Piyasalar bugünkü TCMB kararından ne bekliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalar bugünkü TCMB kararından ne bekliyor?
Hamit Alp Ünlü
24.11.2022 13:21

Piyasalar, bugünkü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kasım ayı toplantısı sonrasında açıklanacak politika faizi kararından ne bekliyor?

ABD piyasalarının Şükran Günü dolayısıyla erken kapandığı bu haftada, TCMB PPK kasım ayı toplantısı bugün gerçekleşecek ve toplantı sonrası saat 14:00’da politika faizi kararı açıklanacak. Piyasaların beklentisi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın bir kez daha faiz indirimine giderek faizleri artık tek hanelere indirmesi yönünde.

Dünyada genelinde merkez bankaları ise enflasyonla mücadeleye vurgu yapmaya ve bu kapsamda faiz artırarak sıkı bir para politikası yürütmeye devam etmekte. Özellikle küresel piyasalara yön veren ve yatırımcıların yakından takip ettiği Amerikan Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve daha birçok merkez bankası, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiği bir atmosferde ekonomilerini resesyona sokmak pahasına da olsa fiyat istikrarını sağlayabilmek adına arka arkaya faiz artışlarına devam ediyor. Bunun son örneği geçtiğimiz hafta G20 zirvesinde yaşanmış, merkez bankaları fiyat istikrarını sağlayabilmek adına kararlılık vurgusu yapmıştı.

Ülkemizdeki tablo nasıl?

Ülkemize ise farklı bir politika izlendiğini görüyoruz. Kısaca hatırlatmak gerekirse, TCMB 2021 yılının ağustos ayından başlayarak aralık ayına dek faiz indirimi politikası izlemiş ve bu dönemde politika faizini yüzde 19’dan yüzde 14’e çekmişti. Bunun ardından aralık ayından başlayarak 2022 yılının temmuz ayına dek politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını, küresel koşulları gerekçe göstererek yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu.

TCMB bunu izleyen süreçte faiz indirimi için uygun şartların yeniden oluştuğunu açıklayarak 2022 yılının ağustos ayında sürpriz bir şekilde faiz indirimine tekrar başlamıştı. Banka ağustos ve eylül aylarında 100’er baz puan faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 12’ye indirmişti. Devamında ekim ayı toplantısında ise piyasalar, TCMB’den yine 100 baz puanlık faiz indirimi beklerken; TCMB150 baz puanlık bir faiz indirimi kararıyla faizleri yüzde 10,5 seviyesine çekmişti.

Kasım ayı toplantısında piyasaların TCMB’den beklentisi ise başka bir 150 baz puanlık faiz indirimiyle faizlerin yüzde 9 seviyesine ve nihayetinde tek hanelere çekilmesi yönünde. Gelecek bir faiz indiriminin ise, dolar ya da euro üzerinde büyük bir etki yapması pek mümkün görünmüyor, zira özellikle dolar/TL tepkisizliğini bir şekilde korumayı başarıyor.

Ekim ayı faiz kararı öncesi 18,59 seviyesinde seyreden dolar/TL çaprazının 100 baz puanlık faiz indirimiyle 18,70 seviyesine doğru yükselebileceğinden bahsetmiştik. Fakat dolar/TL, 150 baz puan faiz indirimi gelmesine karşın yatay seyrini büyük oranda sürdürdü, duayen ekonomist Mahfi Eğilmez’in tabiriyle dolar/TL tepkisizleşti.

Enflasyon ne durumda?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine baktığımızda ekim ayı enflasyon rakamlarının arttığını görüyoruz. Eylül ayında yüzde 83,45 olan yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranı ekim ayında yüzde 85,51 seviyesine yükseldi. Yıllık yurt içi ÜFE ise yüzde 157,69 olarak açıklandı. Aylık TÜFE ekim ayında yüzde 3,54, yurt içi ÜFE ise yüzde 7,83 artış gösterdi. Bu rakamlar bize Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında halen en yüksek enflasyona sahip ülke olmaya devam ettiğini göstermekte.

Karar öncesinde dolar/TL’nin yüzde 0,08’lik bir artışla 18,63 seviyesinde, euro/TL’nin ise yüzde 0,19’luk bir artışla 19,40 seviyesinde olduğunu görüyoruz.

REKLAMI KAPAT X