Şahin Fed gümüş fiyatı üzerindeki baskıları artırdı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Şahin Fed gümüş fiyatı üzerindeki baskıları artırdı
Osman Bayrak
04.11.2022 10:09

Bu haftanın en kritik gelişmesi olan Fed toplantısından, şahin duruşlu bir Fed ve 0,75 puanlık faiz artırım kararı çıktı. Faiz kararı piyasa beklentisine paralel olsa da Powell’ın açıklamaları beklenenden daha şahin bulunduğu için değerli metaller ve borsa endeksleri üzerinde bir baskı oluşmasına neden oldu.

Fed toplantısı ve kararları 

Piyasa beklentilerine paralel şekilde 0,75 puanlık faiz artırımına giden Fed, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalarda şahin bir tutum içinde oldu. ABD ekonomisinin önemli ölçüde yavaşlamasına rağmen talebin hala canlı olduğu özellikle vurgulandı. Bu nedenle de kısıtlayıcı politikaların bir süre daha devam etmesi önünde görüş bildirildi.

İş tamamlanıncaya kadar politikamıza sadık kalacağız ifadesi ile enflasyon kalıcı olarak düşene kadar faiz artırım ve faizi yüksek tutma politikasına devam edileceği özellikle vurgulandı. Özellikle erken bir faiz indirim politikasına başlanmasının enflasyon açısından hayati sonuçlar doğuracağı tarihsel bir perspektifle vurgulandı.

Fed’in ve tüm piyasanın aklındaki soru en basit haliyle şu şekilde izah edilebilir. ABD enflasyonu artırılan faizler ile bir noktada düşmeye başlamalı. Fakat o noktanın neresi olacağı ve o noktada Fed’in faizleri daha ne kadar artırmış olacağı en büyük soru işaretidir. Çünkü Fed'in faiz artırım yolunda aldığı her yeni karar ABD ekonomisinin soğumasına ve dolayısı ile olası bir resesyona sürüklenmesine neden olabilir. Bu nedenle gerek Fed gerekse ABD Hazinesi dengeli davranmaya çalışmaktadır. Çünkü enflasyonla mücadele ederken bir taraftan da genel ekonomik gidişata zarar verilmek istenmemektedir.

Ons gümüş

Ons gümüş üzerindeki baskı sürecinin devam ettiğini görüyoruz. Yaşanan her tepki süreci yeni bir satış dalgası ile karşılaşmaktadır. Bu nedenle ons gümüş düşen bir trend çizgisi altında hareketine devam etmektedir. Kısa vadede 18,50 USD seviyesi bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu desteğin kırılması halinde esas olarak 17,50 USD seviyesine dek yeni bir düşüş alanı açılabilir. Ons gümüş için asıl önemli olan seviye de bu 17,50 USD seviyesidir. Bu seviyenin kırılması halinde kademeli olarak derin bir düşüş dalgası ile karşılaşma ihtimali yüksek görünmektedir.

Ons gümüş üzerindeki baskı sürecinin ortadan kalkması için en kısa vadede ons gümüşün 20 USD seviyesi üzerine atması ve 22 USD seviyesini test etmesi gerekmektedir. Eğer ons gümüş 22 USD seviyesi üzerinde kalıcı olmayı başarabilirse yeni bir yükseliş hareketinin başlamasından bahsedebiliriz.

Ons gümüşün içinde bulunduğu fiyat hareketi 18,50 USD seviyesi destek olacak şekilde bir üçgen içinde sıkışmaya devam etmektedir. Bu üçgen içindeki sıkışma 15 Aralık’a kadar devam edebilir. Bu tarihe kadar görülebilecek güçlü bir hareket ile gelecek kırılım fiyatın yeni yönünü belirleyecektir. Aksi halde yatay bir bant hareketinin görülme ihtimali yükselecektir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Grafikten rahatlıkça görülebileceği gibi gram gümüş yatay bant içindeki hareketine devam etmektedir. Fed toplantısı sonrası ons gümüşte görülen geri çekilme gram gümüşün yükselen trend çizgisine dek düşmesini sağladı. Fakat bu trendin test edilmesinin ardından gram gümüş fiyatı tekrar yükseldi. Bu nedenle gram gümüş için ara destek bölgesi 11,15 TL seviyesinden, ana destek bölgesi ise 10,15 TL seviyesinden geçmektedir. Bu ara destek bölgesinin üzerinde kalındıkça, ana direnç seviyesi olan 12,30 TL seviyesi hedef haline gelebilir.

REKLAMI KAPAT X