2022 yılı "Altın Yıl" olabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
2022 yılı
Osman Bayrak
03.01.2022 14:55

2021 yılı altın yatırımcısının yüzünü güldürürken aynı zamanda da yaşattığı yüksek volatilite ile altın yatırımcısının sinir uçlarına bol bol temas etti. %70 mertebesinde bir artış ile seneyi kapatan gram altın yatırımcısının gözü, şimdiden 2022 yılına odaklandı. Herkesin aklında olan soru ise gram altın 2022 yılında da benzer bir getiri oranı yakalayabilecek mi?

2021 yılının son çeyreğinde Dolar/TL kurunda yaşanan yüksek volatilitenin desteği ile gram altın tarihi bir zirve olan 1000 lira seviyesini test etmiş ve seneyi 779 TL seviyesinde kapatmış oldu. Bu yükselişin orta vade geleceği için gram altın fiyatlarını etkileyen unsurları incelememiz gerekiyor.

Gram altının yükseliş hareketinde 2021 yılında hatırı sayılır bir etki oluşturamayan ons altın, 2022 yılına güç toparlayarak girdi. 2021 yılını 1828 USD seviyesinden kapatan ons altın, Aralık ortasından beri yükselen tepeler sergilemeye başlamıştır. 1680 USD seviyesinden başlayan yükselen trend çizgisini de 1820 USD üzerinde fiyatlama yaparak egale etmiş oldu. Kısa vadede ons altını bekleyen 2 önemli hedef 1835 ve 1860 USD seviyeleridir. 2022 yılında ons altının ciddi bir yükseliş atağı içinde olabilmesi için öncelikle 1860 USD üzerinde kalıcılık sergilemesi gerekmektedir. Aşağıdaki grafikte 1860 USD seviyesinin yükselişler için önemini açıklıkla görebilirsiniz. Daha önce 5 kez test etmesine rağmen kıramadığı düşen trendin kırılması halinde tarihi zirve seviyesinin de üzerinde (2075 USD) yeni hedeflerden bahsedebileceğiz.

 

Gram altın cephesinde ise yükselişin lokomotifi olan Dolar/TL kurunda yaşanacak gelişmelerin fiyat hareketleri üzerinde baskın olması beklenebilir. 2022 yılının ilk yarısında büyük fiyat hareketlerinden ziyade, bir bant aralığı içinde fiyat dalgalanması yaşanmasını bekliyorum. Mevcut durumda bir yükseliş kaygısı yaşayan gram altın yatırımcısının fiyatlara daha objektif bakması kazanç elde etmesi açısından önemlidir. Bu nedenle önümüzdeki 6 ay için aşağıdaki faktörlerin fiyatların geneli üzerinde etkisi olması beklenebilir.

  • Kamu otoritelerinin TL volatilitesini azaltmak amacıyla aldığı tedbirler yurt içi yerleşikler tarafında ortaya çıkabilecek döviz talebini sınırlaması beklenebilir. Direk döviz alımı yapmaktansa, döviz korumalı hesaplarda nema elde etmek orta vadeli yatırımcı için çok daha karlı bir yatırım enstrüman olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Benzer bir yatırım aracının yastık altında altın yatırımı yapan vatandaşlar için de hem bankalar hem de faizsiz finans kurumları nezdinde devreye alınması piyasaya bir miktar yeni altının kazandırılması açısından makul bir tedbirdir.
  • Mayıs ayından itibaren başlayacak olan turizm sezonu boyunca ülkemizi ziyaret etmesi beklenen turist sayısında ciddi bir artış beklenmektedir. Döviz kurlarının mevcut seviyeleri ve Covid-19 salgınının azalan etkisi ile turizm gelirlerinin geçtiğimiz seneye göre çok daha yüksek olması Dolar/TL cephesinde fiyatların yükselmesine engel olabilecek ciddi bir gelişme olarak görünmektedir.

Tüm bu realiteler yanında fiyatlarda beklenmedik bir hareketlenme her iki yönde de yaşanması halinde teknik analiz bize yol gösterici olacaktır. Fakat yatırımlarda kazanan tarafta yer alabilmek için gündelik algıların içinde kaybolmaktansa orta vadeli realitelerin ışığında yatırım yapmak daha makul bir tercih olacaktır.

Son olarak dikkat çekmek istediğim bir konu da sosyal medyada yaşanan bilgi kirliliğidir. Hiçbir finansal yatırım aracının (Hisse senedi, tahvil, döviz, değerli metal, kripto para) fiyatı vade verilerek tahmin edilemez. Temel analiz bize fiyatların genel olarak yönünü, teknik analiz ise o yönde nasıl hareket edebileceğini gösterir. Belirli vadede fiyatların oluşma dinamiği davranışsal finansın konusu olduğu için hiçbir yatırım aracının fiyatı belirli bir vade için tahmin edilemez. Bu nedenle lütfen sizleri gram altın için her iki yönde de bir vade ve fiyat hedefi verip yönlendirmeye çalışanları göz ardı edin. Aksi takdirde piyasa algısı sizleri dalga denizdeki gemi gibi yıpratır maalesef.

Her gününüzün altın değerinde olacağı güzel bir yıl geçirmeniz dileğiyle.

 

 

REKLAMI KAPAT X