Piyasalarda son durum: Euro/dolar haftaya düşüşle başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalarda son durum: Euro/dolar haftaya düşüşle başladı
Hamit Alp Ünlü
10.10.2022 16:27

Perşembe günü ABD’de enflasyon verisinin açıklanacağı kritik haftaya euro/dolar çaprazı düşüşle başladı.

Çapraz geçtiğimiz haftanın ilk yarısında güçlü bir görüntü sergilemiş; fakat parite değerine yakın bir seviyeden düşüşe geçmişti.

Geçtiğimiz haftanın ilk yarısında euro/dolar rallisini sürdürmüş ve olumlu yönde bir görüntü çizerek parite değeri olan 1’e yaklaşmıştı. Fakat haftanın ikinci yarısında parite değerinden aşağı yönlü bir hareketle uzaklaşan çapraz, haftayı 0,9750 seviyesinde kapatmıştı.

Euro/dolar çaprazı haftanın ilk gününe de düşüşle başladı. Gün içinde 0,9753 seviyesine dek çıkan çapraz tekrar 0,9700 seviyesinin altına düştü. Şu dakikalarda ise yüzde 0,31’lik bir gerilemeyle 0,9711 seviyesinden işlem görüyor.

Euro Bölgesi yatırımcı güveni düşüş gösterdi

Bugün açıklanan Euro Bölgesi ekim ayı Sentix yatırımcı güven endeksi düşüş gösterdi. Eylül ayında eksi 31,8 olan endeksin bu ay da gerilemesi beklense de açıklanan verinin beklentinin altında gelmesi endişeye yol açtı. Yatırımcı güveninin bu ay eksi 34,7 seviyesinde olması bekleniyordu; fakat açıklanan rakam eksi 38,3 olarak kayıtlara geçti.

Adından da anlaşılacağı üzere söz konusu endeks Euro Bölgesi ekonomisi için yatırımcı güvenini belirlemekte ve endeksteki aşağı yönlü eğilim ekonomideki zayıflık sinyallerini artırırken, yatırımcı iştahını düşürmekte ve ortak para biriminde de negatif bir etki yapmakta. Dolayısıyla bugün gelen zayıf veriden euro/dolar çaprazı da negatif etkilendi ve güçlenen dolar karşısında euronun zayıflamasıyla tekrar 0,9700 seviyesinin altını görmüş oldu. Daha sonra tekrar toparlayan çapraz 0,97 seviyesinin üzerinde kalmaya çabalıyor.

Dolar haftaya yükselişle başladı

Öte yandan dolar ise geçen haftaki yükselişini bu haftaya da taşımayı başardı. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklenenden iyi gelmesiyle dolar desteklenmişti.

Cuma açıklanan veriye göre tarım dışı istihdam beklenti olan 250 bini aşarak 263 bin kişilik artış gösterdi. Bu rakam her ne kadar kasım ayından bu yana görüşen en düşük istihdam rakamı olsa da yavaşladığı aşikar olan ABD istihdam piyasasında yavaşlamanın beklenenden daha ılımlı olduğunu göstermesi açısından önemli oldu.

Ayrıca, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) izleyeceği politika açısından bakılacak olursa yavaşlamanın daha ılımlı olması faiz artışına devam edilebilmesi için bir hareket alanı sağlayacağından, açıklanan veri sonrası piyasalar Fed’den gelecek 75 baz puanlık bir artış ihtimalini fiyatlamaya başladılar.

Buna ek olarak yine cuma günü açıklanan ABD işsizlik oranı verilerinde de pozitif bir gelişme yaşandı. Ağustos ayında artarak yüzde 3,7’ye çıkan işsizlik oranı, oranın sabit kalacağı yönündeki beklentilerin aksine eylül ayında düşüş göstererek yüzde 3,5’ye geriledi.

Bu veriler neden önem teşkil etmekte? Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi, Fed’den gelecek bir sonraki faiz artışında dikkate alınacak parametrelerin başında istihdam ve işsizlik oranı gelmektedir. Evet, Fed yüksek enflasyonla mücadele etmekte fakat enflasyonun birdenbire çok keskin bir düşüş gösteremeyeceği çok açık; ancak şu da bir gerçek ki içinde bulunulan noktada Fed’in faiz artışlarına devam etmesi gerekmektedir.

Faiz artış oranının belirlenebilmesi adına istihdam ve işsizlik verileri önem teşkil ediyordu ve açıklanan veri de Fed’den gelecek 75 baz puanlık faiz artışı hamlesine alan sağlamış oldu. Geçtiğimiz hafta yüzde 60 civarında olan 75 baz puanlık artış beklentisi açıklanan verinin ardından yüzde 90 civarına yükseldi.

Bu hafta ABD enflasyon verisi açıklanacak. Perşembe günü açıklanacak veri öncesi piyasaların beklentisi ABD’de yıllın enflasyonun yüzde 8,3’ten yüzde 8,1’e gerileyeceği yönünde. Dolayısıyla piyasalar bu haftanın en önemli gelişmesi olarak ABD enflasyon verisini bekliyor.

Dolar, bu kritik haftaya geçen haftaki yükselişini sürdürerek başladı. Dolar endeksi yüzde 0,2’lik bir artışla kısa vadede önemli bir seviye olan 113’ün üzerine çıktı ve 113,06’dan işlem görmektedir.

Ülkemizde ise dolar/TL çaprazı yüzde 0,20 düşüşle 18,5796 seviyesinden işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X