Powell'ın açıklamaları gümüş fiyatlarına satış getirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Powell'ın açıklamaları gümüş fiyatlarına satış getirdi
Osman Bayrak
16.12.2022 09:31

Hafta boyunca yükseliş hareketi içinde olan ons gümüş, çarşamba günü Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısı sonrasında sert bir geri çekilme yaşadı.

Bu hafta değerli metaller açısından volatilitenin yüksek olmaya aday olduğu bir haftaydı. Hafta boyu ons gümüşün hareketlerine baktığımızda da ciddi bir volatilite yaşandığını gördük. Öncelikle açıklanan ABD TÜFE verisi ile sert bir yükseliş kaydeden ons gümüş, Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısı sırasında verdiği mesajları şahin karşılayarak sert bir geri çekilme yaşadı. Hafta içinde 24,13 USD seviyesini test ederek yeni bir rekor kırmasına rağmen, özellikle dün gelen sert satış ile hafta boyu elde ettiği kazancı geri vermiş oldu.

Çarşamba günü Fed ise faiz oranlarında piyasanın beklediği gibi 0,50 puanlık bir artışa imza attı. Piyasa beklentisine paralel bir karar olması nedeniyle faiz kararının ciddi bir etkisi olmamakla birlikte, karar sonrasında verilen mesajların tonu şahin algılandı. Powell para politikasının enflasyonu aşağı çekmek için yeterince sınırlayıcı şekilde devam ettirilmesi gerektiğini savundu. Henüz enflasyon için yukarı yönlü risklerin bertaraf olmadığını, faiz artırım hızını düşürseler bile şahin bir duruşu tüm etkileri görülene kadar sürdüreceklerini vurguladı. Bu mesajı ile birlikte özellikle 2023 yılının ikinci yarısında beklenen faiz indirim sürecinden epey uzak olarak, yıl sonu faiz projeksiyonu %5,1 olarak şekillendi. Özellikle 2023 yılında faiz indirim beklentilerinin aksine oluşan yüksek faiz projeksiyonu ise değerli metallere satış getirmiş oldu.

Teknik seviyeler

Ons gümüş

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Her ne kadar ciddi bir düşüş yaşanmış olsa da, ons gümüşün son 2 aydır önemli bir yükselen kanal hareketi başlatması sebebiyle henüz kaygılanacak bir durumun olduğunu düşünmüyorum. Dikkat ederseniz kanalın direnç çizgisi de 2 kez test edildi. Şu an için 22,20 USD seviyesinden geçen yükselen kanalın destek çizgisinin kırılması halinde ise yeni destekler gündeme gelecektir. Bu seviye altında son derece güçlü bir destek bölgesi olan 21,5-22 USD bölgesi yer almaktadır. Dün yaşanan düşüşün ons gümüşü bu desteklerin altına savurması düşük bir ihtimal olmakla birlikte, düşüş hareketi boyunca bu ihtimali göz önünde bulundurarak fiyat hareketlerini izlemeliyiz.

Ayrıca bugünkü kapanış seviyesine bağlı olarak ons gümüşün haftalık grafiğinde ters çekiç formasyonu oluşmak üzeredir. Bu mum formasyonu olası bir düşüşün habercisi niteliğinde olsa da, bu mumdan dolayı özellikle gelecek hafta yaşanacak fiyat hareketlerinin önemi bir kat daha artmış oldu. Gelecek hafta kırmızı bir haftalık mum ile karşılaşılırsa, düşüş sürecinin bir süre daha devam edebileceğinden bahsedebiliriz.

Gram gümüş

Gram gümüş, ons gümüşte yaşanan geri çekilmeye bağlı olarak ciddi bir geri çekilme hareketi yaşadı. Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir. 25 Kasım tarihli gümüş analizimde bahsettiğim 14,40 TL hedefi, bu hafta salı günü en yüksek 14,53 TL seviyesi test ederek görmüş oldu. Böylelikle 12 iş günü içinde yaklaşık %13’lük bir yükseliş yaşanarak, teknik anlamda ilk hedef görüldü.

Kaynak: Tradingview

Bu hafta görülen teknik hedef bir kanal katlama hedefi olup, bu noktadan bir satışın gelmesi ise aslında teknik anlamda sürpriz değildi. Bu aşamadan sonra gram gümüşün kısa vadeli yükselen trend çizgisini kırıp kırmayacağı yön belirleyici unsur olacaktır. Bu nedenle gram gümüşün kısa vadede 13,20 TL üzerinde fiyatlanması yükseliş adına umut verecektir. Bu seviyenin kırılması halinde ise en güçlü destek olarak 12,30 TL seviyesi takip edilebilir.

REKLAMI KAPAT X