Rekor tazeleyen ABD enflasyon verisinin ardından bizi neler bekliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Rekor tazeleyen ABD enflasyon verisinin ardından bizi neler bekliyor?
Hamit Alp Ünlü
14.07.2022 16:25

ABD’de haziran ayı yıllık enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelerek rekor tazelemesinin ardından piyasalar olası beklentileri fiyatlamaya başladı.

ABD haziran ayı yıllık enflasyon rakamları tahminlerin üzerinde gelerek rekor tazeledi. Analistlerin beklentisi enflasyon oranının yüzde 8,6’dan yüzde 8,8’e yükselmesi yönündeydi; fakat ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 9,1’e yükseldi. Bu, son 40 yılda ülkede görülen en yüksek enflasyon seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Açıklanan rakamlar sonrası ABD tahvil faizleri ve dolar endeksi yükselirken, vadeli endeksler geriledi. Dolar endeksi bugün yüzde 0,75 artışla 108,77 seviyesinde seyrediyor ve boğalar 110 seviyesine gözünü dikmiş durumda. Amerikan Merkez Bankası Fed’in önceki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında vites enflasyonla mücadele kapsamında vites artırarak politika faizini 75 baz puan artırmasına karşın enflasyon rakamlarının haziran ayında öngörülenden yüksek gelmesi; ABD’de fiyat baskılarının daha da artarak ekonominin geneline yayıldığını gösterdi.

ABD Başkanı Joe Bide ise yaptığı açıklamada artan enerji fiyatlarının enflasyon rakamlarında asıl rolü oynadığına işaret etti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da benzer şekilde, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve bu sebeple artan enerji fiyatlarına dikkat çekerek Joe Biden hükümetinin birinci önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğunu; hükümetin Fed’inbu hususta attığı adımları da desteklediğini ifade etti.

Fed’den 100 baz puanlık faiz artışı gelmesi ihtimali

Rekor kıran verinin ve ABD hükümetinin açıklamalarının ardından gözler Fed’e çevrildi. Piyasalar 26-27 Temmuz 2022’de gerçekleşecek bir sonraki FOMC toplantısında Fed’in100 baz puanlık tarihi bir faiz artışı gerçekleştirme ihtimalini fiyatlamaya başladılar.

Bölgesel Fed Başkanları ve piyasa analistleri de bu ihtimali dile getirmeye başladılar. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic 100 baz puanlık artışı dile getiren isimler oldular. Daly, her ne kadar baz senaryo 75 baz puanlık bir artış olsa da 100 puanlık bir artışın da seçenekler arasında olduğunu ifade etti. Mester ise daha şahin bir tavır göstererek açıklanan enflasyon rakamının bir sonraki FOMC toplantısında küçük oranlı bir faiz artışı için hiçbir gerekçe bırakmadığını belirtti. Mester, söz konusu enflasyon rakamının enflasyonda görülecek zirveye ulaşıldığına dair herhangi bir kanıt oluşturmadığını belirtti. Bostic ise son açıklanan verinin endişe verici olduğunu ifade ederek 100 baz puan dahil her seçeneğin masada olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan güçlü ABD Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası Fed’den gelebilecek yeni bir 75 baz puanlık faiz artışı yönünde değerlendirmelerde bulunulmuştu. Enflasyonun hız kesmeden yükselmeye devam etmesi ve piyasalarda 100 baz puanlık bir beklenti oluşması; pozitif kalan istihdam sektörüyle değerlendirildiğinde 100 baz puanlık bir artışın beklenebileceği görülüyor.

Dolar çıkışını sürdürüyor

Açıklanan veri ardından dolar, diğer büyük para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Euro/dolar çaprazı bugün yüzde 0,54 gerilemeyle 1,0004 seviyesinde. Japon yeni, ABD ekonomi verilerinin ardından Fed’in agresif politikasına devam edeceği beklentisiyle dolar karşısında son 24 yılın en düşük seviyesine geriledi, dolar/yen çaprazı 139,13 seviyesini gördü. Sterlin/dolar ise yüzde 0,62 gerilemeyle 1,1815 seviyesinde.

REKLAMI KAPAT X