Yıllık enflasyon Almanya’da haziran ayında geriledi

Okuma Süresi: 4 Dakika
Yıllık enflasyon Almanya’da haziran ayında geriledi
Hamit Alp Ünlü
30.06.2022 10:45

Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’nin lokomotif ekonomisi olan Almanya’da haziran ayı enflasyon verisi açıklandı. Ülkede enflasyon beklentilerin aksine, geriledi.


Cuma günü açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyon verisi öncesi dün Bölge’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da haziran ayı ekonomi verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre mayıs ayında yıllık yüzde 8,7 olan Almanya Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) haziran ayında 8,2’ye geriledi. Uzmanların beklentisi yüzde 8,8 idi. Mayıs ayında yıllık yüzde 7,9 olan Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yüzde 7,6’ya geriledi. Uzmanların beklentisi ise yüzde 8’lik bir enflasyon oranı gelmesi yönündeydi.


Almanya’da enflasyonun vatandaşlar ve ticari işletmeler üstündeki baskısını hafifletebilmek adına bir dizi geçici önlem alınmıştı.  Düşük akaryakıt vergisi ve toplu taşımada indirim yapılması gibi önlemlerin enflasyonun gerilemesinde önemli etkisi olduğu öngörülüyor. Hamburg merkezli Alman yatırım bankası Berenberg’in ekonomistlerinden Salomon Fielder; enflasyondaki düşüşün sürdürülebilmesi için elektrik fiyatlarındaki yenilenebilir enerji vergisinin kaldırılmasının mantıklı bir adım olabileceği görüşünde bulundu. Fakat Fielder, çekirdek göstergelerdeki fiyat baskısının yüksek kalmasını bekliyor. Bilindiği gibi çekirdek enflasyon; para politikasının üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu ve kontrol dışı olarak tanımlanan gıda, enerji gibi kimi kalemlerin dışarıda bırakıldığı mal ve hizmetlerdeki fiyat artışı olarak tanımlanıyor.


Enflasyon İspanya’da çift hanelere ulaştı, Fransa’da rekor tazeledi


Almanya için açıklanan veriler rahatlatıcı olsa da Bölge’deki her ülke için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Örneğin İspanya’da yine dün açıklanan enflasyon verileri sonucu ülkedeki yıllık enflasyon beklenenden hayli yüksek artış göstererek çift hanelere ulaştı. Mayıs ayında yıllık yüzde 8,5 olan İspanya Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) haziran ayında 10'a yükseldi. Uzmanların beklentisi yüzde 8,7 idi. Mayıs ayında yıllık yüzde 8,7 olan Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yüzde 10,2’ye çıktı. Uzmanların beklentisi ise yüzde 9 oranında bir enflasyon rakamı açıklanması yönündeydi.


Gıda ve enerji maliyetlerindeki artışın enflasyondaki sıçramayı tetiklediği öngörülüyor. Geçtiğimiz günlerde İspanya hükümeti yüksek enflasyon ve ekonomik krizle mücadele kapsamında 9 milyar euroluk paket açıklamıştı.
Euro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa’da ise bugün açıklanan haziran ayı enflasyon verisine göre enflasyon yükselişini sürdürüp rekor tazeledi. Fransa İstatistik Ajansı’nın verilerine göre geçtiğimiz ay yıllık yüzde 5,8 olan enflasyon haziran ayında yüzde 6,5’e yükseldi.


Euro Bölgesi ekonomik güveni son 15 ayın en düşük seviyesinde


Avrupa Komisyonu'nun açıkladığı Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi haziran ayında 105'ten 104'e gerileyerek Mart 2021'den beri en düşük seviyeye indi. Tüketici güven endeksi –23,6’ya geriledi. Perakende ve inşaat sektörlerinde güven azalırken hizmet ve sanayide yükseldi.


Gerçekleşen güven düşüklüğüne sebep olarak Rusya’dan gelecek enerjinin kesilmesi olasılığı, süregiden savaş ve devam eden tedarik krizi gösteriliyor. Eklemek gerekiyor ki geçtiğimiz ay açıklanan Euro Bölgesi enflasyon oranları da Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hedefi olan yüzde 2’den 4 kat fazla bir enflasyon oranını işaret ediyor.


ECB üyelerinden şahin mesajlar gelmeye devam ediyor


Euro Bölgesi ekonomilerinde durum böyleyken temmuz ayı ECB toplantısı öncesinde de ECB üyelerinden şahin mesajlar gelmeye devam ediyor.


Daha önce de belirttiğimiz gibi ECB Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks temmuz ayı ECB toplantısı öncesi önden yüklemeli bir faiz artışının şu anki durumda daha rasyonel durduğunu ve temmuz ayı toplantısı için her ne kadar baz senaryo 25 baz puanlık artış ise de 50 baz puanlık bir artışın da “incelenmeye değer” olduğunu ifade etmiş enflasyonda daha fazla yükseliş ve beklentilerde kötüleşme olması halinde görüşünün önden yüklemeli faiz artışından yana olacağını ifade etmişti.


Dün ise başka bir ECB Yönetim Konseyi üyesi Gediminas Simkus enflasyon görünümü kötüleşirse gelecek toplantıda 50 baz puan faiz artışı olabileceğini ifade etti. Simkus, tıpkı Kazaks gibi baz senaryosunun 25 baz puanlık bir artış olduğunu; fakat enflasyonun kötüleşmesi durumunda temmuz ayı için 50 baz puanlık faiz artışının da değerlendirilebileceğini; enflasyon bu denli yüksek seviyelerde seyrederken ve daha geniş çapta hissedilirken para politikasını kararlılıkla normalleştirmeleri gerektiğini ifade etti.


ECB Başkanı Christine Lagarde ise dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği açıklamalarda normalleşme patikasında olduklarını, bu süreçte piyasaların ECB’nin yapmak istediklerini anlayışla karşıladığını, görevlerinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu yineledi. Lagarde şu anda aylar önce oldukları noktada olmadıklarını belirterek piyasayı gözlemlemeleri gerektiğini ifade etti.
Başkan Lagarde dün de ECB’nin temmuz toplantısında 25 baz puanlık faiz artış planını yinelemiş; fakat şayet daha yüksek bir enflasyonun beklentileri tehdit ettiğini görürlerse teşvikleri daha hızlı bir şekilde geri çekeceklerini ifade etmişti. Genel anlamda baktığımızda ECB üyelerinin baz senaryoda 25 puanlık bir artışa vurgu yapmalarına karşın 50 puanlık bir artış ihtimaline de kapıyı aralık bıraktıklarını görüyoruz.


Cuma günü açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verisi ECB'nin temmuz ayı para politikası toplantısı sonucu alınacak faiz kararı açısından büyük önem taşıyacak. Mayıs ayında yıllık yüzde 8,1 olarak açıklanan tüketici fiyat endeksinin Bölge’de haziran ayında yıllık yüzde 8,4’e yükselmesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X