24 Temmuz haftasında piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
24 Temmuz haftasında piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
24.07.2023 08:27

Küresel piyasaların merkez bankası toplantılarını yakından takip edeceği bu çok kritik haftada Fed, ECB ve BoJ faiz kararlarını açıklayacak

 

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararını açıklamasının ardından bu kritik haftada Amerikan Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (Bank of Japan - BoJ) faiz kararlarını açıklayacak. 

 

Fed FOMC toplantısı ve faiz kararı

 

Fed, 2022 yılının ocak ayında başladığı faiz artış döngüsüne geçtiğimiz ayki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında ara vermiş ve faizleri 5,25 seviyesinde sabit bırakmıştı.

 

ABD tüketici enflasyonu verilerinin mayıs ayında son iki yılın en düşük seviyeyi işaret etmesinin ardından haziran ayı enflasyon rakamları da beklentilerden daha olumlu açıklandı. Mayıs ayında yüzde 4 olan ve haziran ayında yüzde 3,1 seviyesine inmesi beklenen yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi yüzde 3 oldu. Yüzde 0,1’den yüzde 0,3’e yükselmesi beklenen aylık TÜFE ise yüzde 0,2 olarak açıklandı. Mayıs ayında yüzde 5,3 olan ve haziran ayında yüzde 5 seviyesine inmesi beklenen yıllık çekirdek TÜFE verisi ise yüzde 4,8 oldu. Yüzde 0,4 seviyesinden yüzde 0,3 seviyesine inmesi beklenen aylık çekirdek TÜFE ise yüzde 0,2 olarak açıklandı.

 

Mevcut koşullarda piyasalar bu haftaki toplantının ardından çarşamba günü Fed’in 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gerçekleştirmesini bekliyor. Yüzde 99 seviyesinde fiyatlanan bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde Fed federal fon hedef oranı faizini yüzde 5,50 seviyesine yükseltmiş olacak. Bu artışın Fed’in gerçekleştireceği son faiz artışı olup olmayacağı sorusunun cevabı ise Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarında aranacak. Goldman Sachs gibi büyük yatırım bankalarının bazıları ve piyasanın büyük kısmı Fed’in bu haftaki toplantı ile birlikte faiz döngüsünü sonlandırmasını bekliyor.

 

ECB para politikası toplantısı ve faiz kararı

 

Bu hafta faiz kararı açıklayacak bir diğer merkez bankası ise Avrupa Merkez Bankası. ECB, perşembe günü gerçekleştireceği toplantının ardından temmuz ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Bankanın bu ay da 25 baz puanlık bir faiz artışıyla faiz artış döngüsüne devam etmesi bekleniyor.

 

Euro Bölgesi tüketici enflasyonu, haziran ayı ilk okumasında düşüşe işaret etmiş olsa da geçtiğimiz hafta açıklanan ikinci okumada aylık TÜFE, yıllık çekirdek TÜFE ve aylık çekirdek TÜFE yukarı yönlü revize edildi. Yıllık TÜFE ve yıllık çekirdek TÜFE yüzde 5,5 ile ECB’nin yüzde 2’lik hedefinin hayli üzerinde bulunuyor ve ECB üyelerinin de zaman zaman dikkat çektiği gibi özellikle çekirdek enflasyonun yapışkan ve inatçı olması dikkat çekiyor.

 

Son dönemde daha şahin bir duruş sergileyen ECB’nin faiz artışı gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılırken, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın da karar sonrası açıklamalarında veri odaklı ilerlemeye devam edeceklerini yinelemesi çok olası.

 

BoJ toplantısı ve faiz kararı

 

Diğer merkez bankalarının aksine, ultra düşük faiz ve ultra gevşek para politikası izleyen BoJ yüzde eksi 0,1 olan faiz oranını 2016 yılının eylül ayından beri sabit tutuyor. Kırılgan bir görüntüye sahip olan ekonomik toparlanmayı destekleme hedefiyle böyle bir politika izleyen BoJ’nin cuma günü gerçekleşecek toplantıda da faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

 

Ülkede yıllık TÜFE yüzde 3,3 ile BoJ’nin yüzde 2’lik beklentisinin oldukça üzerinde bulunurken analistler geçtiğimiz cuma açıklanan TÜFE verisi ile birlikte Japonya’da fiyat baskılarının gevşemeye başlayabileceği görüşünde. Cuma günkü toplantıda bir artış beklenmese de BoJ enflasyon beklentisi yukarı yönlü revize edilebilir.

 

Brent petrolün performansı

 

Geçtiğimiz haftanın yukarı yönlü hareketine devam eden ve 80 dolar eşiğini aşan brent petrol fiyatının, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin tırmandığı ve ileride yaşanması muhtemel arz sıkışıklığının fiyatlanmaya başladığı bir ortamda bu hafta nasıl bir performans sergileyeceği piyasalarca yakından takip edilecek.

Etiketler: piyasa fed BoJ ecb
REKLAMI KAPAT X