Piyasalarda kritik gün, kritik olaylara sahne oluyor

Okuma Süresi: 4 Dakika
Piyasalarda kritik gün, kritik olaylara sahne oluyor
Hamit Alp Ünlü
15.06.2022 17:45

Bugün Türkiye saati ile 21:00'de açıklanacak olan Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararlarından önce piyasalar kritik olaylara sahne oluyor.

Dün başlayan ve bugün Türkiye saati ile akşam saatlerinde kararları açıklanacak olan Fed Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) faiz kararı küresel piyasaların bugünkü en büyük beklentisi. Fakat bugün sabah saatlerinden beri piyasalarda bir dizi kritik olay da yaşanıyor.

Avrupa Merkez Bankası’ndan olağanüstü toplantı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün sabah saatlerinde olağanüstü bir toplantı yapacağını duyurdu. Öğle saatlerinde başlayan toplantı halen sürüyor. Faiz ve varlık alımlarına karar veren bankanın Yönetim Konseyi, toplantıda mevcut piyasa koşullarını ve tahvil piyasasındaki volatiliteyi ele alacak.

ECB’nin toplantı kararından önce dün Almanya ile borç miktarı yüksek güney Avrupa ülkelerinin 10 yıllık vadeli tahvilleri arasındaki getiri farkı son 2 yılın en yüksek seviyelerine çıkmış yine İtaya ile Almanya'nın 10 yıllık tahvil faiz farkı dün Mayıs 2020'den bu yana ilk kez 250 baz puanın üzerine çıkmış ve bu durumlar endişe yaratmıştı. İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizi Aralık 2013'ten bu yana ilk kez yüzde 4,2 seviyesine yükselmişti.

Toplantının öncesinde dikkat çekici bir gelişme olarak ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, dün yaptığı açıklamada “çeşitlilik içinde birlik” vurgusu yaparak ECB’nin Euro Bölgesi mensubu yüksek kamu borçlu ülkelerin borçlanma maliyetlerindeki herhangi düzensiz bir “patlama” ile mücadele edeceğini ifade etmişti. Schnabel, gerektiğinde, para politikası aktarımını ve dolayısıyla ECB’nin birincil görevi olan fiyat istikrarını güvence altına almak için yeni araçlar tasarlayabileceklerine ve bunları uygulayacaklarına vurgu yapmış bankanın piyasa gelişmelerini yakından izlediğini belirtmişti. Schnabel ayrıca, ECB'nin şu anda ana görevinin, kabul edilemez derecede yüksek ve kalıcı enflasyonla mücadele etmek olduğunun da altını çizmişti. 

ECB'nin önceden planlanmamış bu “acil durum toplantısını” yapacağını açıklamasının ardından İtalya’nın 2 ve 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş görülürken, euro/dolar paritesi de yükselişe geçti. Dün günü 1,0417'den tamamlayan euro/dolar paritesi, şu anda yüzde 0,6 artışla 1,0478 seviyesinden işlem görüyor.

Piyasalar Fed’den gelecek 75 baz puanlık artışı fiyatlıyor

Dün para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in dün başlayan ve kararları bugün açıklanacak toplantısında 75 baz puan faiz artışına gitmesinin beklentiler arasında olduğunu dile getirmiştik. Her ne kadar analistlerin bir kısmı yarın açıklanacak kararlarda yine 50 baz puanlık bir artış beklediğini belirtmiş olsa da 75 baz puanlık artış beklentisi git gide kuvvetleniyor. Piyasalar da 75 baz puanlık artış beklentisine kendini hazırlamışken, önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu defalarca vurgulayan Fed’in agresif bir tavır izlemesi olası görünüyor. Şayet gerçekleşirse bu, 1994’ten bu yana Fed’in gerçekleştirdiği en büyük artış olacak.

Hollandalı ING Bank analistleri ise piyasa beklentilerine paralel 75 baz puanlık bir faiz artışının doları kısa vadeli zayıflatacağı öngörüsünde bulundu. "Beklentiyi al, gerçekleşeni sat" reaksiyonu çerçevesinde kısa vadede doların önde gelen para birimleri karşısında değer kaybetmesini beklediklerini vurgulayan analistler, çok kısa vadeli bu hareketin ardından faiz artışının dolara vereceği katkının izlenmeye başlanacağını öngördü. Dolar Endeksi'nin 104,00 seviyesinde bir taban bulacağını düşünen analistler, bu seviyenin altına doğru yaşanacak düşüşlerde alım baskısının artabileceğini ifade etti.

Öte yandan belirtmek gerekiyor ki şahin bir Fed’in ABD ekonomisindeki ve küresel ekonomilerdeki büyümeye zarar vereceği yönündeki endişeler ise hatırlanacağı üzere küresel piyasaları resesyon endişesine sokmuş, S&P 500 endeksi ocak ayındaki zirve noktadan yüzde 20 gerileyerek teknik açıdan ayı piyasasını teyit etmişti.

Bitcoin 20 bin dolar sınırının üzerine çıktı

Bitcoin bugün yüzde 9 daha düşerek son 18 ayın yeni dibini gördükten sonra 20 bin dolar üzerine çıktı. Şu anda ise günlük yüzde 4’lük bir düşüşle 21.108 dolar seviyesinde işlem görüyor; fakat gerçekleşen bu son kıpırdanmayı piyasalar biraz temkinli izliyor, zira Bitcoin 20 bin dolar psikolojik sınırının altına düşerse bu daha büyük satışları da tetikleyebilir. Son yedi gün içinde yüzde 33 değer kaybeden para birimi; destekçilerinin, dijital paranın değer depolama aracı olarak hareket etme kabiliyetine yönelik iddialarına bir nebze olsun darbe vurdu.

Ethereum ise yüzde 10,5 daha değer kaybetti ve halihazırdaki kaybını yüzde 43’e taşıdı. Kripto kredi platformu Celsius Network’ün çöküşü, Ethereum blok zincirine bir şekilde bağlı olan token (jeton) ekosistemi aracılığıyla şok dalgası yaratmaya devam ediyor.

Fed kararı sonrası belirsizlikten de bir nebze kurtulan piyasalarda yarın bizleri hareketli bir gün daha bekliyor olacak.

REKLAMI KAPAT X