Piyasalarda son durum: Euro değer kaybetmeye devam ediyor

Okuma Süresi: 4 Dakika
Piyasalarda son durum: Euro değer kaybetmeye devam ediyor
Hamit Alp Ünlü
26.09.2022 15:28

Merkez bankalarının faiz artışına gittiği faiz haftasından sonra piyasalarda oynaklık devam ederken euro değer kaybetmeye devam ediyor.

Geride bıraktığımız haftada ekonominin gündemi, merkez bankalarının faiz kararlarıydı. Bu hafta ise piyasalar Fed ve ECB başkanlarının mesajlarını ve cuma günü açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verisini takip edecek.

Geçtiğimiz hafta merkez bankalarının faiz kararları ekonomi gündeminde belirleyici etki yarattı. Özellikle çarşamba günü ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıkladığı faiz kararı, piyasalar tarafından en çok beklenen karardı.

Fed, beklenenden kötü bir görüntü sergileyen son enflasyon verisinin ardından piyasa beklentilerine paralel doğrultuda politika faizini 75 baz puan artırırken faiz artışlarının devam edeceğine dair sinyaller verdi. Arka arkaya üçüncü kez gerçekleştirilen 75 baz puanlık faiz artışıyla birlikte 1980’li yıllardan bu yana görülen en agresif politikayı sergileyen Fed açısından kasım ayı toplantısı için de 75 baz puanlık faiz artışının masada olduğu belirtiliyor.

Önceki günlerde de değindiğimiz gibi arka arkaya gelen faiz artırımlarıyla birlikte piyasalarda bir resesyon korkusu da hâkim. Daha önce birçok kez büyümeden feragat ederek enflasyonla mücadele amacıyla faiz artırımına devam edeceğine vurgu yapan Fed, faiz kararının ardından ekonomi projeksiyonlarında sert güncellemeler gerçekleştirdi. Enflasyon ve işsizlik beklentileri artarken, bu yılın büyüme beklentisinde aşağı yönlü sert bir revizyon yapıldı.

Geçtiğimiz hafta bu gelişmelerle dolar güçlü konumunu sürdürürken, enerji kriziyle boğuşan Euro bölgesinde ortak para birimi olan euro, dolar karşısında rekor seviyeye geriledi. Benzer şekilde İngiliz sterlini ve Türk lirası da hız kesmeyen dolar karşısında yara aldı.

Haftanın ilk gününde küresel piyasaları etkisi altına alan dolardaki ralliye ek olarak özellikle euro ve sterlinde yaşanan tarihi kayıplar para piyasalarındaki oynaklığı artırıyor. Yurt dışında Fed başkanı Powell ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin konuşmalarını takip edeceğimiz ve cuma günü Euro bölgesi tüketici fiyat endeksinin açıklanacağı bu haftaya nasıl bir başlangıç yaptığımıza göz atalım.

Dolar endeksi haftaya rekorla başladı

Yukarıda belirttiğimiz gelişmelerle birlikte yatırımcılar yine güvenli liman arayışıyla dolara döndü. Amerikan doları geçtiğimiz hafta başladığı ralliyi bu haftaya da taşıdı. Dolardaki hızlı yükseliş bugün erken saatlerde rekor seviyeyi gördü. Dolar endeksi bugün 114,50’ye dek çıkarak son 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Şu an ise endeks yüzde 0,43 artış ile 113,52 seviyesinde bulunuyor.

Euro/dolarda kan kaybı sürüyor

Euro/dolar çaprazı son 20 yılın en düşük seviyesini gördü. Gün içinde kritik bir destek seviyesi olarak görülen 0,96 seviyesinin altını test ederek 0,9570 ile son 20 yılın en düşük değerine ulaşan parite şu anda 0,9649 seviyesinde bulunuyor.

Bir yandan süregelen enerji krizine alternatif bir çözüm arayan Euro Bölgesi ekonomisi diğer yandan da beklentiler altında gelen ekonomik verilerden mustarip. Bugün açıklanan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) anketine göre iş dünyası güveni eylül ayında 87 olan beklentilerin altında kalarak 88,6'dan 84,3'e geriledi.

Günlük kapanış seviyelerinin kritik bir rol oynayacağı euro/dolar paritesi için enflasyonu daha da tetikleyecek hızlı kayıpların devam etmesi halinde ECB’den bir müdahale gelip gelmeyeceği de merak ediliyor.

Sterlin/dolar tarihin en düşük seviyesini gördü

İngiltere’de yeni Başbakan Liz Truss’un göreve gelmeden önce dile getirdiği; büyümeyi ve üretimi artırmayı hedefleyen ekonomi planında yer alan agresif vergi kesintileri içeren ekonomi paketinin ülkedeki enflasyonu daha da artıracağına ilişkin korkular, Fed’in agresif faiz politikası karşısında halihazırda gerileyen sterlinin dip seviyesini görmesine neden oldu.

Sterlin/dolar paritesi açılışta yüzde 5 kadar değer kaybederek 1,0327 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.  Daha sonra önceki kapanışının ardından bu yana yüzde 1,7 kayıpla 1,0714 seviyesinde dengelendi. Şu anda ise 1,079 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL rekor tazeledi

Fed’in 75 baz puanlık bir faiz artışına gittiği haftada Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) 100 puan indirime gitmesinin dolar/TL üzerinde pozitif yönlü etkisi olmuştu. Yüzde 80 oranında seyreden enflasyona karşın arka arkaya gerçekleştirilen 100’er baz puanlık faiz indirimlerine ek olarak, gelecek aylarda da TCMB’nin faiz indirimine devam edeceği sinyali geldi.

Şu noktada sadece dolar/TL’nin bugün 18,48 ile yeni bir zirve gördüğünü söylemekle yetinelim. Şu anda ise dolar/TL paritesi yüzde 0,27’lik bir artışla 18,46 seviyesinde bulunuyor.

Etiketler: euro dolar sterlin
REKLAMI KAPAT X