Piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı
Hamit Alp Ünlü
13.10.2022 14:45

Dün açıklanan Fed tutanaklarının yatırımcılara faiz artışlarıyla ilgili ipuçları vermesinin ardından, piyasalar haftanın diğer önemli gelişmesi olarak beklediği ABD enflasyon verisine odaklandı.

Haftanın en önemli olayı olan ABD enflasyon verisi bugün açıklanacak. Piyasalar ABD’de eylül ayı yıllık enflasyon oranının yüzde 8,3’ten yüzde 8,1’e gerileyeceğini, aylık enflasyonun ise yüzde 0,1’den yüzde 0,2’ye yükseleceğini öngörüyor. Açıklanacak olan veri, enflasyonla mücadeleyi birinci önceliği olarak vurgulayan Amerikan Merkez Bankasının (Fed) bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında gerçekleştireceği faiz artırımının oranı hakkında da yatırımcılara ipuçları verecek.

Bugün açıklanacak ve asıl önem teşkil eden tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinden önce dün de üretici fiyat endeksi (ÜFE) açıklandı. Yüzde 8,7’den yüzde 8,4’e düşmesi beklenen oran beklentilerin üzerinde kalarak yüzde 8,5 olarak açıklandı.

Enerji ve gıda gibi kalemlerin dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyon ise yüzde 7,3’e yükseleceğine dair beklentileri boşa çıkararak yüzde 7,2’de sabit kaldı. Bu bize halen süregelen savaşın yarattığı enerji krizinin ve fiyatlardaki artışın önemini gösteriyor.

Kesin konuşmak mümkün olmasa da dün açıklanan ÜFE değeri, bugün açıklanacak TÜFE değerinin de bir sürprize gebe olabileceğine dair bir işaret olabilir.

Bugün açıklanacak TÜFE verisi öncesi ABD’de hisse senetleri de düşüşe geçti.

Fed FOMC tutanakları açıklandı

Fed’in eylül ayı FOMC toplantısına dair tutanaklar dün akşam saatlerinde yayınlandı. Tutanaklarda enflasyonu düşürmek adına alınabilecek ekstra önlemlerin, ABD ekonomisine, daha az önlem alınan bir senaryodan muhtemelen daha az maliyetli olacağı vurgulandı.

Tutanaklarda ayrıca enflasyonu düşürmek adına daha kısıtlayıcı bir para politikası izlenmesi ve bu politikanın bir süre daha sürdürülmesi gerektiğine dair karar birliği ve birçok yetkilinin faiz artırımında izlenen yola ilişkin değerlendirmelerini yukarıya çektiklerini ifade etmesi dikkat çekti.

Yine de birçok Fed yetkilisinin, ekonomik görünümdeki riskleri azaltabilmek adına Fed'in para politikasındaki sıkılaşma hızını ayarlanması gerektiği ve bir noktada faiz artırımlarının hızını yavaşlatmanın uygun olacağı görüşü de yer aldı.

FOMC tutanaklarında herhangi bir sürpriz görülmedi, zira Fed'in niyetinin ne olduğu oldukça açık biçimde söz konusu toplantı öncesinde ve sonrasında ifade edilmişti.

Altın enflasyon oranını bekliyor

Yatırımcıların güvenli liman olarak dolara yönelmesiyle geçtiğimiz günlerde düşüşe geçmeye başlayan ons altın, TÜFE verisi öncesinde de temkinli bekleyişini sürdürürken bir miktar geriledi ve 1668 dolar seviyesinin altını test etti. Daha sonra 1678 dolar seviyesine dek yükselen ons altın şu anda 1674 dolar seviyesinde. Fakat bugün açıklanacak enflasyon verisi altın için önem teşkil ediyor; zira bu veri Fed’in  2 Kasım tarihinde gerçekleştireceği bir sonraki FOMC toplantısında dördüncü kez 75 baz puanlık faiz artışına gidip gitmeyeceği konusunda bizler ipuçları verecek.

Ayrıca belirtmek gerekir ki şahin bir Fed politikası altının kâbusu olabilir. Bazı analistler şahin bir Fed politikasının ons altın fiyatını 6 ay içinde 1300 dolar seviyesine düşürebileceğine dair görüş bildirdiler.

Şahin bir politikadan kastedilen ise Fed’in faiz oranlarını kritik bir eşik olarak görülen yüzde 4,6’nın üzerine çıkarması olabilir.

Alman Commerzbank ekonomistleri, bugün paylaştıkları notta gelecek FOMC toplantısında 75 baz puanlık artış değerlendirdiler ve Fed’in 2023 yılının ilk çeyreğinde faiz oranını yüzde 5’e yükselteceğine dair tahminlerini paylaştılar.

Açıklamada 2023 yılının ilk yarısında ABD’de resesyon beklense de Fed’in inatçı enflasyon nedeniyle faizleri hızlı şekilde düşürmek konusunda isteksiz olacağı değerlendirildi.

Dolar açıklanacak veri öncesi ne durumda?

Dolar cuma günü açıklanan ve beklenenden yüksek gelen tarım dışı istihdam ve işsizlik verileriyle desteklenmesinin ardından kuvvetli başladığı haftayı TÜFE verisi öncesi de sürdürüyor. Bir miktar gerilese de dolar endeksi halen 113 seviyesinin üzerinde seyretmekte. Yüzde 8,1 olarak açıklanması öngörülen TÜFE verisinin beklenenden düşük gelmesi halinde bu durum doları yumuşatacak ve 113 seviyesinin altına indirecektir. Böyle bir durumda 112,5 seviyesi önem teşkil eden bir nokta olabilir. Bunun tersi bir durumda, TÜFE verisinin beklenenden yüksek gelmesi halinde ise dolar endeksi için 113,80 gün içi kritik seviye olarak dikkat çekmekte.

REKLAMI KAPAT X