Piyasalarda gözler bugün açıklanacak ABD ÜFE verisinde

Okuma Süresi: 4 Dakika
Piyasalarda gözler bugün açıklanacak ABD ÜFE verisinde
Hamit Alp Ünlü
14.09.2022 15:05

ABD’de dün açıklanan enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesiyle dolar yükselişe geçerken piyasalarda satışlar desteklendi. Küresel piyasalarda ABD üretici enflasyonları takip edilecek.

ABD’de ağustos ayı enflasyon verisi beklenenden yüksek geldi. Temmuz ayında yüzde 8,5’e düşen yıllık enflasyonda beklenti ağustos ayında yüzde 8,1 idi; fakat dün açıklanan veriye göre ABD’de ağustos ayı yıllık enflasyonu yüzde 8,3 ile beklentileri aştı. Yüzde 0,1 gerilemesi beklenen aylık enflasyon ise yüzde 0,1 arttı. Buna ek olarak temmuz ayında yüzde 5,9 olan gıda ve enerji kalemleri hariç hesaplanan çekirdek enflasyon da yüzde 6,3 ile piyasa beklentisi olan yüzde 6,1’den yüksek geldi.

Açıklanan bu verinin ardından dolar yükselişe geçti. Bu yükselişin en büyük nedenlerinden biri beklentiden yüksek gelen enflasyon verisinin ardından piyasaların Amerikan Merkez Bankası Fed’den gelecek daha yüksek bir faiz hamlesi beklentilerinin artması. Fed 21 Eylül tarihinde, yani önümüzdeki hafta gerçekleşecek eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonucunda eylül ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Banka, haziran ve temmuz ayında gerçekleştirdiği FOMC toplantıları sonucunda 75’er baz puan faiz artışı yapmış, eylül ayında gerçekleşecek faiz artışının büyüklüğünün ise iki aylık enflasyon verisine ve istihdam rakamlarına bağlı olacağı açıklanmıştı. İstihdam rakamların beklenenden pozitif olsa da Fed’in defalarca öncelikli problem olarak dile getirdiği enflasyondaki düşüşün istenen düzeyde olmaması Fed’in faiz artış hamlelerine vites artırarak devam edebileceği beklentilerini güçlendiriyor.

Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın fiyat istikrarını sağlayabilmek adına Fed'in gereken adımları atacağına ilişkin vurgusunun ve yüksek faiz artışına devam edileceğine ilişkin diğer Fed yetkililerinden de gelen destekleyici açıklamaların ardından piyasaların beklentisi Fed’den önümüzdeki hafta en az 75 baz puanlık bir artışın gelmesi yönünde. Buna ek olarak kimi ekonomistlerce 100 baz puanlık bir faiz artış gerekliliği de vurgulanmaya ve dolayısıyla piyasalarca bu ihtimal de fiyatlanmaya başlandı. Kimi Nomura ve Goldman Sachs ekonomistleri eylül ayı toplantısı için beklentilerini 100 baz puanlık artış yönünde güncellerken ABD eksi Hazine Bakanı Larry Summers da Fed’in kredibilitesini güçlendirebilmek adına 100 baz puanlık bir artışa gitmesi gerektiğini savundu.

Enflasyon verisi sonrası piyasalarda neler yaşandı?

Açıklanan verinin ardından veri öncesinde 108 seviyesinin altına dek gerileyen gören dolar endeksi, yüzde 1 kazançla 110 seviyesini test ederek dört gün süren gerileyişine nokta koydu. Bugün içinde stabilize olarak dünkü kazançlarının bir kısmını geri veren dolar endeksi şu sıralar yüzde 0,36 gerilemeyle 109,45 seviyesinde.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) agresif faiz kararının ve akabinde ECB yetkililerinden gelen şahin açıklamaların etkisiyle 1,02’ye yaklaşan euro/dolar çaprazı ABD verisinin ardından yaklaşık yüzde 1’lik kayıpla parite seviyesi olan 1’in altına gerilemişti. ABD piyasalarının kapalı olduğu şu saatlerde euro/dolar yine yukarıdaki sebeplerin etkisiyle ve dolar endeksinin de stabilize olmasıyla bugün yüzde 0,23 0,9993 seviyesinde.

Dolar/TL dünkü verinin ardından 18,27’yi, Asya seansından ise 18,2834’ü görerek sene içindeki en yüksek seviyeye ulaştı. Şu anda da yüzde 0,05 artışla 18,2653 seviyesinde.

İngiliz sterlini/dolar çaprazı da dün 1,1480’e dek gerilemişken şu anda kayıpların bir kısmını telafi ederek yüzde 0,45 artışla 1,1542 seviyesinden işlem görüyor.

Bu gelişmelere ek olarak Asya piyasalarındaki hisseler, ABD enflasyon verisinin etkisiyle ABD borsası Wall Street'teki endekslerin sert bir şekilde düşmesiyle birlikte bugün açılışta yüzde 2 düştü. Ons altın dünkü verinin ardından, son iki ayın en büyük düşüşünü yaşayarak kritik bir seviye olan 1700 doların altını gördü. Bugün ise yüzde 0,1 artışla yeniden 1700 seviyesinin üzerini gören spot altında dünkü enflasyon verisi görünümü biraz karartmışa benziyor; zira fiyatların 1700 doların altına emin bir şekilde düşmesi durumunda altındaki kayıplar derinleşebilir.

Son olarak, açıklanan verinin ardından küresel piyasalara ek olarak kripto piyasalarında da satış dalgası görüldü. Özellikle Fed’den gelebilecek 100 baz puanlık faiz artışı ihtimali satışları kuvvetlendirdi. Bitcoin (BTC), 22500 dolar seviyelerinden yüzde 10’dan fazla bir kayıpla 19000 dolar seviyesini test ettikten sonra sabah saatlerinde tekrar 20000 dolar bandına dönüş yaptı. Ethereum (ETH) da yüzde 10’dan fazla kayıpla 1700 dolar seviyesinden 1552 dolara kadar geriledi fakat açılışta dip seviyelerden gelen alımlarla tekrar 1.600 dolar bandına çıktı. Solana (SOL) yüzde 16’lık bir düşüşle 38 dolar seviyelerinden 32,6 dolara kadar geriledi; şu dakikalarda ise 33,4 dolar seviyesinde.

Dünkü tüketici fiyat endeksinin ardından ABD’de bugün ise üretici fiyatları açıklanacak. Üretim maliyetlerinin de tüketici fiyatlarıyla birlikte yüksek kalması halinde; kemikleşmiş enflasyon riski artacağından ÜFE verisinin de yüksek gelmesi halinde bu durum piyasalardaki faiz beklentilerini daha da kuvvetlendirebilir. Piyasaların satışlı seyretme eğiliminde olduğu düşünüldüğünde ÜFE verisinin de beklenenden yüksek gelmesi dolara olan yönelimi artırabilir.

REKLAMI KAPAT X