ABD enflasyonunun altın ve gümüşe etkileri

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD enflasyonunun altın ve gümüşe etkileri
Osman Bayrak
11.02.2022 11:18

Perşembe akşamı 16:30’da Ocak ayı ABD enflasyon rakamı açıklandı.

Piyasa beklentisi enflasyonun yıllık %7,3’e ulaşması yönündeyken, enflasyon sürpriz şekilde %7,5 olarak açıklandı. ABD açısından son 40 yılın en yüksek enflasyon rakamı olması nedeniyle son derece önemli ve yüksek bir veri olarak algılanmaktadır. Bu makalede ABD enflasyonunun altın ve gümüş piyasasına olan etkilerini inceleyeceğiz.                 

Tüm Dünya genelinde gerek tedarik zincirlerinin kırılması, gerekse emtia fiyatlarının son derece yüksek seyretmesi nedeniyle arz yönlü enflasyon baskıları sürmektedir. Özellikle ABD tarafında açıklanan son enflasyon verisi, ABD tarihinde 40 yıldır görülmeyen yüksek bir seviyeye ulaştı. Görülen enflasyonun kalıcılaşmasını engellemek için ABD Merkez Bankası FED, Mart toplantısında faiz artırımına başlayabilir. Piyasada 0,25 puan faiz artırımı %100, 0,5 puan faiz artırımı %40 ihtimalle fiyatlanmaktadır.

Son dönemde özellikle petrol fiyatlarında görülen rekor yükselişler, pek çok sektör üzerinde maliyet baskısı oluşturmaktadır. Petrole ek olarak, demir, çelik, tahıl ürünleri ve doğalgaz fiyatlarındaki artışlar da etkili olmaktadır. Bu hafta içi büyük fon yönetim şirketlerinden BlackRock şirketinin tepe yöneticisi, fon yöneticilerinin yüksek enflasyonist ortamda fon yönetim tecrübelerinin olmadığını açıkladı. Bu da demek oluyor ki, ABD tarafında ulaşılan enflasyon çok da kısa olmayacak bir zaman diliminde gündemi meşgul edebilir.

Ons Altın ve Ons Gümüş

Dün açıklanan enflasyon verisinden sonra ons altın fiyatı önce hızla 1820 USD seviyesine indikten sonra hızla 1835 USD seviyesine tırmandı. Burada önemli olan ons altının içinde hareket ettiği yükselen kanalın destek ve dirençleri içinde kalıp kalmayacağıdır. Bahsettiğim kanalın alt limiti 1828 USD, üst limiti de 1848 USD seviyesinden geçmektedir. Bu limitler içinde kaldığı sürece yukarı yönlü hareketine devam edecektir.

Ons gümüş ise ons altından çok daha sağlam bir grafik çizmektedir. 28 USD seviyesinden başlayan düşen trendi, dün 23,72 USD seviyesinde tekrar test etmiş oldu. Önümüzdeki dönemde ons gümüşün 24 USD seviyesinde kalıcı olup olamayacağını izleyeceğiz.

Gram Altın ve Gram Gümüş

Gram altın cephesinde 800 TL direnç olarak çalışmaya devam etmektedir. ABD enflasyon verisi sonrası dolar endeksinde görülen gerileme Dolar/TL’nin de bir miktar gerilemesine neden oldu. Bu nedenle gram altın içinde bulunduğu daralan üçgen formasyonu içinde 4. Kez direnç seviyesinden dönmüş oldu. Önümüzdeki süreçte gram altın için destek seviyesi 775 TL, direnç seviyesi 800 TL olmaya devam edecektir.

Gram gümüş cephesinde de yatay bant hareketi devam etmektedir. Gram gümüş tarafında olası bir yükselişin ons gümüş tarafından tetiklenmesi çok daha olasıdır. Bu nedenle ons gümüşün 24 USD seviyesi üzerine çıkması ve kalıcı olmasını takından izlemeliyiz.

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri

Değerli metallerin fiyat hareketlerini etkileme gücü açısından ABD 10 Yıllık tahvil faizlerini yakından izliyoruz. Dün açıklanan enflasyon verisinden sonra %1,95 seviyesinde bulunan direnci de kırarak %2,03 seviyesine kadar ulaştı. Aşağıdaki grafikte rahatlıkla görülebileceği üzere tahvil faizleri ciddi bir yükseliş hareketi sergilemektedir. Yükselen faizler yaşanan enflasyonist ortamda pozitif reel faiz vermekten henüz çok uzakta olduğu için altın ve gümüşün enflasyondan korunma aracı olarak görülüp görülmeyeceğini izlemeye devam edeceğiz. Özellikle altın etflerine yapılan yatırımlarını izleyerek, olası paradigma değişikliklerini anlayabileceğiz.

REKLAMI KAPAT X