Şahin Powell altın fiyatlarında soğuk rüzgârlar estirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Şahin Powell altın fiyatlarında soğuk rüzgârlar estirdi
Osman Bayrak
29.08.2022 12:00

Geçtiğimiz hafta Jackson Hole toplantısında Powell’ın, beklendiği gibi şahin tonda açıklamalarda bulunması ile birlikte, altın başta olmak üzere değerli metallerde soğuk rüzgârların estiğini gördük.

Ons altın haftayı 1738 USD seviyesinden, gram altın da dolaylı olarak 1012 TL’den kapattı. 

​Geçtiğimiz Cuma günü Powell’ın yaptığı açıklamaların satır aralarında aşağıdaki başlıklar ciddi anlamda yer buldu.

• ABD ekonomisi bir süre yavaşlayacak.

• ABD ekonomisi bir süre daha potansiyelinin ve kendi trendinin altında büyüyecek. 

• Dolayısı ile ABD işsizlik rakamları artacak.

• ABD enflasyonu kalıcı olarak düşene kadar faiz artırımları devam edecek.

Bu açıklamalar ile görüldüğü üzere ABD enflasyon verisinin kalıcı şekilde bir düşüş patikasına girene kadar ve hatta %2’lik hedefe yaklaşana kadar şahin tonda FED politikalarını görmeye devam edeceğiz. 

Powell, eğer bu aşamada gerekli olan şahin politikalar uygulanmazsa enflasyonla mücadele faturasının çok daha ağır olabileceğini vurguladı. Bu toplantı sonrasında ABD borsa endekslerine gelen satışlar da piyasanın yapılan açıklamalardan duyduğu rahatsızlığın bir sonucu olarak görülebilir.

​Powell'ın açıklamaları sonrasında nelerin olması beklenebilir?

Açıkçası Powell’ın güvercin bir ton yerine, şahin bir tonda konuşma olasılığını ben yüksek görüyordum. Sonuçta piyasa beklentisinden az gelen bir enflasyon verisi pek çok sorun için bir çözüm değil. Önemli olan %2’lik enflasyon hedefine yaklaşabilmek. Bu hedefin de gerçekleşmesi için öncelikli olarak enerji maliyetlerinin daha fazla yükselmemesi.

Ardından ise gıda fiyatlarında görülen rekor artışların son bulması. Bu iki fiyat kaleminde kalıcı geri çekilmeler olmadığı sürece bu iki fiyat kaleminin dolaylı olarak etkilediği diğer sektörlerden de kaynaklı olarak enflasyonda kalıcı bir geri çekilme çok zor görünmektedir. FED başkanı da bu tehlikeyi görerek ABD ekonomisinin daha fazla soğutularak talep enflasyonunun önüne geçmeyi hedefleyeceğini daha da açıkça belirtti. 

Bu noktadan sonra bir süre daha riskli varlıklar ve değerli metaller üzerinde baskı sürecinin devam etmesi (tepki yükselişlerine rağmen) beklenmesi son derece normaldir. Fakat isterseniz kısa vadeli ons altın ve gram altının fiyat patikalarını birlikte inceleyelim.

Powell’ın açıklamaları sonrasında ons altın düşüşüne devam ederek haftayı 1738 USD seviyesinden kapattı. Özellikle 1755 USD altındaki fiyatlamaların devamı ons altın üzerindeki baskının artmasına neden oldu.

Şu an düşen trend altında bulunan ons altın için kısa vadeli ana destekler 1680-1690 USD bandı arasından geçmektedir. Bu seviye üzerinde kaldıkça bu seviyeden bir tepki yükselişinin gelmesi son derece olası olsa da önemli olan kalıcı olarak bu seviye üzerinde kalıp kalmayacağı olacaktır. 

Zira bu desteğin kırılması aynı ons gümüşün 22 USD ana destek seviyesini kırmasına benzer bir etki ortaya çıkarabilir.

Gram altın da ons altına benzer şekilde, önemli sayılabilecek bir güç kaybı ile haftayı kapattı. Gram altının içinde bulunduğu paralel kanalın destek seviyesi bu hafta itibariyle 1000 TL’den geçmektedir. Bu destekten daha önce 3 kez dönen gram altının 1000 TL etrafından destek bulma şansını yüksek görüyorum.

Bu destekten tepki alması halinde içinde bulunduğu kanalın orta çizgisi hedef haline gelebilir. Bu nedenle de bu hafta gram altının izleyeceği yön, orta vadeli yön tayini açısından önemli olacaktır.

REKLAMI KAPAT X