Yükselen altın fiyatları ilk engeliyle karşılaştı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yükselen altın fiyatları ilk engeliyle karşılaştı
Osman Bayrak
21.11.2022 08:29

Ons altın, geçtiğimiz haftaya yükseliş hareketiyle başladıktan sonra hafta ortasında bu kuvvetli yükselişi koruyamayarak haftayı 1750 USD seviyesinden kapattı ve böylece yükseliş yolundaki ilk engelle karşılaşmış oldu.

Geçtiğimiz haftanın son 3 gününü de düşüşle kapatan ons altın yükseliş hareketine kısa bir mola vermiş gibi görünmektedir. 1617 USD seviyesinde 3’lü dip yapan ons altın özellikle 1720 USD seviyesini yukarı kırınca kuvvetli bir yükseliş hareketi ile karşılaşmıştı. Bu yükseliş hareketi ile birlikte teknik analiz açısından gözler fibonacci seviyelerine çevrildi.

Ons altın için ilk kritik fibonacci seviyesi 1783 USD seviyesinden geçen fibonacci 0,38 seviyesiydi ki geçtiğimiz hafta ons altın tam da bu seviyeden satış yedi. Her ne kadar bir satış hareketi ile karşılaşmış olsa da ons altın hala ana yükseliş ivmesini korumaktadır. Bu nedenle kısa vadeli yorumlarla ana hareketin momentumu asla karıştırılmamalıdır.

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikten açıkça görülebileceği gibi ons altın son 3 gündeki düşüşü ile 4 saatlik grafikte açık bir OBO formasyonu oluşturmuş görünmektedir. Unutmamalıyız ki teknik analizde oluşan formasyonların çalışma ve çalışsa dahi hedefe gitme mecburiyeti söz konusu değildir.

Bir olasılık dahilinde ons altın için 1755 USD seviyesi altında 1720 USD seviyesi hedef haline gelmiştir. Bu seviye aynı zamanda fibonacci 0,236 seviyesi de olduğu için olası bir düşüşün bu seviyeden geri dönme ihtimali yüksektir. Grafikte aynı zamanda güç kaybeden ve 70 seviyesinden dönen RSI göstergesi de düşüş ihtimalini desteklemektedir. Fakat özellikle 15 dakikalık grafiklerde ortaya çıkabilecek pozitif uyumsuzluk, ons altın için yukarı dönüş sinyali olabilir. Bu nedenle bu hafta ons altının 15 dakikalık grafiğini RSI göstergesi ile birlikte takip etmeliyiz.

Gram altın

Ons altında görülen geri çekilmeye paralel olarak gram altın da hafta içinde gördüğü 1068 TL seviyesinden geri dönmüş oldu. Ons altında yukarıda bahsettiğim OBO yapısının işlerlik kazanması halinde gram altında yaklaşık %1,75’lik bir düşüşün yaşanması gayet normal karşılanmalıdır. Tabi ki bu öngörü dolar/TL’de kayda değer bir hareket yaşanmama ihtimalini baz almaktadır.

Gram altın için 1040 TL seviyesi son derece önemli bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha öncelerde zirve seviye ve kırılması zor bir direnç olması nedeniyle bu seviye altına sarkmalar olsa dahi gram altın fiyatının uzun süre bu seviye altında kalmaması halinde gram altının yukarı gitme isteği perçinlenmiş olacaktır.

ABD 10 yıllık gösterge tahvili

Altın için önemli bir gösterge niteliğinde olan ABD 10 yıllık gösterge tahvil faiz oranı %4,3 seviyesinden başlattığı düşüşünü %3,6 seviyesini test ederek sonlandırmışa benzemektedir. Gösterge tahvilinin grafiğinde hem bir TOBO yapısının hem de RSI göstergesi ile pozitif uyumsuzluğun olması yukarı yönlü hareket görüşünü güçlendirmektedir. Bu nedenle altının kısa vadeli hareketleri için ABD 10 yıllık gösterge tahvil faiz oranındaki değişimi de yakından izleyeceğiz. (Not: Tahvil faizi son dönemde ons altın ile ters korelasyona sahiptir.)

REKLAMI KAPAT X