.

Eğer bu hafta 1945 USD seviyesi kırılır ve bu seviye altında en az 2-4 saatlik kapanış yaşanırsa ons altın üzerindeki baskı muhtemelen artacaktır. Bu senaryoda ilk hedef 1930 USD seviyesi olacak olup, bu seviyenin de kırılması halinde 1885 USD seviyesi ana destek seviye olarak takip edilecektir.

Eğer bu hafta ons altın 1945 USD seviyesi üzerinde tutunmayı başarabilirse bu kez de 1980-1985 USD direnç bölgesini aşıp aşamadığını izleyeceğiz. Olası yükseliş denemelerinde bu seviye üzerindeki hareketler ons altını psikolojik direnç seviyesi olan 2000 USD bölgesine taşıyacaktır.

Ons altın göstergelerini incelediğimizde ise karşımıza kısmı olumlu bir görüntünün çıktığını görüyoruz. RSI, MACD ve DMI göstergeleri cuma günkü düşüşe kadar fiyat ile pozitif bir uyumsuzluk gösterirken, cuma günü yaşanan düşüş sonrasında göstergelerin görünümleri negatife dönmeye başladı. RSI göstergesi pozitif uyumsuzluk içindeyken yükselen trendi aşağı kırıldı. Eğer pazartesi günü cuma günü ile aynı hızda bir yükseliş görülmezse göstergeler de negatif tarafa geçebilir. Bu açıdan ons altındaki hareketleri yakından izleyeceğiz.

Gram altın

Gram altın için geçtiğimiz hafta paylaştığım analizde 1340 TL seviyesinin olası yükselişlerde ilk hedef olabileceğinden bahsetmiştim. Cuma günkü düşüş öncesi görülen 1332 TL seviyesi yükselen kanal direncine yaklaştığı için dönüşün buradan olması ise şaşırtıcı olmadı. Bu hafta ons altında yaşanacak majör hareket ile birlikte Dolar/tl’de görülecek kısa vadeli hareketler yön konusundan belirleyici olacaktır. Gram altının direnç bölgesinde olması bizler için şimdilik ilk anlamlı done olarak yolumuza ışık olabilir.

REKLAMI KAPAT X