Yükselen jeopolitik riskler altın fiyatlarını nasıl etkileyebilir?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yükselen jeopolitik riskler altın fiyatlarını nasıl etkileyebilir?
Osman Bayrak
01.08.2022 15:25

Değerli metaller için yükselişlerin yaşandığı bir haftaya başlıyoruz. Ons altın 1766 USD seviyesinden güne başlarken, gram altın 1015 TL ile güne başlamış oldu. Hafta sonu uzak doğudan gelen haberler tedirginlik yaratsa da, piyasada henüz ciddi bir etki oluşmadı.

Ons Altın

Ons altın cephesinde daha önce tespit ettiğimiz taban oluşumu tamamlandı ve ons altın ilk önemli direnç seviyesine ulaştı. 1950 USD seviyesinden başlayan düşen trend şu an için ons altına direnç etkisi oluşturmaktadır. 1780 USD seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık görülmesi halinde ilk direnç kırılmış olacak. Hareketin devamı halinde 1810 USD seviyesi ikinci önemli direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Bu direnç seviyesi ise 2075 USD seviyesinden başlayan düşen trendin direnç bölgesidir. Bu bölge en önemli direnç bölgesi olup, bu seviyenin de aşılması halinde 1870 USD bölgesi fiyatı karşılamaya muhtemel adaydır.

Göstergeler tarafında da günlük grafikte olumlu görünüm devam etmektedir. MACD göstergesi aşağıdan kesmiştir. Bu nedenle olumlu görünüm devam etmektedir. RSI göstergesi ise düşen trendini yukarı yönde kırmış görünmektedir. Bu nedenle yükseliş RSI göstergesi tarafında da desteklenmektedir.

Bu yükseliş hareketi devam ederken hafta sonu uzak doğudan gelen olası gerilim haberleri piyasada henüz bir tedirginlik yaratmışa benzemiyor. Çin ve Tayvan arasında hafta içinde oluşabilecek bir tansiyon yükselmesi altın tarafında alımların gelmesine neden olabilir. Altın dünya üzerinde risklerin yükseldiği dönemlerde ciddi bir talep ile karşılaştığı için, olası altın hareketleri için Çin Tayvan arasında yaşanabilecek gerginliğe dikkat etmek gerekecektir.

Gram Altın 

Ons altına benzer şekilde gram altın da yükseliş hareketine devam ediyor. İçinde bulunduğu kanalı yukarı kırması ile yukarı yönlü bir momentum oluşmuştu. Bu momentum fiyatı 1040 TL seviyesine kadar yükseltmeye aday görünmektedir. İlk yatay direnç bölgesi olan 1040 TL seviyesini aşılması ile yeni zirvelerin görülmesi ons altın hareketine bağlı olarak yaşanabilir.

Göstergeler tarafında da RSI göstergesi bugün itibariyle 70 seviyesinin hemen altına kadar yükseldi. Aşırı alım işareti olan 70’ten büyük RSI göstergesi gram altın fiyatının da yukarı yönlü olası hareketini destekler nitelikte bir gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır. MACD göstergesi de daha önce belirttiğim taban oluşumu tamamlamışa benzemekle birlikte yukarı yönde bir kırılım gelmesi fiyatın yukarı yönlü hareketini desteklemektedir.  Olası geri çekilmelerde ise 8 günlük hareketli ortalama fiyatı ilk karşılayacak destek bölge olarak karşımıza çıkacaktır. Bugün itibariyle 997 TL’den geçen 8 günlük hareketli ortalama, gün geçtikçe yukarı yönde kendini revize edecektir. Bu nedenle olası destek bölgesi olarak 8 günlük hareketli ortalamanın günlük değerini sıklıkla takip edebilirsiniz.

REKLAMI KAPAT X