Yükselen altına tarım dışı istihdam freni

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yükselen altına tarım dışı istihdam freni
Osman Bayrak
08.08.2022 14:37

Geçtiğimiz hafta önemli bir yükselen hareket sergileyen ons altın, haftayı 1775 USD seviyesinden, gram altın ise 1021 TL seviyesinden kapattı. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi yükselen altın için adeta bir fren etkisi gösterip, gram altının 9 TL kadar düşmesine neden oldu.

Geçtiğimiz haftanın en önemli verisi Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileriydi. Bu verilerin önemi ise ABD ekonomisinin büyümesi hakkında fikir vermesidir. Kuvvetli gelen veriler ABD ekonomisinin de gücünü gösterdiği için FED’in Eylül ayında vereceği faiz kararını etkileme gücüne sahiptir. Temmuz ayı ABD tarım dışı istihdam verisi 250 K beklenirken, 528 K gibi son derece güçlü bir rakam geldi. Bu veriye paralel şekilde % 3,6 beklenen işsizlik oranı da % 3,5 geldi. İki çeyrek üst üste daralan bir ekonomiye sahip olan ABD’de resesyon tartışmaları yaşanırken, gelen veriler şaşırtıcı oldu.

Beklentileri aşan veriler, akıllara ilk olarak FED’in Eylül ayında yapacağı faiz artışını getirdi. Çünkü soğumayan, aksine yeni istihdam alanları açan bir ekonomide talebi sınırlamak ve dolayısı ile enflasyonu aşağı indirmek çok da kolay değildir. Bu nedenle açıklanan veriler sonrası, FED’in belki de daha yüksek bir faiz artırım ihtimali değerli metallere satış getirmiş oldu. Bundan sonraki en önemli veri ise 10 Ağustos Cuma günü açıklanacak olan ABD Temmuz ayı enflasyon rakamı olacaktır. Aylık olarak % 0,5 ve yıllık olarak % 8,7 beklenen temmuz ayı TÜFE rakamlarının beklenti haricinde bir yönde açıklanması piyasadaki volatiliteyi artırması ihtimal dâhilindedir.   

Ons Altın

Ons altın yükseliş hareketine 1790 USD seviyesini test ederek devam etti. Fakat Cuma günü ABD tarafında açıklanan ekonomik veriler sonrasında ons altın 1765 USD seviyesine kadar geri çekildi. Peki, sizce bu seviye öylesine alelade bir seviye mi acaba? Dilerseniz geçen hafta ons altın için özellikle üzerinde durduğum 8 günlük hareketli ortalama değerine ve ons altının fiyat hareketine aşağıdaki grafikte bakalım.   

Yukarıdaki grafikte görülebileceği üzere ons altın fiyatı 8 günlük hareketli ortalama değeri olan 1765 USD seviyesini test ederek tekrar yukarı yönlü bir tepki hareketi geliştirmiş durumda. Bu nedenle olası bir trend dönüşü yaşanması halinde, fiyatın üst üste 8 günlük hareketli ortalama değeri altında fiyatlanması önemli bir işaret olacaktır. Bu nedenle henüz 1765 USD üzerinde fiyatlanan ons altın için yükseliş sürecinin devam etmekte olduğu düşünülebilir ve ana hedef olarak 1810 USD görülebilir.

Gram Altın

Gram altın da ons altına benzer şekilde Cuma günü öğleden sonra bir geri çekilme yaşayarak haftayı 1021 TL seviyesinden kapattı. Gram altının yükseliş hareketi devam etmekte olup, henüz bu düşüşün bir trend dönüşü olduğunu söylemek çok zor. Bunun için birkaç gün daha güç kaybının yaşanması ve gram altın fiyatının 8 günlük hareketli ortalama değeri olan 1015 TL seviyesi altında kalıcı olmalıdır. Aksi halde içinde bulunduğu yükseliş hareketini takip etmeliyiz. Yükseliş hareketinin devamında ise ana hedef 1040 TL olarak görülmektedir. Bu zirve değerin test edilmesi ve üzerinde kalıcı olunması halinde teknik olarak yeni hedeflerden bahsedebiliriz.                 

REKLAMI KAPAT X