Altın fiyatları FED öncesinde kritik dirençte

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları FED öncesinde kritik dirençte
Osman Bayrak
20.09.2023 09:47

Bu akşam gözler Türkiye saati ile 21.00’de FED kararında, 21.30’da da FED Başkanı Powell’da olacak. Bu önemli günde ons altın ise kritik bir direncin eşiğinde fiyatlanıyor.

Bu akşam açıklanacak faiz kararı için piyasada hâkim olan beklenti, faiz oranlarında bir değişiklik yapılmaması yönünde. Piyasa bu toplantıdan ziyade bir sonraki toplantıda 0,25 puanlık faiz artışı bekliyor. Özellikle son dönemde yeniden yükselişe başlayan ABD enflasyonu ise bu yöndeki beklentileri en fazla körükleyen etken olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Özellikle brent petrol tarafında yaşanan ciddi yükseliş başta taşımacılık ve lojistik maliyetlerini artırmakla birlikte dolaylı olarak tüm tüketim ürünlerinde bir fiyat baskısı oluşturmaya devam ediyor. Bu nedenle de ciddi bir yükseliş kaydeden brent petrol, karar vericiler için baskı unsuru olmayı sürdürüyor.

Bu akşam açıklanacak faiz kararından ziyade FED Başkanı Powell’ın açıklamalarındaki satır aralarına daha çok dikkat edeceğiz. Söylemlerin şahin ya da güvercin bir tonda olması ons altın hareketlerinde yön belirleyici olabilir.

Ons altın

Ons altının günlük hareketlerini takip ettiğim grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte esas olarak iki önemli detaya dikkatinizi çekmek istiyorum. İlk detay ons altının son 3 geri çekilmesinde 200 günlük hareketli ortalamasından bir dönüş almasıdır. Analizlerimi takip edenler ons altının 200 günlük hareketli ortalamasına özel önem verdiğimi fark edeceklerdir. Çünkü ons altın bir şekilde ortalama altında uzun süre kalmaya kalkarsa satış baskısının ciddi anlamda artacağını görebiliriz. Bu nedenle olası yükseliş hareketlerinin devamı için ilk ve öncül koşul, 200 günlük hareketli ortalamanın korunması olacaktır. Dikkat ederseniz ons altın hafifi bir sarkma ile son geri çekilmesinde de dönüşünü bu seviyeden yapmıştı.

İkinci detay ise kısa vadede oluşan yeşil alçalan trend. Son zirve denemesinden bu güne oluşan yeşil renkli alçalan trend, ons altın hareketlerinin önündeki önemli bir sınav niteliğinde. 200 günlük hareketli ortalamadan dönüş alan ons altın 3 günlük yükselişin ardından dün ilk kez 1937 USD seviyesini test ederek alçalan trend üzerinde kalma çabası sergilemişti.

Bugün FED tarafında yaşanacak gelişmelere göre volatilitesi yükselebilecek bir ons altının yeşil alçalan trend üzerinde fiyatlanması yani bugün için 1930 USD seviyesi üzerinde kalması yeni bir yükseliş hareketi için son derece önemlidir.

Aksi bir kırılım halinde ise yine 200 günlük hareketli ortalama ons altını 1910 USD seviyesinde karşılayabilir fakat fiyatı durdurmakta bu kez başarılı olabilir mi emin değilim.

Gram altın

Hafta boyu ons altında görülen tepki yükselişi, gram altının kısa vadede 1720 TL’den gelen alçalan trendinin kırılmasını sağladı.

Dün 1680 TL üzerine çıkan gram altın, 1660 TL’de bulunan alçalan trend desteğini kırarak düşüşün sonlanması adına önemli bir adıma imza atmış oldu. Bugün gram altının 1680 TL üzerinde bir kapanış alması halinde (gün kapanışı) bir önceki tepe yukarı aşılmış olacağı için düşüş hareketinin sonlandığından ve yeni bir yükseliş dalgasının başlamış olabileceğinden bahsedebileceğiz. Bu nedenle bugünün en önemli rakamı gram altın için 1680 TL olacaktır.

İLGİLİ HABER Küresel piyasalarda FED günü: Faiz kararı saat kaçta açıklanacak, beklenti ne yönde? Küresel piyasaların merakla beklediği gün geldi. ABD Merkez Bankası (FED) bugün FOMC toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Peki, FED faiz kararı saat kaçta açıklanacak, beklenti ne yönde? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X