Piyasalarda son durum: Euro/dolar 1,09 seviyesini aştı

Okuma Süresi: 4 Dakika
Piyasalarda son durum: Euro/dolar 1,09 seviyesini aştı
Hamit Alp Ünlü
04.04.2023 09:41

Beklentilerin altında kalan ABD İmalat PMI verisinin ardından dolar endeksi düşüşe geçerken, euro/dolar yeniden 1,09 seviyesinin üzerine çıktı.

Haftanın ilk iş gününde piyasalar günün önemli gelişmesi olarak ABD’den gelen Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) İmalat Satın Alma Müdürleri (PMI) Endeksi verisine odaklandı. Şubat ayında 47,7 ile halihazırda büyüme sınırı olarak kabul edilen 50 eşiğinin altında olan imalat PMI endeksinin sınırlı bir düşüşle 47,5 seviyesine gerilemesi bekleniyordu; fakat veri beklentilerin altında kalarak tam 1,4 puan düştü ve 46,3 olarak açıklandı. Böylece ISM İmalat PMI arka arkaya dördüncü ayda da daralma bölgesinde kalmış oldu. Açıklanan bu seviye pandemi dönemi olan Mayıs 2020’den bu yana görülen en kötü dönem olarak da kayıtlara geçti.

Buna ek olarak siparişleri ölçen ISM Yeni İmalat Sipariş Endeksi de beklentilerin altında kaldı. Bir önceki ay 47 seviyesinde olan ve mart ayında 49’a yükselmesi beklenen endeks 44,3 seviyesine geriledi. Önceki ay 47,3 seviyesinde olan Üretim PMI Endeksi ise 49,2’ye yükselmesine rağmen piyasa beklentisi olan 49,3 seviyesinin altında kaldı.

Ankete katılan firmalar süregelen bankacılık krizinin sektörlere herhangi bir etkisinin olmadığını belirtirken, mevcut durumun yakından takip edildiğini de ifade ettiler. Buna ek olarak ise ABD ve Çin arasında yaşanan gerilim de takip edilmesi gereken önemli bir konu olarak piyasa katılımcıları tarafından dile getirildi.

Zayıf gelen ISM İmalat PMI verisinin ardından dolar endeksi ise geriledi. Gün içinde 102 seviyesinin altına dek düşen endeks, bugün de günün açılış saatlerinde 102 seviyesinin altında işlem görmeye devam etti.

Haftaya zayıf bir başlangıç yapan euro/dolar ise beklentilerin altında kalan imalat PMI verisinin ardından doların zayıflamasıyla yükselişe geçti. Gün içinde 1,0788 ile bir haftalık en düşük seviyesini gören euro/dolar, verinin açıklanmasının ardından V şeklinde bir yükselişle günü 1,0903 seviyesinde kapattı. Çapraz salı gününün ilk işlem saatlerinde ise psikolojik eşik olan 1,09 direncinin üzerinde işlem tutunmaya çalışıyor. Ortak para birimi için 1,0910 - 1,0950 ve 1,1000 direnç noktaları; 1,0830 - 1,0790 ve 1,0750 ise önemli destek noktaları olarak göze çarpıyor.

OPEC+ grubunun üretim kesintisi kararına ABD’den tepki geldi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC ve Rusya liderliğindeki müttefiklerinden oluşan OPEC+ dün gerçekleştirdiği toplantıda beklenildiği üzere petrol üretimini kısmaya yönelik olan mevcut anlaşmaya bağlı kalınacağı kararını aldı. Güncel gelişmelerin etkisiyle son 15 ayın en düşük seviyesini gören petrol fiyatları, ekonomilerinin petrol gelirine bağımlılığı yüksek olan OPEC+ ülkeleri için sorun yaratmıştı.

Pazar günü ise OPEC+ üyesi bazı ülkeler sürpriz şekilde mayıs ayından başlayarak günlük 1 milyon varili aşan bir petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Bu gelişmeyle brent petrolün fiyatı 80 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Kararın ardından açıklama yapan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın açıklamalarına göre bu kararı Rusya ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere OPEC+ üyesi dokuz ülke gönüllü olarak aldı. Bu karar Rusya'nın halihazırda uyguladığı kesintiyi temmuz ayında genişletmesi ile birlikte değerlendirildiğinde ise petrol piyasasında 1,6 milyon varillik kesinti yaşanacağına işaret etti.

Kararın ardından Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada piyasa belirsizliğine vurgu yapılarak OPEC+ tarafından alınan bu kesinti kararının makul olmadığı ve ABD’li tüketicileri düşünerek petrol fiyatlarının düşürülmesi için çalışmalara devam edileceği belirtildi. Günlük kesinti miktarında 500 bin varillik kesinti ile başı çeken Suudi Arabistan ile diplomatik görüşmelerin de devam ettiği vurgulandı. Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı yetkilisi daha önce bu kararın petrol piyasasındaki istikrarı sağlamayı amaçladığını belirtmişti.

Bu yıl Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı bulunmayan St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise OPEC+ kararının sürpriz olduğuna vurgu yaparak daha yüksek petrol fiyatlarını ABD ekonomisi ve Fed para politikası için ne anlama geldiğini tam olarak kestirmenin henüz zor olduğunu ifade etti. Petrol fiyatlarının halen dalgalandığını ve fiyatları takip etmenin şu an zor olduğunu da ifade eden Bullard, petroldeki bu dalgalanma hareketinin enflasyonu besleyebileceğine ve bu durumun Fed’in işini zorlaştırabileceğine vurgu yaptı.

REKLAMI KAPAT X