Piyasalar Avrupa Merkez Bankası faiz kararından ne bekliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalar Avrupa Merkez Bankası faiz kararından ne bekliyor?
Hamit Alp Ünlü
27.10.2022 14:43

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün ilerleyen saatlerde, bu yıl gerçekleştireceği yedinci toplantının ardından Euro Bölgesi’nin para politikası faiz kararını açıklayacak. Piyasalar ECB’nin politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2’ye çıkarmasını bekliyor.

Dolar endeksi, dün satılıcı seyreden günün ardından 110 seviyesinin altına düşerken; bugün de açılışın ardından 109,53 seviyesine dek geriledi. Buna karşın dünü parite değerinin üzerinde kapatan euro/dolar ise gün içinde 1,0094 seviyesine dek yükseldi. Şu dakikalar dolar endeksi tekrar 110 seviyesi üzerinde denge bulmaya çabalarken 1,0036 seviyesinde seyreden euro/dolar ise parite üzerinde kalmaya çabalıyor.

Bugün piyasaların beklediği en önemli gelişme kuşkusuz ki gerçekleşecek ECB toplantısı sonrası çıkacak faiz kararı ve sonrasında ECB Başkanı Christine Lagarde’dan gelecek açıklamalar olacak.

Beklenti 75 baz puan faiz artışı

Euro Bölgesi’nde enflasyon henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Revize edilen rakamlara göre eylül ayı yıllık enflasyon oranının yüzde 9,9 olduğu bölgede, farklı ülkeler arasındaki derin makas göze çarpıyor. Bölgede eylül ayında en yüksek enflasyon oranına sahip ülke yüzde 24,1 ile Estonya ve en düşük enflasyona sahip ülke yüzde 6,2 ile Fransa olurken bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya’da ise eylül ayı enflasyon oranı yüzde 10. Ortak para birimi kullanan ülkeler arasındaki bu makas artışı da haliyle endişe verici olarak yorumlanıyor. Bu makas aynı zamanda ülkelerin kendi ekonomileri arasındaki farklı ihtiyaç ve öncelikleri göstermesi açısından da önemli.

Bölgede, devam eden Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik etkileri halen ağır şekilde hissediliyor.

Euro Bölgesi eylül ayı enflasyonunda en büyük pay sahibi yüzde 40,8 ile enerji fiyatları olurken gıda fiyatları da yüzde 11,8 ile ikinci sırada yer aldı. Bu noktada açıklanacak bir sonraki enflasyon verisinde enerji fiyatlarının etkisini düşürebileceğine ilişkin bir tahmin mevcut. Bunun nedeni olarak Avrupa kıtasında mevsim normalleri üzerinde seyreden termometreler gösteriliyor. Kış mevsiminin 21 Aralık tarihine dek başlaması beklenmemekte ve bu durumun özellikle hanehalkının ısınma giderlerini aşağı çekeceği düşünülüyor.

Tüm bu gelişmelere rağmen piyasaların, bugünkü toplantı için ECB’den 75 baz puanlık artış beklentisinde herhangi bir değişiklik yok. Başkan Lagarde, başta gereğinden fazla temnkinli davranmakla eleştirilse de son dönemdeki konuşmalarında enflasyonla mücadelenin birincil öncelik olduğunu defalarca dile getirdi ve geç de olsa kararlı bir duruş sergileme eğiliminde olduğunu gösterdi. Lagarde’ın bu mesajlarının son dönemde ECB’nin diğer isimleri tarafından da desteklendiğini görüyoruz.

ECB şahin mesajlara devam ederken bu noktada piyasaların en büyük korkusu, İngiltere’de yaşanan örneğin Euro Bölgesi’nde de görülmesi. Zaten zor bir dönemden geçen bölge ekonomisinin büyümeden de feragat ederek resesyona girmesinden korkuluyor ve bu noktada asıl belirleyici olan ECB’nin aralık ayı toplantısında nasıl bir karar çıkacağı olacak.

Yatırımcılar bugünkü toplantıdan 75 baz puanlık faiz artış kararı çıkmasını beklerken, kararın ardından Başkan Lagarde’dan gelecek açıklamalar ve satır aralarındaki mesajlardan sonraki hamleler için ipuçları aranacak.

ECB’nin kendi içinde bu durumla alakalı iki farklı görüş mevcut. Daha şahin isimler bu ayki toplantının ardından ECB’nin aralık ayında da 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesi gerektiğini savunuyor. Bu görüşü dile getiren son isim Yönetim Kurulu Üyesi ve Slovenya Merkez Bankası Başkanı Bostjan Vasle olmuştu.

Karşıt görüşü savunan üyeler, aralık ayından itibaren faiz artış hızının 50 baz puana düşürülmesi gerektiğini savunuyor. Almanya Merkez Bankası Bundesbank Başkanı Joachim Nagel başta olmak üzere şahin üyeler, kısıtlayıcı önlemler kapsamında para piyasalarında da mevduat faizinin iki katına çıkarılarak yüzde 1,5’e yükseltilmesi gerektiğini savunuyor.

Euro/dolar çaprazının yeniden parite üzeri seyrettiği dönemde gerçekleştirilecek bu toplantı, Euro Bölgesi ve euronun ilerleyen günlerdeki seyri için hayati bir önem taşıyor.

REKLAMI KAPAT X