Altın fiyatları ABD enflasyon verisi öncesinde sert yükseldi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları ABD enflasyon verisi öncesinde sert yükseldi
Osman Bayrak
13.03.2023 08:27

Ons altın geçtiğimiz haftayı son derece kuvvetli bir yükselişe imza atarak 1867 USD seviyesinden, gram altın ise 1137 TL seviyesinden kapatırken; altın yatırımcısının gözü bu hafta salı günü açıklanacak olan ABD TÜFE ve çarşamba günü açıklanacak olan ABD ÜFE verisinde olacak.

Geçtiğimiz hafta değerli metallerde son derece volatil geçen bir piyasaya şahit olduk. Hafta sonuna doğru açıklanan TDI veri paketinde her ne kadar tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde gelse de, işsizlik oranında da bir artış yaşandı. Ayrıca saatlik ücret artışlarında, TÜFE artış hızının altında bir yükseliş gerçekleştiği görüldü. Cuma günü bu nedenle ons altın, 1810 USD bölgesini dip yaparak yönünü yukarı çevirdi.

Altın yatırımcısının gözü ise salı günü TSİ 15:30’da açıklanacak olan ABD TÜFE verisine çevrildi. Şubat ayı ABD TÜFE verisi beklentisi aylık %0,4’lük bir artış olması yönündeyken, eğer açıklanan rakam piyasa beklentisinin üzerinde gelirse, FED’in ilk toplantısında faizleri 0,5 puan artırmasına yönelik beklentilerin artması beklenebilir. Dolayısı ile ons altında yeniden bir geri çekilme yaşanabilir. Aksi durumda ise ons altının yükseliş ivmesi SVB olayının da etkisi ile güçlenebilir.

Silicon Valley Bank olayı ve altına olası etkisi 

Geçtiğimiz hafta sonuna doğru ABD’de faaliyet gösteren Silicon Valley Bank mudilerine ödeme yapmakta zorlanınca banka yönetimine el kondu. Temel olarak olayın farklı nedenleri olsa da artan ABD faizleri, bankaları ellerinde tuttukları tahviller nedeniyle zora sokmaktadır. Bu aşamada her ne kadar ABD bankacılık sistemi açısından bir sistemik risk ufukta görünmese de (olası müdahaleler nedeniyle), bu olay bile tek başına FED’in ilk toplantıda 0,50 puan yerine 0,25 puanlık faiz artışına gitmesine neden olabilir. Fakat salı günü ABD TÜFE verisi beklentilerin çok üzerinde gelirse, FED’in 0,50 puanlık faiz artışı yapmaktan başka çaresi de kalmayabilir. Bu nedenle veri saatlerinde oluşabilecek volatiliteye son derece dikkat etmek gerekecektir.

Bu gelişmelerin ışığında ons altın için 1800-1810 USD bölgesi ise dip olmuş durumdadır. Bu bölgeden itibaren yaşanan yükseliş ise ilk düzeltmeyi 1877 USD bölgesinden, eğer bu bölge kırılırsa 1885 USD bölgesinden yapabilir. Çünkü saatlik grafikte RSI göstergesi 84 seviyesi ve üzerini test etmeye başlamış bulunmaktadır. Daha önce de defalarca bu bölge civarında fiyatta bir duraklama hatta hafif geri çekilme yaşanması sebebiyle, olası geri çekilmelerde 1860 ve 1847 USD seviyelerini potansiyel destekler olarak izleyeceğiz.

Dolar Endeksi (DXY)

Ons altında yaşanan yükselişin temelinde ise dolar endeksindeki sert geri çekilme yatmaktadır. FED’in faiz artış beklentisinin 0,5’ten 0,25 seviyesine inmesiyle birlikte, DXY endeksinde sert bir geri çekilme yaşanmıştı. Burada en önemli olan nokta ise geçtiğimiz hafta DXY endeksinin yükseliş hareketinin yükselen trendi test ederek geri dönmesiydi. Bu hareket ise ons altında yaşanabilecek yükselişi desteklemektedir.

Altın/gümüş rasyosunun ise 91 seviyesinden yönünü tekrar aşağı çevirdiği görülmektedir. Özellikle 87 seviyesi altında kapanışlar görülmesi halinde, ons altında önemli yükselişlerin devam etmesi beklenilebilir.

REKLAMI KAPAT X