Piyasalarda bu hafta bizi bekleyen 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalarda bu hafta bizi bekleyen 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
31.10.2022 08:35

Bu hafta piyasaların takip edeceği en önemli gelişme, Fed'in faiz kararı olacak. ABD tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi enflasyon ve GSYİH verileriyle BoE faiz kararı da yakından takip edilecek.

Fed faiz kararı ve ABD tarım dışı istihdam verileri

Geçtiğimiz haftanın son iş gününde ABD Ticaret Bakanlığı, eylül ayına ilişkin kişisel gelir ve tüketim verilerini açıkladı. Bu veriler arasında Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi eylül ayında sabit kalarak ağustos ayında olduğu gibi aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 6,2 arttı. Kişisel tüketim harcamaları da beklentileri aştı. Böyle bir ortamda ve dolar açısından nispeten durgun geçen haftanın ardından piyasaların bu hafta takip edeceği en önemli gelişme 1-2 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Fed FOMC toplantısı ve bunun sonucunda açıklanacak faiz kararı olacak.

Bu toplantı için beklenti Fed’in halen kontrol altına alınamayan enflasyonla mücadele edebilmek için politika faizini arka arkaya dördüncü kez 75 baz puan artırması yönünde. Fakat, yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarında, geçtiğimiz haftaki yazılarda da dile getirildiği gibi, ABD’de son dönemde daha zayıf gelen ekonomik verilerin ardından birkaç kez Fed üyelerince dile getirilen faiz artırımlarında vites düşürülebileceği ihtimaline ilişkin açıklamalara dair ipuçları arayacak.

Enflasyonu değil büyümeyi yavaşlatmakla eleştirilen Fed’in agresif politikalarına devam edip etmeyeceğine yönelik açıklamalar ise, asıl odak noktası olacak. Piyasalar son gelişmelerin ardından, bu haftaki toplantı sonucunda gelecek 75 baz puanlık bir artışı takiben aralık ayında ve 2023 yılının ilk iki toplantısında 50’şer baz puanlık faiz artışı beklentisini fiyatlıyor.

Buna ek olarak bu hafta cuma günü ABD’de ekim ayı tarım dışı istihdam raporu da açıklanacak. Bu veri ekonomik görüntü hakkında fikir vermesi ve Fed’in sonraki toplantılarda izleyeceği politikaya ilişkin beklentilerin belirlenmesi açısından önemli olacak.

Euro Bölgesi enflasyon ve GSYİH verileri

Bugün Euro Bölgesi’nde ekim ayı enflasyon verileri açıklanacak. Beklenti eylül ayında yıllık yüzde 9,9 olarak açıklanan enflasyon oranının ekim ayında yıllık yüzde 10,2 ile rekor bir seviyeye yükselmesi. Bölgede ayrıca bugün, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ön verileri de açıklanacak. Ekonomistlerin beklentisi her ne kadar Euro Bölgesi ekonomisinin dördüncü çeyrekte daralmaya girmesi üzerine olsa da, üçüncü çeyrekte gelecek verilerin ufak bir artış göstermesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştirdiği para politikası toplantısı sonrasında piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini arka arkaya ikinci kez 75 baz puan artırmış; toplantı sonucunda politika faizi yüzde 2’ye, mevduat faizi ise iki katına çıkarılarak yüzde 1,5’e yükseltilmişti. Toplantı sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde’dan enerji ve gıda fiyatlarındaki artışla sarsılan, bunun yanında resesyon korkusunu da yaşayan bölgede enflasyon düşene dek agresif para politikasına devam edileceğine dair mesajlar geldi. Başkan Lagarde ECB’nin orta vadeli enflasyon hedefine ulaşmak için faiz oranlarını daha da artacağına işaret ederek faiz artırım döngüsünün sona ermediğini ifade etti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı

İngiltere’de yüzde 10’un üzerinde seyreden enfasyon oranlarına karşı BoE’nin arka arkaya sekizinci kez faiz yükselterek perşembe günü politika faizini 75 baz puan artırması bekleniyor.

Ülkede Başbakan Liz Truss’ın istifasının ardından ekonomi politikaları tekrardan düzenleniyor. İşlerin çok da iyi gitmediği ülke ekonomisinde yeni Başbakan Rishi Sunak ve Maliye Bakanı Jeremy Hunt vakit kaybetmeden ekonomiye müdahale etmek adına birtakım kararlara imza attılar. Başbakan Sunak’ın harcama kesintileri ve Maliye Bakanı Hunt’ın eski Başbakan Truss’ın vergi indirimi planını iptal etmesi gibi. Yeni kabinenin ekonomiye etkileri, ilerleyen günlerde daha iyi analiz edilebilecektir; fakat şunu söylemekte fayda var Truss’ın yerine Sunak’ın geçmesi bile piyasalarda pozitif bir etki görülmesi adına yeterli oldu.

REKLAMI KAPAT X