Terra’nın etkisiyle Bitcoin 1,5 yıl sonra 27.000 doların altına geriledi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Terra’nın etkisiyle Bitcoin 1,5 yıl sonra 27.000 doların altına geriledi
Egemen Baş
12.05.2022 14:49

Kripto para piyasası çok uzun süredir gördüğü en büyük ve en hızlı düşüşlerinden birini yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Terra ekosisteminde yaşanan gelişmelerin de etkisiyle Bitcoin’in değeri 504 gün sonrasında ilk kez 27,000 dolar seviyesinin altına indi.

Bitcoin’in 26,500 dolar seviyelerini gördüğü en son tarih 28 Aralık 2020’ydi. Bu hafta tekrardan o seviyeyi test etmiş olan Bitcoin bugün 27,800 dolar seviyesinden çok volatil bir şekilde işlem görüyor. Son beş gün içerisinde yatırımcılar tarafından 3,17 milyar dolar değerinde 100,000 adet Bitcoin satışı gerçekleştirildi.

Bu düzeydeki büyük düşüşler temel sebeplerden gerçekleşi. Bitcoin ile kripto para piyasasının bu düşüşünün sebeplerinin 3 ana etkenden dolayı gerçekleştiği değerlendiriliyor.

İlki ABD Merkez Bankası FED’in faiz arttırımını geçtiğimiz hafta açıklaması ve bu açıklamayla zaten yönü henüz belli olmayan Bitcoin’de negatif bir hava oluşmuştu.

İkinci önemli etken de Bitcoin’in 31,000 dolar seviyelerinde seyrettiği süreçte açıklanan ABD enflasyon rakamının beklenenden yüksek olması olarak görülüyor. Bu enflasyon açıklamasının ardından S&P 500 ve Nasdaq’ın da düşüşler göstermesiyle kripto para piyasası da düşüşe girdi.

Üçüncü ve en kritik etken de piyasaya adeta yıldırım etkisi yaratmış olan Terra ekosistemindeki yaşanan ve piyasada facia olarak nitelendirilen olaylar. Geçtiğimiz haftalarda ATH yapan Terra 120 dolar seviyesine ulaşmıştı. Geçtiğimiz gün içinde yüzde 96’lık bir düşüşle 0,12 dolar seviyesine kadar indi. Buradaki asıl kritik olay ise 1:1 oranlı stablecoin olan TerraUSD (UST)’nin 0,36 dolarlara gerilemesi oldu. Basitçe açıklamak gerekirse bir anda bankada bulunan bir paranın artık yüzde 40’ına eşit olmasıyla benzer bir durum oluştu. TerraLabs’ın sahipleri bu sabit kripto parayı tekrar dolar değerine eşitleyebilmek amacıyla içerisinde 1 milyar dolar değerinde Bitcoin olan ellerindeki birçok birikimi sattı. Yine de ekosisteme ve kripto paraya olan güven çok ciddi şekilde sarsıldı. Bununla beraber kripto para piyasasındaki pek çok altcoin için de bir güvensizlik oluştu ve piyasa hacmi de ciddi şekilde düşüşe geçti.

Toplam kripto para piyasası hacmi gün itibarıyla 1,18 Trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviye 19 Haziran 2021 ve 19 Temmuz 2021 tarihlerinde iki kez test edilmiş bir destek olarak teknik analizde gözüküyor. Fakat bu seviyeye son gelişinden başlayan haftalık yükselen kanalını aşağı yönde kırmış olan toplam kripto para piyasası hacmi son 6 haftadaki kırmızı mumlarıyla yüzde 44,67’lik bir düşüş yaşadı. Çok sert düşüş yaşadığı ve Bollinger Bant’larını da yırttığı için ufak bir düzeltme kısa vadede beklenebilir fakat genel piyasanın yönü için çok belirsizlikler hâkim durumda.

Altcoinler için ise daha kötü bir hava hâkim. Özellikle Terra’nın etkisi diğer altcoinlere olan güveni sarsarak kripto para piyasası içerisindeki yatırımcıları da ya dolara ya da Bitcoin’e yönlendirdi. Bu düşüşleri takiben Bitcoin dominansı bu hafta yüzde 6,88’lik bir ani yükselişle altcoinleri daha da düşürdü. Bazı altcoinler piyasaya sürülüş veya listelenme fiyatlarının da aşağısında işlem görüyor. Piyasada uzun süredir görülen en negatif hava da olsa krizlerin aynı zamanda fırsatlar olduğunu da düşünerek rasyonel kararlar almakta fayda vardır.

 

REKLAMI KAPAT X