Piyasalarda son durum: Euro/dolar yükselişini sürdürecek mi?

Okuma Süresi: 4 Dakika
Piyasalarda son durum: Euro/dolar yükselişini sürdürecek mi?
Hamit Alp Ünlü
29.03.2023 10:16

Haftaya durgun başlayan piyasalarda risk iştahının artmasıyla dolar endeksi gerilerken, euro ise dolar karşısında değer kazanmayı sürdürüyor.

Piyasalar geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeler sebebiyle bu haftaya düşük risk iştahıyla başladı. Geçtiğimiz hafta ABD’de bankacılık krizinden etkilenen First Republic için bir kurtarma planı oluşturulmak zorunda kalınması ve haftanın son işlem gününde Alman Deutsche Bank’ın hisselerinde yüzde 10 üzerinde düşüş yaşanması gibi gelişmeler piyasalarda krizin devam edebileceğine ilişkin korku yarattı.

Bu korkunun yanında Amerikan Merkez Bankası (Fed), İsviçre Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası (Bank of England - BoE), bir önceki hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yaptığı gibi faiz artışlarına devam etme kararı aldı. Gerçekleştirilen bu faiz artışlarının süregiden bankacılık krizi üzerine potansiyel etkileri ise piyasalarda başka soru işaretlerine sebep oldu.

Böyle bir ortamda bir de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hafta sonu yaptığı açıklamada Belarus’a taktiksel nükleer silah yerleştireceklerini açıklamasıyla piyasalar gerçekleşebilecek jeopolitik gelişmeleri de yakından izlemeye başladı ve haliyle risk iştahının düşmesi kaçınılmaz oldu.

Dolar endeksi düşüşe geçti

Haftanın ilk iş gününde piyasaların temkinli hareketleriyle 103,1 seviyesinde yatay bir hareket sergileyen dolar endeksi dün itibarıyla düşüşe geçti. Bu düşüşte piyasaların mevcut ekonomik ve siyasi durumu daha pozitif okumasıyla risk iştahında gerçekleşen artış etkili oldu. Bankacılık krizine ilişkin endişelerin yatışmasıyla ise endeksler de yükselişe geçti.

Dün 102,38 seviyesine dek gerileyen ABD dolar endeksi bugün erken saatlerde yeniden 102,5 seviyesinde seyrediyor.

ABD’de dün açıklanan verilere göre konut fiyat artış hızındaki yavaşlama ise devam etti. Buna göre, Fed’in faiz hızını yavaşlatmasının etkisiyle son ayda fiyatlar yükselse de, artış hızındaki yavaşlama  son 11 aydır devam etmiş oldu. Ayrıca yine dün açıklanan veriler, ABD’de tüketici güveninin sürpriz şekilde arttığına işaret etti. Şubat ayında 103,4 olan ve 101 seviyesine düşmesi beklenen tüketici güveni mart ayı için 104,2 olarak açıklandı. Ancak bu sürpriz iyileşmeye rağmen tüketicilerin iş gücü piyasasına dair beklentilerinin olumsuz olduğu, iş koşullarının kötüleştiğini düşünen tüketicilerin sayısında ise artış olduğu gözlemlendi.

Euro/dolar 1,08 seviyesi üzerinde kalmak istiyor

Euro/dolar haftaya sınırlı bir yükseliş hareketiyle 1,08 seviyesinin altında başlamış, daha sonra Almanya Ifo İş İklimi Endeksi’nden gelen pozitif verinin verdiği güvenle 1,08 seviyesinin üzerini görmüştü. Ortak para birimi, haftanın ikinci gününde de yükselişini sürdürdü ve dünü 1,0843 seviyesinde kapattı. Bu yükselişte şüphesiz ki zayıflayan dolar endeksinin etkisi oldu.

Bunun yanında, ECB yetkililerinin şahin tonda açıklamalarına devam etmesi de para birimine pozitif katkı sağladı. ECB bünyesinde faiz artışına devam edilmesine ilişkin görüşlerin yanında temkinli davranılmasına yönelik görüş bildiren üyelerin de olduğu biliniyor ancak görülen şu ki Başkan Christine Lagarde’ın enflasyonla mücadeleye devam edileceğine vurgu yapan açıklamaları para birimi üzerinde olumlu etki yaratıyor. Buna ek olarak bankacılık krizinin Avrupa’ya bulaşmasının beklenmemesi de piyasaları rahatlatan bir başka gelişme oluyor.

JPMorgan analistleri de ABD’deki bankacılık krizinin Avrupa’ya bulaşmasını beklemediklerine ve Avrupa bankalarının mevcut riskler konusunda ABD bankalarından daha iyi durumda olduğuna yönelik bir araştırma notu yayımladı.

Mevcut gelişmeler ışığında çaprazın önümüzdeki günlerde de güçlü kalması bekleniyor ancak cuma günkü Euro Bölgesi tüketici enflasyonu da bu hususta belirleyici olacaktır.

Dolar/TL ve euro/TL rekor tazeliyor

Küresel piyasalarda dolar endeksi düşerken, dolar/TL ise rekor tazelemeye devam ediyor. 2022 yılının Ağustos ayından bu yana 18 seviyesi üzerinde seyreden ve küçük artışlar gösteren dolar/TL kısa süre önce 19 seviyesinin üzerine çıktı. Pazartesi günü 19,345 seviyesine kısa süren bir atak yaşanmış olsa da daha sonra çapraz tekrar gün içi seviyelerine geriledi. Mevcut duruma bakıldığında gün içi seviyelerin yükselmeye ve rekor tazelemeye devam ettiği görülüyor. Pazartesi günü 19,09 seviyesinden işlem gören çapraz salı günü 19,11 seviyesine yükseldi. Kapanıştan sonra ise dolar/TL gece saatlerinde 19,15 seviyesinin üzerini test ettikten sonra 19,12 seviyesinin üzerine yerleşti.

Euro/TL’de görülen tablo ise daha belirgin bir yükselişe işaret ediyor. ECB’nin faiz artışı sonrasında euronun güç kazanmasıyla euro/TL de geçtiğimiz hafta rekor tazelemişti. Dün kapanıştan sonra 20,78 seviyesini test eden euro/TL sabaha karşı ise 20,74 seviyesine kadar geriledi. Euronun ilerleyen günlerde yükselişine devam etmesi halinde euro/TL’deki hareketin de yukarı yönlü olabileceği düşünülebilir.

REKLAMI KAPAT X