SEC’in kripto borsası Binance’e açtığı dava sonrasında Bitcoin ve Ethereum’da son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
SEC’in kripto borsası Binance’e açtığı dava sonrasında Bitcoin ve Ethereum’da son durum
Emre Buruk
06.06.2023 15:19

Ripple ile arasındaki dava sebebiyle kripto yatırımcılarının gündeminden düşmeyen SEC, işlem hacmine göre en büyük kripto borsası Binance’e ve Binance CEO’su Changpeng Zhao’ya açtığı dava ile kripto piyasasında sert düşüşler yaşanmasına sebep oldu.

Buna göre SEC, para aklanması, halka kayıtsız menkul kıymet sunulması ve Binance’in sunduğu staking gibi seçeneklerle federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edilmesi gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Bu haberin etkisiyle sert düşüş yaşayan Bitcoin’in yanında, çok sayıda altcoin de gerileyerek yatırımcılarına kayıp yaşattı.

Fed’in faiz artışına yönelik beklentilerin şekillenmesini sağlayan tarım dışı istihdam verisinin açıklaması ise Bitcoin fiyatlanmasını etkileyen bir diğer etken olarak öne çıktı. Buna göre, istihdamdaki artışa rağmen ABD’de işsizlik oranının %3,4’den %3,7’ye yükselmesi ekonomiye dair karışık sinyaller olduğuna işaret etti.

Ancak, Fed’in faiz politikası konusunda yakından takip ettiği ve enflasyonu etkileyen en önemli veri olarak gördüğü istihdam rakamları, haziran ayında faiz artırılacağına dair beklentilerin %27’ye gerilemesine neden oldu. Fed’in faiz artışından uzaklaşması ise kripto para piyasaları gibi riskli görülen varlıklara sermaye girişi yaşanabileceğine yönelik ihtimalleri kuvvetlendirerek, yaşanan kayıpların sınırlı kalmasını sağladı.

Yine de özellikle SEC’in açtığı dava sebebiyle 25.000 dolar seviyelerine çekilen Bitcoin, an itibarıyla 25.424 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor.

Bitcoin’in 25.000 dolar seviyesinde tutunmayı başaramaması durumunda mevcut düşüş hareketini hızlandırarak, 23.000 dolar seviyesine yönelmesi beklenebilir.

Bitcoin için günlük fibonacci destek seviyeleri ise 25.060 ve 24.415 dolar olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise karşılaşılacak ilk direnç seviyeleri, 26.748 ve 27.791 dolar noktaları olacaktır.

Ethereum

Binance ile SEC arasındaki dava sürecinden etkilenerek düşüş hareketi gerçekleştiren en yüksek hacimli altcoin ise Ethereum oldu. Buna göre Ethereum, 1800 dolar seviyelerine kadar geriledi.

Geçtiğimiz haftalarda türev ürünlere yönelik başvurularını belirttiğim Cboe Global Markets ise  ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu platformunda Bitcoin ve Ethereum vadeli işlem sözleşmeleri başta olmak üzere kaldıraçlı kripto türev ürünleri sunmak için onay aldı.

Olumsuz haber akışının gölgesinde kalan bu haber, orta ve uzun vadeli Ethereum ekosistemine yönelecek sermayenin artmasını sağlayarak, Ethereum fiyatlanmasında olumlu etkiler görülmesini sağlayabilir.

Ethereum an itibarıyla 1.815 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşur iken, aşağı yönlü hareketlerin devamı halinde Fibonacci pivot destek seviyeleri olan 1.761 ve 1.721 dolar seviyeleri takip edilebilir.

Yukarı yönlü hareketlerde ise Fibonacci pivot direnç seviyeleri olan 1.869 ve 1.935 dolar noktaları karşılaşılacak ilk noktalar olacaktır. Bu seviyelerin aşılması ve günlük kapanışların gerçekleştirilebilmesi halinde ise psikolojik direnç seviyesi olan 2.000 dolar yolculuğun yeniden başlaması gündeme gelebilir.

REKLAMI KAPAT X