4 Mart haftasında piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme!

Okuma Süresi: 3 Dakika
4 Mart haftasında piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme!
Hamit Alp Ünlü
04.03.2024 08:12

Bu hafta iç piyasalarda şubat ayı TÜFE verisi takip edilecekken dış piyasalarda ise Fed Başkanı Powell’ın sunumu, ABD tarım dışı istihdam verisi ve ECB faiz kararı izlenecek

 

Pazartesi günü Türkiye’de şubat ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi, çarşamba ve perşembe günleri Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Meclis Komitesi ve Senato önünde yapacağı sunumlar, perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) mart ayı para politikası toplantısı ve faiz kararı ile cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi bu hafta piyasalar tarafından yakından izlenecek.

 

Türkiye şubat ayı TÜFE verisi

 

Pazartesi günü şubat ayına ilişkin TÜFE verisi açıklanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni başkanı Fatih Karahan’ın liderliğindeki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, 8 aylık artış serisinin ardından politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Toplantı sonrasında açıklanan toplantı tutanakları alınan bu kararla birlikte enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını ortaya koydu. Bu, politika faizinin bir süre daha en az yüzde 45 seviyesinde kalabileceğini gösteriyor. Burada kritik nokta enflasyon görünümündeki görülecek değişimler. TCMB’nin ulaşmayı hedeflediği enflasyon seviyesine yaklaşılması halinde politika faizinde indirimler görmemiz mümkün olduğu gibi aksi bir durumda faiz artışlarının da yeniden başlaması gündeme gelebilir.

 

Pazartesi günü açıklanacak olan şubat ayı yıllık TÜFE verisinin yüzde 64,86 seviyesinden yüzde 65,74 seviyesine çıkması beklenirken aylık TÜFE verisinin ise yüzde 6,70 seviyesinden yüzde 3,70’e inmesi bekleniyor.

 

Fed Başkanı Jerome Powell’ın sunumları

 

Fed Başkanı Jerome Powell, çarşamba günü Meclis Komitesi ve perşembe günü Senato önünde para politikasına ilişkin sunumlar gerçekleştirecek. Fed Başkanı, bu sunumları altı ayda bir gerçekleştirdiğinden ötürü piyasalara para politikası hakkında fikir vermesi açısından Powell’ın açıklamaları piyasalarca yakından izlenecek.

 

Piyasalar, Powell’ın açıklamalarında özellikle 2024 yılında gerçekleşmesi beklenen faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına dair ipuçları arayacak. Enflasyondaki yavaşlama henüz istenilen seviyeye gelmediğinden ötürü Fed yetkilileri faiz indirimlerine ilişkin henüz kesin bir tarihe işaret etmiş değiller.

 

ECB mart ayı faiz kararı

 

ECB, mart ayına ilişkin para politikası toplantısını perşembe günü gerçekleştirecek ve ardından mart ayı faiz kararını kamuoyuyla paylaşacak. Piyasaların cuma günkü toplantıdan beklentisi, faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmemesi. Ancak faiz kararının ardından ECB kanadından gelecek açıklamalarda faiz indirimlerine ne zaman başlanacağına ilişkin ipuçları aranacak.

 

ECB yetkilileri, daha önce, faiz indirimine ilişkin beklentiler karşısında; enflasyonun henüz istenilen düzeye düşürülmediğini, bu sebeple faiz indirimlerini konuşmak için henüz erken olduğunu vurgulamıştı. Geçtiğimiz cuma günü açıklanan şubat ayı TÜFE verileri, Euro Bölgesi’nde tüketici enflasyonunun şubat ayında beklentilerden olumsuz geldiğini gösterdi. Aylık çekirdek TÜFE yüzde eksi 0,9’dan yüzde 0,7’ye ve aylık TÜFE yüzde eksi 0,4’ten yüzde 0,6’ya çıkarken yıllık çekirdek TÜFE yüzde 3,3’ten yüzde 3,1’e; yıllık TÜFE ise yüzde 2,8’den yüzde 2,6’ya geriledi.

 

ABD tarım dışı istihdam verisi

 

Piyasalar, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisini de yakından takip edecek. Bunun sebebi, söz konusu verinin de Fed’in olası faiz indirimlerine ne zaman başlayabileceğine dair gerçekleşecek fiyatları etkileyecek olması. İşgücü piyasasının durumu, Fed’in politikaları üzerinde etkili bir unsur ve Fed faiz indirimlerine başlamadan önce işgücü piyasasının yeterince güç kaybettiğinden emin olmak istiyor.

 

Ocak ayında tarım dışı istihdam verisi 353 bin ile son bir yılın en yüksek seviyesine işaret etmişti. Şubat ayında ise verinin 190 bine düşmesi, ücret artışlarının yüzde 0,6’dan yüzde 0,2’ye inmesi, işsizlik oranının ise yüzde 3,7’de sabit kalması bekleniyor.

 

 

REKLAMI KAPAT X