TCMB faiz kararını bugün açıklayacak: Faizlerde değişiklik olacak mı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
TCMB faiz kararını bugün açıklayacak: Faizlerde değişiklik olacak mı?
Hamit Alp Ünlü
25.05.2023 10:31

TCMB mayıs ayı toplantısının ardından ülkemizde gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan önce bugün faiz kararını açıklayacak.

Ülkemizde bu hafta sonu gerçekleşecek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin on üçüncü cumhurbaşkanını belirleyecek olan ikinci tur seçimleri ve bu seçimle ilgili gelişmeler, gündemin büyük bir kısmını meşgul etmekte.

Yoğun geçen siyasi gündemin arasında ve hafta sonu gerçekleşecek seçimlerden hemen önce ise bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştireceği mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak.

Son olarak TCMB, faiz kararı öncesinde aldığı kararlar ile Türkiye gündeminde önemli bir yer elde etmişti. Buna göre, 12 Mayıs tarihinde kendi nezdinde tutulan yabancı para serbest karşılıklara ödenen faizi yüzde 4,50’den yüzde 4,75’e çıkarmıştı.

Banka ayrıca, 10 gün kadar önce kredi kartlarından nakit avans çekimi ve kredi kartı ile kuyum alımı uygulamasını menkul kıymet tesisi kapsamına almıştı. Bu durum piyasalar üzerinde olumsuz bir etki yaratırken, TCMB ise daha sonra düzenlemeyi geri çekmişti.

Piyasalar, faizin bu ay da sabit bırakılmasını bekliyor

Piyasalar ise TCMB’nin mayıs ayı toplantısı sonrasında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 8,5 oranında sabit bırakmasını bekliyor.

TCMB şubat ayı PPK toplantısı sonrası politika faizini 50 baz puanlık bir faiz indirimiyle yüzde 9 seviyesinden yüzde 8,5’e indirmesinden bu yana mart ve nisanda gerçekleşen son iki toplantıda da faizleri bu seviyede sabit bırakmıştı.

TCMB’nin faiz döngüsü nasıl değişim gösterdi?

2021 ağustos PPK toplantısı ardından faiz indirimine başlayan TCMB, politika faizini bu yılın son ayına dek yüzde 19’dan yüzde 14 seviyesine dek indirmiş ardından küresel koşulları gerekçe göstererek faizleri 2022 yılının temmuz ayına dek bu seviyede sabit bırakmıştı.

Ancak 2022 yılının ağustos ayında, faiz indirimi için uygun şartların yeniden oluştuğu ifade edilerek, sürpriz bir şekilde tekrar faiz indirimine başlanmıştı. Bunu izleyen süreçte TCMB 2022 yılının ağustos ve eylül aylarında 100’er baz, ardından ekim ayı toplantısında sürpriz bir şekilde 150 baz puanlık faiz indirimi kararıyla politika faizini yüzde 10,5 seviyesine çekmişti.

Daha sonra Merkez Bankası, 2022 kasım ayı toplantısından önce piyasalarda faizlerin artık tek hanelere çekileceği yönünde oluşan beklentiye paralel biçimde 150 baz puanlık son bir faiz indirimiyle faizleri yüzde 9 seviyesine çekerek tek hanelere indirmişti. Ardından faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verildiği belirtilmiş, aralık ve ocak aylarında politika faizi yüzde 9’da bırakılmıştı.

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve on binlerce vatandaşımızın hayatına mal olan deprem felaketinin ardından gerçekleşen ilk TCMB PPK toplantısında ise 50 baz puanlık faiz indirimi daha yapılarak, politika faizi yüzde 9’dan yüzde 8,5 seviyesine çekilmişti.

Mart ayında gerçekleştirilen toplantıda ise TCMB, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşünde olduğunu ifade ederek, politika faizini yüzde 8,5’te sabit tutmuş ve yılın ilk yarısındaki durumun izleneceğini ifade etmişti.

27 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşen son PPK toplantısında ise politika faizi yine yüzde 8,5’te sabit bırakılırken TCMB bir önceki karar metnine benzer vurgular yaptı ve öncü göstergelerin deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını gösterdiğini ifade etti.

Faiz kararının döviz kuru üzerindeki etkisinin sınırlı kalması bekleniyor

Dolar/TL’nin geçtiğimiz günlerde tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü bir ortamda, hem TCMB’nin izlediği genel politika hem de bu ayki faiz kararından ziyade döviz kurlarında pazar günü gerçekleşecek seçimlerin daha fazla etkili olması bekleniyor. Seçim sonuçlarının yanında, küresel piyasaların ve Fed’in tutumunun da hem ekonomik gelişmeler hem de liranın değeri üzerinde daha etkili olması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X