Altın, ABD enflasyon verisini bekliyor: Yeni haftada takip edilecek seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın, ABD enflasyon verisini bekliyor: Yeni haftada takip edilecek seviyeler
Osman Bayrak
12.02.2024 08:42

Altın, bu hafta salı günü açıklanacak olan ABD enflasyon verisi öncesi haftaya sakin bir başlangıç yapıyor.

Bu hafta salı günü Türkiye saati ile 16.30’da ABD enflasyon verisi açıklanacak. Ocak ayı ABD enflasyonunun %0,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece ABD yıllık enflasyonunun %2,9’a gerileyeceği düşünülüyor. Temmuz 2022’de %9,1 olarak zirve yapan ABD enflasyon verisi beklentiler dâhilinde gelirse 1,5 yıllık aranın ardından ilk kez %3 seviyesinin altına inmiş olacak. Bu veri ABD Merkez Bankası’nın (FED) en çok önem verdiği veri olarak dikkat çekiyor. Çünkü ABD tarafında yaşanan faiz artırım sürecinin temel nedeni yükselen enflasyon verisinin ABD ekonomisine zarar vermeden indirilmek istenmesiydi. Bu sebeple salı günü, ABD Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi olan %2’ye yaklaşılması açısından önemli bir veri günü olacak. Bu nedenle yaşanabilecek volatiliteye karşı hazırlıklı olmak gerekiyor.

Eğer açıklanacak veri beklenti üstü gelirse değerli metal piyasasına satış, beklenti altı gelirse değerli metal piyasasına alım gelmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Burada yaşanabilecek hareketin kuvveti gelecek veri ile beklenti arasındaki farkın büyüklüğü ile doğru orantılı olacaktır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini sırası ile MACD ve DMI göstergeleri ile göstermektedir.

Kaynak: Tradingview           

Gram altının günlük hareketlerinde iki yükselen kanal dikkatleri çekmektedir. Bu kanallardan ilki mavi renk ile gösterilen geniş kanal, ikincisi ise yeşil renk ile gösterilen dar kanaldır. Normal koşullarda fiyatın mavi kanal içinde destek-direnç seviyeleri arasında salınım yapması beklenir. Fakat son dönemde özellikle ons altın fiyat hareketlerinin yatay bant içinde gerçekleşmesi gram altının da dolar/TL’nin sınırlı yükselişi ile dar kanal içinde hareket etmesine neden olmaktadır.

Gram altında takip edilecek seviyeler

Her iki kanalın da yükseliş yönlü olması yatırımcılar açısından umut verici olmaktadır. Grafiği teknik olarak yorumlamamız gerekirse eğer gram altın 2020 TL direncini kırarsa ana hedefi 2070 TL olacaktır. Fakat 1960 TL altındaki bir fiyatlamada ana hedef 1900 TL olacaktır. Kısa vade için olası kırılımlar bu yönde takip edilebilir.

Gram altının göstergelerini incelediğimizde MACD göstergesinde kararsız bir negatif görünüm dikkati çekmektedir. Gram altın her ne kadar yeni yüksekler yapsa da MACD göstergesinin yeni tepeleri bir önceki tepenin altında kalmaktadır. Bu da fiyat ile negatif uyumsuzluk yaratmaktadır. Fakat bu durumu değerli metaller tarafında tek başına yorumlamak doğru olmaz. Bu nedenle grafiğe DMI göstergesini de ekledim. 1600 TL seviyesinde al sinyali veren DMI göstergesi hala al pozisyonunu korumaktadır. Bu nedenle burada bir sat sinyali oluşmadan MACD göstergesine göre orta vadeli konum almak doğru olmayacaktır.

Son olarak orta-uzun vadeli altın yatırımcısı için altın/gümüş rasyosuna dikkat çekmek istiyorum. Bir süredir yükseliş yapısından olan bu göstergede teknik anlamda ikili tepe görünümü oluşmuş durumda. Analizlerimi yakından takip edenler altın/gümüş rasyosunda yaşanacak bir geri çekilmenin altın tarafı için yükseliş işareti olabileceğini anımsayacaktır. Bu nedenle şu an 89,50  (Ons Altın: 2024,36 Ons Gümüş: 22,60; (2024,36/22,60)=89,50) seviyesinde olan bu göstergenin 87,50 altına inmesi teknik yapıyı harekete geçirip 83 seviyesini hedef haline getirebilir.

REKLAMI KAPAT X