Ons gümüş dip seviyelerde konsolide oluyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons gümüş dip seviyelerde konsolide oluyor
Osman Bayrak
30.09.2022 13:29

Ons gümüş haftaya önemli düşüşlerle başlasa da, piyasa fiyatların daha fazla düşmesine izin vermeyerek son üç gündür artış gösteriyor.

Güne yüzde 1,38 artışla 19,08 seviyesinde konsolide olarak devam eden ons gümüş için bugün kritik eylül ayı kapanışı gerçekleşecek.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketini göstermektedir. Alt kısımdaki gösterge de RSI’ya aittir. Grafikte açıkça görüldüğü gibi 22-22,50 USD bölgesini aşağı kıran ons gümüş daha sonra sergilediği her yükseliş hamlesinde yeni bir dip ile karşılaştı. Görüldüğü gibi her yükseliş denemesindeki zirve bölgesi bir önceki zirvenin altında gerçekleşti. Fiyatın geri çekilmelerde dip seviyeleri de bir önceki dip seviyenin altında oluşuyor.

İstikrarlı bir düşüş hareketi içinde olan ons gümüş ilk kez geçtiğimiz hafta 26 USD seviyesinden düşen trendini kırarak flama görüntüsü verdi fakat sonrasında sert bir geri çekilme yaşadı. Yaşanan geri çekilmenin bu sefer de 22,50 USD seviyesinden başlayan trendden gerçekleşmesi bu trendi de önemli hale getirdi.

Bugün eylül ayı kapanışının hem ons altında hem de ons gümüşte gerçekleşecek olması son bir iki gündür fiyatlar üzerinde oluşan volatiliteyi açıklamaktadır. Zira ons altının çok kritik bir destek altında olması piyasada huzursuzluk yaratmış olabilir.

Ay kapanışları yaşandıktan sonra fiyat hareketlerini yorumlamak daha sağlıklı olacaktır.

Ons gümüş için 18,80 USD bölgesi fiyatın etrafında konsolide olduğu bir bölge olarak 2007 yılından beri çalışmıştır. Defalarca hem yükselişlerde direnç hem de düşüşlerde destek olarak çalışmıştır. Ons gümüşün bu seviye altında kalıcılaşması halinde yeni dip seviyelerin yaşanması daha kolay olacağa benzemektedir. Bu nedenle piyasanın en azından şimdiye kadar bu seviyeyi müdafaa etmeye çalıştığını izliyoruz.

Ons gümüşün haftalık grafiğini incelediğimizde ise bu hafta güzel bir çekiç formasyonunun oluştuğunu gördük. Çekiç formasyonlarında piyasa fiyatın aşağı seviyelerde bulunmasına izin vermediği için yaşanan düşüşler tepki yükselişleri ile sonlanır. Haftalık ve aylık grafiklerde oluşan çekiç formasyonları dönüş için daha kuvvetli emareler verse de ons gümüşün düşüş kanalında momentumla ilerlemesi nedeniyle yükseliş tepkilerinin kalıcı olması zorlaşmaktadır.

Ons gümüşün ay kapanışı son derece önemli olup, 18,80 USD üzerinde bir kapanış alması yükseliş adına umut verecektir. Yaşanacak tepki yükselişlerinde 19,40 USD seviyesi direnç olarak karşımıza çıkacak olup; olası düşüşlerde ise 18 USD seviyesi önemli bir destek olarak çalışmaya aday görünmektedir.

Gram Gümüş

Gram gümüşün içinde bulunduğu yatay bant son derece başarılı şekilde çalışmaktadır. Ons gümüşte yaşanan geri çekilmelere paralel şekilde gram gümüş de 10,70 TL seviyesine dek geri çekildi. Gram gümüş 10,16 TL ve 12,30 TL seviyeleri arasında güzel trade fırsatları verirken; asıl önemli hareketin fiyatın bu bant aralıkları dışına sarkması halinde yaşanması kuvvetle muhtemel görünmektedir.

Son olarak, ABD tarafında son açıklanan veriler ise FED’in şahin tutumunu sürdürmesini destek niteliktedir. İstihdama ait verilerin kuvvetli gelmesi FED’in söylemlerini sertleştirmesi ve faiz artırımlarını artırması adına FED’i desteklemektedir. Dün açıklanan ABD işsizlik ödeneği başvuruları son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD istihdam piyasasının diri olduğunu gösteren bu veri, faiz artırım sürecinde FED’in daha rahat kararlar almasına muhakkak katkı sağlayacaktır.

REKLAMI KAPAT X