Piyasalar haftaya pozitif başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalar haftaya pozitif başladı
Hamit Alp Ünlü
18.07.2022 17:51

Geçtiğimiz hafta açıklanan ve beklentiden fazla gelen ABD enflasyon verisinin ardından cuma günü ABD ve Avrupa piyasalarında görülen yukarı yönlü hareket bugün de etkisini sürdürdü.

Geçtiğimiz hafta piyasaların ve analistlerin beklentilerini aşıp yüzde 9,1 oranında açıklanan ABD haziran ayı yıllık enflasyon verisinin ardından euro/dolar çaprazı 2000 yılından bu yana ilk kez parite değeri olan 1,00’ın altını görmüştü. Dolar endeksi de 108,75 ile son 20 yılın zirvesine çıkmıştı. Çalkantılı geçen perşembenin ardından cuma günü ABD ve Avrupa piyasalarında görülen yukarı yönlü hareket bugün de etkisini sürdürdü, piyasalar haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. S&P 500 yüzde 1,92, Dow Jones yüzde 2,15, Nasdaq yüzde 1,83 değer kazandı. Avrupa’da bugün İngiltere’de FTSE 100 yüzde 1,31, Almanya’da DAX yüzde 1,25 ve Fransa’da CAC 40 yüzde 1,45 değer kazandı. Ülkemizde ise uzun bayram tatilinin ardından ilk iş gününde BIST 100 yüzde 2,31 değer kazandı.

Bu hafta yatırımcılar şirketlerin hasılat açıklamalarına odaklanmış durumdalar. Çalkantılı ekonomik görüntüde hangi şirketin hisselerinin daha iyi pozisyonda olduğunun ve olacağının öngörüsünü yapabilmek adına yatırımcılar açıklanacak hasılat rakamlarını dikkatle takip ediyor. Özellikle, Wall Street’te, düşük riskli ve tanınmış şirketler için kullanılan Blue-Chip hasılatları ve her ne kadar şu ana dek olumsuz bir profil çizse de teknoloji şirketleri hasılatları önem teşkil edecek.

Dolar endeksi geriledi, euro/dolar çaprazı güç kazandı

Yüzde 9,1 ile rekor tazeleyen ABD haziran ayı yıllık enflasyon oranının ardından dolar endeksi de 108,75 ile son 20 yılın zirvesini görmüştü. Yaşanan bu gelişmenin ardından, piyasalarda Amerikan Merkez Bankası Fed’in bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 100 baz puan faiz artırabileceği beklentisinin yüzde 90’lara yükselmesiyle dolar üzerindeki baskı hayli artmıştı. Fakat cuma gününden bu yana dolar üzerindeki baskı hafifledi. Endeks şu anda yüzde 0,48 gerilemeyle 107,39 seviyesinde.

Dolar üzerindeki baskının azalmasında bazı gelişmeler rol oynadı. Bunlardan birincisi Fed yetkililerinin açıklamaları. Özellikle şahin açıklamalarıyla tanınan St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller’ın 100 baz puanlık artışa kapıyı tamamen kapatmamalarına karşın bir sonraki FOMC toplantısında baz senaryo olarak 75 baz puanlık bir artıştan yana olduklarını ifade etmeleri dolar üzerindeki baskıyı hafifletti. Ayrıca, cuma günü açıklanan ABD perakende güven endeksi verisinde pozitif bir tablo görülmesi de, enflasyonun ilerleyen aylarda ivme kaybedeceği beklentisini oluşturdu.

Avrupa Merkez Bankası ilk kez faiz artıracak

Avrupa piyasalarında da bir takım önemli olayları izleyeceğimiz bir hafta olacak. Avrupa Merkez Bankası (ECB) artan enflasyona karşı politika faizini ilk kez artırmaya hazırlanıyor. ECB yetkililerinin açıklamalarına bakarak piyasalarda perşembe günü gerçekleşecek para politikası kurulu toplantısının ardından 25 baz puanlık bir artış beklentisi olduğunu söylemek mümkün; fakat bu durumla alakalı iki önemli gelişme de bu hafta izlenecek.

Bunlardan birincisi İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin açıklamaları. Draghi geçtiğimiz hafta istifasını sunmuş; fakat bu istifa kabul edilmemişti. Draghi çarşamba günü milletvekilleri önünde bir konuşma yaparak ya koalisyonuna bir şans daha verecek ya da görevden ayrılacağını açıklayacak. Görevden ayrılması durumunda İtalyan tahvillerinde bir artış ve euro üzerinde negatif yönlü bir baskı görebiliriz. Bu durum ECB’nin dikkatinde olacaktır.

İkinci konu da Nordstream 1 boru hattının açılıp açılmayacağı. Geçtiğimiz hafta bakım yapılacağı gerekçesiyle kapatılan boru hattının tekrar açılıp açılmayacağına dair spekülasyonlar yapılmakta. Zira Rusya’nın Batı yaptırımlarına karşı boru hattını misilleme yapmak adına hizmete açmayabileceği konuşuluyor. Almanya’ya gaz sağlayan önemli boru hatlarından biri olan Nordstream 1’in tekrar açılması halinde Almanya’ya tekrar gaz akışı sağlanmasıyla Avrupa enerji marketi biraz olsun rahatlayabilir.

Nispeten pozitif bir görüntüyle haftaya başlayan piyasalar bu çok önemli gelişmeleri takip edecek.

REKLAMI KAPAT X