Powell'ın sunumu ile dolar düşerken altın yükselişe geçti

Okuma Süresi: 3 Dakika
Powell'ın sunumu ile dolar düşerken altın yükselişe geçti
Hamit Alp Ünlü
22.06.2022 16:57

Fed Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu önünde bugün ve yarın yapacağı sunum başladı, açıklamalar sonrasında dolar endeksi düşerken altın fiyatları ise artışa geçti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell bugün ve yarın ABD Senatosu önünde yıllık olarak gerçekleşen yıl-ortası sunumu başladı. Bugün ve yarın yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri küresel piyasaların en büyük gündem maddeleri olacak; bu sebeple Powell’ın konuşmasında ipuçları aranacak. 

Powell’ın açıklamaları ile altın artarken dolar düşüşe geçti. Amerikalı OANDA şirketinin kıdemli analist Jeffrey Halley, Reuters’e yaptığı açıklamada altının şu anda doları karşısında ters yönde işlem gördüğünü ve bunu değiştirmek için dolardan büyük bir yönlü harekete gelmesi gerektiğini ifade etti. Halley ayrıca Powell’ın açıklamalarında şahin mesajlar olması halinde getiriler tekrar yükselirken dolarda bir yükseliş daha görülebileceğini ve bu senaryonun altın fiyatlarını düşüreceğini, aksi gerçekleşirse ise minimum etki beklediğini belirtti.  Dolar endeksi sabah saatlerinde yüzde 0,4’lük bir artışla 104,650’ye yükselmesinin ardından geriledi. Şu anda 104,17’den işlem görüyor. Dolar/TL yüzde 0,2 artışla 17,3631 iken altının ons fiyatı yüzde 0,8’lik bir artışla 1.847,83 seviyesinde. 

Piyasaların beklentisi Powell’dan sert açıklamalar gelmesi yönündeydi

Fed Başkanı Jerome Powell Kongre’deki iki günlük sunumu bugün başladı. Yatırımcılar, Fed’in bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faizleri 75 baz puan daha artırıp artırmayacağına dair bir ipucu bulmaya çalışacak.

Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı ilk açıklamada, merkez bankasının enflasyonu düşürmeye "güçlü bir şekilde bağlı" olduğunu ve bunu para politikası araçlarıyla yapabileceğini söyledi.

Bu, enflasyonun düştüğüne dair “zorlayıcı kanıtlar” ortaya çıkana kadar daha yüksek faiz oranları anlamına geliyor.

Hollandalı ING Bank’ın analistleri, Powell’ın Senato’ya yapacağı yarı yıllık para politikası sunumunun bu hafta doları etkileyecek en büyük olay olacağını belirtti. Analistler genişlemeci bir maliye politikasının, merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faizleri daha da artırmasına olanak sağlayabileceğini ve sıkı bir para politikası ile birlikte yürütülmesi halinde bunun genelde döviz için iyi haber olduğunu da ifade etti.

Bu arada 28 yılın en sert faiz artışının ardından Fed yetkililerinden de para politikalarına yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Fed Üyesi Christopher Waller, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın ardından Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de açıklamalarda bulundu. Barkin, Fed'in ekonomide ve piyasalarda bir şeyleri kırıp dökmeden ve aşırı oranda hasar yaratmadan faiz oranlarını mümkün olduğunca hızlı artırması gerektiğini söyledi.

Dün ABD'de bir etkinlikte konuşan Barkin, şu durumda enflasyonun yüksek, yaygın ve kalıcı; fakat faizlerin de normal seviyenin oldukça altında olduğunu ifade etti. Fed'in fiyat baskılarını acil şekilde sınırlamak için faizleri artırdığını ve aynı zamanda bilançosunu da daralttığını vurgulayan Barkin, bu iki eylemin birlikte gerçekleştirilmesinin para politikasını sıkılaştıracağını söyledi.

Piyasalarda resesyon endişesi devam ediyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD’de resesyonun “kaçınılmaz olmadığına” yönelik ifadesi ise piyasaları pek ikna edebilmişe benzemiyor.

ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs, önümüzdeki yıl ABD ekonomisi için resesyon beklentisini yüzde 15’ten yüzde 30’a yükseltti. Önümüzdeki sene resesyonun önlenebilmesi ihtimalinde ise bir sonraki sene resesyon olasılığının yüzde 25 olduğu öngörüldü. Yatırım bankası, ABD ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini de aşağı çekti.

Benzer şekilde, Elon Musk da katıldığı bir etkinlikte; merkez bankalarının dünya genelinde pandemi döneminde yürürlüğe koydukları teşvikleri geri çekmekte acele ettiklerini belirtti. Musk, bu sebeple bir resesyonun gerçekleşme ihtimalinin gerçekleşmeme ihtimalinden daha yüksek olduğunu düşündüğünü ifade etti.

REKLAMI KAPAT X