Türkiye’de imalat sektörü altıncı ayda da daralma yaşadı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Türkiye’de imalat sektörü altıncı ayda da daralma yaşadı
Hamit Alp Ünlü
01.09.2022 16:26

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), son iki yılın en düşük seviyesinden döndü, fakat altıncı ayda da daralma bölgesinde kaldı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ağustos ayında 47,4 olarak açıklandı. 50 seviyesinin büyüme eşiği olarak hesaplandığı veride ülkemizde bu yılın mart ayından itibaren altı aydır gösterge 50 değerinin altında, yani daralma bölgesinde. Ancak ağustos ayı verisi, temmuz ayındaki son iki yılın en düşük verisinin ardından, imalat sektöründeki bozulmanın hafif de olsa hız kestiğini gösterdi. Üretimdeki yavaşlama, manşet endeks ile uyumlu biçimde ağustos ayında daha ılımlı gerçekleşti.

Zayıf gelen veriden halen birçok sektörde zorlu faaliyet koşullarının devam ettiği işaretini alıyoruz. Yeni siparişleri artan sektörler ise tıpkı temmuzda olduğu gibi yalnızca kara ve deniz taşıtları sektörleri oldu. Üretim ise sektörlerin çoğunda düşüş geriledi.

Devam eden zorlu piyasa koşulları ve yüksek fiyatlar düşüşün ağustos ayında da devam etmesine yol açarken yeni siparişlerde ise düşüş bu ayki veride hız kazanarak 2020 yılının mayıs ayından bu yana en yüksek rakama ulaştı. Talepteki yetersizlik, fiyatlardaki artışlar ve küresel ekonomideki zayıflık ankete katılan firmaların vurguladığı noktalar olmakla birlikte yeni ihracat siparişlerinin de yavaşlamasına gerekçe olarak Avrupa talebinde yaşanan azalma gösterildi. İstihdamın artmaya devam etmesi ve artış hızının son üç ayın en yüksek düzeyine çıkması ise anketin pozitif gelişmesi oldu.

İstanbul’da enflasyon yüzde yüze yaklaştı, elektriğe zam geldi

Ekonomimizin tüketici tarafına bakacak olursak, İstanbul Ticaret Odası’nın (İSO) bugün yayınladığı rapor uyarınca İstanbul’da ağustos ayı yıllık enflasyon oranı yüzde 99,91 oldu. Temmuz ayında aylık yüzde 4,09 artan enflasyonun ağustos ayında yüzde 2,29 artarak ivme kaybettiği görüldü. Aylık artış oranı en yüksek olan harcama kalemleri yüzde 13,99 artışla kültür ve eğlence harcamaları oldu. Kültür ve eğlence harcamalarındaki artışı sırasıyla 3,99 ile sağlık ve kişisel bakım harcamaları, yüzde 2,74 ile ev eşyası harcamaları, yüzde 2,70 ile gıda harcamaları, yüzde 0,82 ile konut harcamaları ve yüzde 0,06 ile diğer harcamalar ise takip etti.

Ağustos ayında İstanbul’da kimi harcamalarda gerileme de görüldü. Giyim harcamalarında yüzde 3,16 ve ulaştırma ile haberleşme harcamalar grubunda yüzde 1,17 oranında azalma görüldü. Giyim harcamalarındaki bu düşüşün nedeni olarak mevsim koşulları işaret edilirken, eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte giyim harcamalarında artış olması beklenmekte. Ulaştırma harcamalarındaki gerileme ise akaryakıt fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle yaşandı.

Öte yandan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan eylül ayına ilişkin tarife tablosu uyarınca 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla doğalgaz ve elektriğe zam yapıldı. Konutlarda kullanılan doğalgaz ve elektriğe yüzde 20, sanayide kullanılan doğalgaz ve elektriğe yüzde 50 zam yapıldı.

REKLAMI KAPAT X