Ufukta altın fiyatları için yeni bir yükseliş hareketi görülüyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ufukta altın fiyatları için yeni bir yükseliş hareketi görülüyor
Osman Bayrak
14.11.2022 08:33

Geçtiğimiz hafta kuvvetli bir yükseliş hareketi sergileyen ons altının haftayı 1771 USD seviyesinden; gram altının ise 1057 TL seviyesinden kapatmasından sonra, ufukta altın fiyatları için yeni bir yükseliş hareketinin görüldüğünden bahsedebiliriz.

ABD enflasyonunun beklenenden düşük gelmesi ile finansal piyasalarda bir bahar havası esmeye başladı. Başta ABD borsaları olmak üzere, küresel borsa endekslerinde ve değerli metal piyasalarında önemli bir tepki yükselişi yaşandı. Bu tepki yükselişine perşembe günü katılan kripto paralar ise cuma günü bir satış dalgası ile karşılaştı. Fakat belirtmek gerekir ki kripto paralarda görülen satış dalgası tamamen kripto para piyasası ile ilgili gelişmelerden kaynaklandı.

Ons altın

Ons altın haftayı neredeyse gördüğü zirve değerden kapatmayı başardı. Bu durum altın piyasasında alıcıların ne denli güçlü olduğunu göstermiş oldu. Uzun süredir bu ölçekte bir yükselişe hasret olan altın piyasasında yükseliş umutlarını tazeleyen bir hareket yaşanmış oldu.

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikten görülebileceği üzere ons altın 3 kez 1617 USD seviyesini test etmesine rağmen bu seviyeyi aşağıya kırmamıştı. Aynı grafiğe RSI göstergesini de eklediğimizde ons altının her 1617 USD seviyesine geldiğinde RSI göstergesinin daha yüksek tepelerde dip yaptığını görmüştük. Bu yapıya bakarak ons altının yeni bir yükselişin arifesinde olabileceğinden bahsetmiştik. Geçtiğimiz hafta perşembe günü gelen ABD enflasyon verisi sonrasında, piyasa bu 3’lü dip ve pozitif uyumsuzluk formasyonlarını çalıştırmaya karar vererek, ons altının ilk ve en önemli direnç seviyesi olan 1680 USD seviyesini geçmesini sağladı.

Yukarıdaki 4 saatlik hareketlere baktığımızda ons altının 1771 USD’ye hareket ederken 2 kez flama formasyonu yaptığını görüyoruz. Yani, yeni yatırımcılar için her flama hareketi yeni bir alım fırsatı sunmuş oldu. Flamalardan biri veri öncesinde, diğeri ise veri sonrasında oluştuğu için teknik yapının bir haber öncesi olgunlaştığını söyleyebiliriz.

1617 USD’den başlayan bu yükseliş hareketinin görece dik açı ile bir kanal hareketine döndüğünü söyleyebiliriz. Hareketin her yükseliş sonrasında bir süre yatay hareket ettiğini ve hareketine daha sonra devam ettiğini söyleyebiliriz. Burada hareketin açısından özellikle bahsetmek istedim çünkü bu yükselişin aynı açı ile devam etmesi şimdilik zor görünüyor. Bir haber sonrasında yaşanan bu yükselişin bir süre yatay hareket etmesi ya da bir geri çekilme hareketi sergilemesi şaşırtıcı olmayacaktır. Hatta yükselişin sağlıklı hale gelmesi için yükselişin zamana yayılması daha da sağlıklı olacaktır.

Şu an için ons altın kritik direnç seviyesi olan 1680 USD seviyesi üzerinde hareket etmektedir. Bu seviye altına inmediği sürece yükseliş umutlarının sürmesi beklenebilir. Bu bakış açısına ek olarak 2070-1617 USD geri çekilmesinin fibonacci seviyelerini olası yükseliş hareketinde yakından izleyeceğiz. İlk fibonacci seviyesi 1720 USD’den, ikinci fibonacci seviyesi ise 1783 USD seviyesinden geçmektedir. Kırılan her fibonacci seviyesi bir sonraki hareket için destek olarak takip edilip, hareketin yeni hedefi bir sonraki fibonacci seviyesi olacaktır.

Gram altın

Gram altın, büyük oranda ons altına bağlı olarak hareket ettiği için gram altının da bir kanal hareketi ile yukarı gittiğinden bahsedebiliriz. Gram altının ilk ve en önemli desteği 1040 TL’den, bir sonraki hedefi ise 1080 TL’den geçmektedir. Grafiklerin zamansallık etkisi nedeniyle yaşanan her yükseliş ile direnç seviyesi de değişeceği için gram altını takip edeceğimiz teknik grafiğimizi de bir sonraki analizde sizlerle paylaşacağım.

REKLAMI KAPAT X