Yükselişini hızlandıran gümüş, kritik haftalık kapanışa hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yükselişini hızlandıran gümüş, kritik haftalık kapanışa hazırlanıyor
Osman Bayrak
17.03.2023 09:38

Ons gümüş, geçtiğimiz haftaki analizde belirttiğim dirençleri kırmasının ardından yaklaşık %10’luk bir kazanç sağlarken; bugünkü kapanış kritik destek seviyesi olan 21,50 USD’nin üzerinde ya da altında kalınmasına göre, yükselişin devam edip etmeyeceğine yönelik önemli mesajlar verecek.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün 4 saatlik hareketlerini sırası ile RSI, MACD ve DMI göstergesi ile göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz haftayı hatırlarsanız eğer, analizin paylaşıldığı saatlerde henüz Silicon Valley Bank (SVB) olayı bomba etkisi yaratmamış ve piyasa tarım dışı istihdam verisini beklemekteydi. Buna göre, yükselen paralel kanal içinde hareket eden bir ons gümüş vardı. Ons gümüş fiyatı ayrıca önemli bir düşüş yaşadıktan sonra toparlanma çabası göstermekteydi. Yaşanan gelişmelere gelmeden önce etkin piyasa hipotezine göre yaşanan her gelişmenin fiyatın içinde olduğunu ve fiyatı doğrudan etkilemekte olduğunu unutmayalım. Bu varsayım ile fiyat hareketlerini takip ederek alınabilecek aksiyonları inceleyelim.

Tarım dışı istihdam verisi ile yükselen kanalı yukarı kıran ons gümüş, kapanış saatlerinde geçtiğimiz hafta belirttiğim ilk direnç seviyesini test edip geri çekilmişti. Tam da bu mum ile daha önce pozitif uyumsuzluk içinde olan RSI ve al sinyali üreten MACD göstergesine ek olarak DMI göstergesi de 4 saatlik grafik al sinyali (sarı renkli daireler) üretmişti. Tam da bu aşamada temel analize göre yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulunduran bir yatırımcının alacağı pozisyonun kazancı, dün itibarıyla yaklaşık %9 oldu. Teknik anlamda son derece belirgin şekilde yaşanan bu hareketin açıklanan TDI verisi ve Silicon Valley Bank olayı gölgesinde gerçekleşmesi ise açılabilecek pozisyonlardaki riski azaltmaktaydı. Çünkü yaşanan gelişmeler değerli metallerin yükselişini hem teknik, hem de temel anlamda desteklemekteydi. 

Ons gümüş

Geçtiğimiz hafta başlayan Silicon Valley Bank olayına, bu hafta Avrupa tarafında Credit Suisse Bank’ın eklenmesi piyasalardaki gerginliğin yükselmesine neden oldu. Bu olayların ons gümüşü pozitif etkilemesinin temel nedeni ise yaşanan olaylarda artan faiz oranlarının etkisinin olması ve dolayısı ile FED’in sert faiz artırımlarına ara vereceği beklentisinin yükselmesiydi. Bankacılık krizinin daha fazla büyümemesine yönelik yeni önlemler açıklanması ise değerli metaller açısından da kritik öneme sahip oldu. Çünkü yaşanabilecek bir nakit sorunu, satışların değerli metallere de sıçramasına neden olabilirdi. Şu an için bu yönde bir risk bulunmasa da kısa vadede yaşanabilecek gelişmeleri yine bu açıdan izlemeye devam edeceğiz.

Teknik anlamda kısa vadeli dirençlerinin üzerinde hareket eden ons gümüşün bugün yapacağı kapanış ise yükseliş umutlarının devam edip etmeyeceği açısından son derece önemli olacak. Çünkü 21,50 USD bölgesi ons gümüş için çok kritik bir direnç olarak grafikteki yerini korumaktadır. Ayrıca, haftanın 21,50 USD üzerinde kapatılması; ons gümüşü, ana düşen direnç bölgesi olan 23,50 USD bölgesine taşıyabilir. Haftalık kapanışa günlük grafikte RSI göstergesindeki yükseliş ile MACD ve DMI göstergelerindeki al sinyaliyle gidilmesi ise yükseliş adına umutları taze tutmaktadır.

REKLAMI KAPAT X