SVB olayı ve ABD TÜFE verisi altın fiyatlarını nasıl etkiledi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
SVB olayı ve ABD TÜFE verisi altın fiyatlarını nasıl etkiledi?
Osman Bayrak
15.03.2023 08:32

Altın fiyatları, haftaya kuvvetli bir yükseliş sergileyerek başlarken; bu hafta yakından izlediğimiz Silicon Valley Bank olayı ve ABD TÜFE verisi altının yükselişini destekleyen iki ana faktör olarak dikkatleri üzerine çekti.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta sonuna doğru ABD’de faaliyet gösteren Silicon Valley Bank’ın müşterilerine ödeme yapmakta zorlanması üzerine gözler bu bankaya çevrilmişti.

Başta ABD’de yükselen faizler olmak üzere, yanlış risk yönetimi stratejilerinin uygulanması da bankanın ödeme güçlüğü yaşamasında etkili olmuş ve bu gelişmenin ardından ABD otoriteleri tarafından bankaya el konulmuştu. Ayrıca ABD otoriterileri bu bankanın iflasından etkilenmesi beklenen mudilere ödeme garantisi vermişti.

Bu olay her ne kadar kendi başına sistemik bir risk yaratma gücüne sahip olmasa da, 5500 bankaya sahip ABD’de banka müşterileri, bankalarda tuttukları mevduatlarını çekmeye kalkışırlarsa büyük bir bankacılık riski ile karşı karşıya kalınabilirdi. Alınan bu tedbirler bu açıdan son derece yerinde oldu. Bu olayın patlak vermesi ile birlikte ons altın ise geçtiğimiz haftayı zirve seviyede kapatıp, dün 1915 USD seviyesini test etti. Bu olayın ons altını destekleyen en temel noktası, ortaya çıkan bu durum karşısında FED’in faiz artırma konusunda elinin zayıflamış olacağı düşüncesiydi. Fakat FED’in kararını tek başına bu olayın etkileyebilmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Asıl önemli olan ve FED tarafından dikkate alınan detay dün açıklanan ABD şubat ayı TÜFE verisi olacaktır.

ABD TÜFE verisi ve altına etkileri

Dün açıklanan ABD şubat ayı TÜFE verisinde aylık çekirdek enflasyonda beklentilerin bir miktar üzerine çıkılsa da diğer tüm göstergeler tam olarak beklentiler doğrultusunda geldi. Piyasa için şaşırtıcı olmayan bu veri sonrasında volatilite ise kısmi şekilde arttı. Beklentilerden farklı bir verinin açıklanması piyasadaki çalkantıyı son derece yükseltebileceği için açıklanan veri piyasadaki sakinliğin korunmasına yardımcı edecek ölçüde oldu.

Bu noktadan sonra FED’den 0,50 puan yerine 0,25 puan faiz artışı beklemekle birlikte, ABD faizleri konusunda piyasada oluşan beklenti yüzdelerini de yakından takip edeceğim. Her ne kadar teknik analiz ile kısa vadeli yolumuzu öngörmeye çalışsak da, temel gerçeklerde yaşanan beklenmedik bir gelişme fiyatlamanın sert ve beklenmedik şekilde gelişmesine neden olabilmektedir.

Ons altın

Ons altının 1810 USD seviyesini bir dip yaptıktan sonra yönünü yukarı çevirmesi ile birlikte bu seviyenin tekrar görülebilmesi için FED’in faizlerini tekrar sert bir şekilde artırabileceği bir ortamın oluşması gerekecektir. Aksi halde, kısa vadede bir düzeltme hareketi görülse de altın için yönün yukarı olduğundan bahsedebiliriz. Unutmayalım ki altının da 1810 dibine sürüklenmesine neden olan temel gerçeklik FED’in 0,25 yerine 0,5 puan faiz artışına gideceği yönündeki beklenti idi.

Teknik anlamda ons altının önündeki en önemli direnç 1940 USD olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviye, 2070 USD seviyesinde gelen alçalan trendin direnç bölgesidir. Bu bölgenin ilk seferde aşılabilmesi için fiyatın bu seviyeye hacimli bir şekilde yaklaşması gerekecektir. Aksi halde bu seviyeden satış gelmesi son derece normaldir.

Son 4 günde yaşanan yükseliş sonrası dün yaşanan hareket ile ons altının günlük grafiğinde ise bir çekiç görüntüsü oluştu. Bu nedenle bugün yaşanabilecek kırmızı bir mum kapanışı ons altın fiyatının 1880 USD seviyesine dek çekilmesine neden olabilir. Ons altının son 1 haftalık hareketinde RSI göstergesinin negatif uyumsuzluk içinde olması düzeltme ihtimallerini artırsa da, 1915 USD zirvesinin aşılması halinde 1810 USD seviyesinden gelen yükselişin momentumu ile yeni zirvelerin yaşanma olasılığı artacaktır.

REKLAMI KAPAT X