ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ons altını frenledi

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ons altını frenledi
Osman Bayrak
05.02.2024 08:54

Geçtiğimiz hafta FED toplantısı sonrasında yükseliş için aradığını bulan ons altın 2065 USD seviyesine kadar yükseldikten sonra, cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi ile gerileyerek haftayı 2039 USD seviyesinde kapattı.

Geçtiğimiz cuma günü Türkiye saati ile 16.30’da açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi 187.000 kişilik artış beklentisine karşılık 353.000 kişilik artış ile yatırımcıları ve piyasa analistlerini ters köşe yaptı. Bu veri ile birlikte açıklanan ortalama saatlik kazançlar verisi %0,3’lük artış beklentisine karşılık %0,6 gibi çok önemli bir artış kaydetti. Son olarak Ocak ayı İşsizlik verisi de %3,8’lik beklentiye karşılık %3,7 olarak açıklananınca değerli metallere satış gelmesi çok da zor olmadı.

Açıklanan bu 3 veri de doğrudan ABD ekonomisinin nabzını ölçebileceğimiz kategoride olduğu için son derece önemliydi. Diğer bir taraftan FED kararlarını da doğrudan etkileyebilecek nitelikte olmaları önemlerini bir miktar daha artırmaktadır. Açıklanan veriler sonrasında ortaya çıkan resme bakarsak, ABD ekonomisinde işsizlik oranının azaldığını, çalışanların ortalama saatlik kazançlarının arttığını ve istihdam sayısının yükseldiğini görmekteyiz. Verilerin bu yönde gelmesi ABD tarafında enflasyonun yukarı yönde hareketini tetikleyebileceği için ons altına kapanış saatine kadar satış gelmiş oldu.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıda belirttiğim gibi geçtiğimiz hafta çarşamba gününden itibaren görülen yükseliş, alçalan kanalın direnç bölgesinin kırılması ile hız kazanmıştı. Hatta perşembe günü görülen zirve değer ile 2070 USD seviyesinde yer alan yatay direnç bir kez daha test edilmiş oldu.

Fakat yine yukarıda özetlediğim cuma günü verileri ile yaşanan yükseliş yerini kuvvetli bir geri çekilmeye bırakmış oldu. Açıkçası açıklanan verilerin bu denli güçlü geleceği sanırım herkese sürpriz olmuştur. Burada önemli olan cuma gününün dip seviyesinin alçalan kanal direncinin üzerinde olması ve kapanış değerinin yine direnç seviyesi üzerinde gerçekleşmiş olmasıdır. Bu durum bu hafta için ons altın cephesini umutlandırmaktadır.

Eğer bu hafta ons altın 2020 USD seviyesi üzerinde kalabilirse, önümüzdeki günlerde yeni bir yükseliş hareketi beklenebilir. Çünkü teknik anlamda 2020 USD’ye kadar yaşanacak geri çekilmeler, kırılan direnç seviyenin back testi olarak algılanır ve ons altının hedefi tekrar 2070 USD olabilir. Aksi bir fiyat hareketinde 2020 USD seviyesi aşağı yönde kırılır ve kalıcılık görülürse 2000 USD seviyesi ilk hedef, 1970 USD seviyesi ikinci hedef haline gelebilir. Şu an için bu yönde bir ihtimal zayıf olsa da pivot rakamların etrafındaki fiyat oluşumları, hareketin yeni yönünü belirleyecektir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında veri odaklı görülen hareketler gram altını da negatif yönde etkilemiş görünmektedir. Yukarıdaki grafikte yer alan yeşil yükselen kanal direncini kırmaya hazırlanan gram altın, cuma günü gelen sert satışlarla tekrar yükselen kanal içine girmiş oldu. Bu hafta gram altın için ana destek seviyesi 1960 TL’den, direnç seviyesi 2010 TL’den geçecektir. Bu iki seviyeden birinin kırılması halinde yeni bir yön oluşumu görülebilir. Bu durumda da yeni hedefler 2060 TL ve 1900 TL olarak güncellenebilir.

REKLAMI KAPAT X