Yüksek gelen ABD TÜFE altına satış getirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yüksek gelen ABD TÜFE altına satış getirdi
Osman Bayrak
14.09.2022 16:27

Eylül ayı FED toplantısı öncesinde açıklanan en önemli veri olma özelliğine sahip olan ABD ağustos ayı TÜFE verisi, beklenenden yüksek gelince tüm riskli piyasalara ve dolayısı ile değerli metal piyasasına satış geldi. Kısa süreliğine de olsa 1700 USD altını test eden ons altın, gram altını da 1000 TL altına sürükledi.

FED kararlarını doğrudan etkileme gücü olan ABD TÜFE verisi  %-0,1 beklentisinin aksine %0,1 olarak açıklandı. Bu sayede ABD’de yıllık TÜFE verisi %8,1 beklenirken %8,3 olarak açıklandı. Ağustos ayında özellikle enerji maliyetlerindeki azalmaya rağmen enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi piyasalar tarafından hoş karşılanmadı. Veri sonrasında FED faiz beklentileri %0,5 - %0,75 aralığından %0,75 - %1 aralığına geçiş yaptı. FED’in daha şahin bir ton kullanmasına ve faiz artırımı konusunda rahat olmasına olanak verecek olan bu veri, tüm riskli piyasalara satış getirdi.

ABD borsa endeksleri % 3’e yakın değer kaybederken altın ve gümüş piyasasındaki kayıplar %1 - %2 bandı ile sınırlı kaldı.

Yukarıdaki grafik ons altının günlük grafiğinden küçük bir kesiti göstermektedir. Ons altın açıklanan veri sonrasında yakalamaya çalıştığı yukarı yönlü momentumu kaybetmiş görünüyor. Dün yaşanan düşüş ile 8 günlük hareketli ortalamanın da altına inen ons altını “şimdilik” uzun vadeli trend desteği frenlemeye çalışmaktadır. Grafikteki yukarı yönlü trend desteği 3 kez test edilmesine rağmen aşağı yönlü bir kırılım görülmedi.

Eğer önümüzdeki süreçte ons altında zayıflık devam ederse uzun vadeli trend desteğinin altında yatay destek olan 1680 USD, fiyata destek olarak karşısına çıkabilir. 1680 USD desteği fiyatın orta vadeli hareketleri açısından son derece önemlidir. Bu desteğin aşağı yönde kırılması teknik anlamda sat sinyali oluşturacağı için olası bir düşüş sonrasında fiyatın toparlanması çok da kolay olmayabilir. Diğer taraftan ons altındaki yeni bir yükseliş dalgasının 1750 USD sınır değerini aşmadan kalıcı bir yükseliş hareketi haline dönüşmesi son derece zordur. Bu nedenle olası tepki yükselişlerinde gözümüz kritik 1750 USD bölgesinde olacaktır.

Yukarıdaki grafik de gram altının günlük hareketini göstermektedir. Dün ons altında görülen zayıflık gram altının da kritik bir direnç eşiğinden dönmesi ile sonuçlandı.

Gram altın için yukarıda bir parçası görülen yükselen trend, gram altın için son derece önemli olan bir yükselen trendin alt bandını göstermektedir. Yaklaşık 1 haftadır bu trend desteği altında fiyatlamanın yoğunlaşması gram altın için bir zayıflık göstergesidir. Dünkü düşüş ile birlikte 8 günlük hareketli ortalamanın da altına inen gram altın için 990 TL seviyesi bir ara destek olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Olası tepki yükselişlerinde ise 1015 TL seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Dikkat ederseniz son 8 gündür gram altın fiyatı düşen trend üzerine çıkmaya çalışsa da başarılı olamayarak trend altında kaldı hep. Bu nedenle eğer gram altın fiyatı bu trend içine tekrar girip kalıcı olabilirse yeni bir yükseliş hareketi başlatabilir. Aksi takdirde gram altındaki zayıflığın bir süre daha devam etmesi beklenebilir.  

REKLAMI KAPAT X