Altın fiyatları teknik hedefine uygun hareket ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları teknik hedefine uygun hareket ediyor
Osman Bayrak
31.07.2023 09:56

Geçtiğimiz hafta ons altın 1959 USD seviyesinde, gram altın ise 1695 TL seviyesinde kapanış aldı. Teknik grafiklerine bakmadan hiçbir anlam ifade etmeyen bu sayıları, teknik analiz grafikleri üzerinde incelediğimizde ise altın fiyatlarının teknik hedeflerine uygun hareketler sergilediğini görüyoruz.

Gram altın

Gram altın yatırımcıları için geçtiğimiz 2 ay son derece karlı bir şekilde tamamlandı. 1250 TL’den başlayan yükseliş hareketi, geçtiğimiz hafta 1717 TL’yi test ederek 1695 TL’den haftayı kapattı. Bu yükseliş sırasında yaşanan hareketi aşağıdaki grafik aracılığı ile günbegün takip ettik

Kaynak: Tradingview

Gram altın bu yükseliş sırasında ilk olarak uzunca bir süre içinde bulunduğu yükselen paralel kanalı yukarı kırarak önemli bir yükseliş yapabileceği sinyalini vermişti. Bu tarz hareketlerde tüm ihtimalleri masaya yatırarak alacağımız pozisyonların riskini, olası hedeflerini ve stop seviyelerini belirlemek oluşabilecek bir yükselen trendi sürmek için olmazsa olmazlardır.

Yaşanan bu yükseliş esnasında yükselen kanal katlama hedefleri her zaman yolumuzu aydınlatan bir bakış açısı oldu. Dönem dönem yaşanan sert yükselişler sonrasında, yatay bölgede konsolide olan gram altın bu hedefler sayesinde sağlıklı bir şekilde takip edilebildi.

Birkaç hafta önce ilettiğim 1715 TL hedefi de bu kanal katlama direnç bölgelerinden birisi idi. Yükselen trend sürdüğü sürece bu seviyenin görülmesi şaşırtıcı olmayacaktı. Burada özellikle belirtmek istediğim şu ki yatırımlarınızdan para kazanabilmeniz için öncelikle bir trend oluşması lazım. Eğer elinizde bir yükselen trend varsa ikinci önemli konu da o trendden hafif sallantılarda ayrılmamaktır.

Analizlerimizi takip edenler gram altının bu yükseliş döneminde kanal katlayarak yoluna devam ettiğini ve dolayısı ile 1700 TL üzeri bir hedefin görülme ihtimalinin yüksekliğini bilerek trend sürdürmüşlerdir umarım.

Peki, gram altının bundan sonraki yolu nasıl olabilir?

Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi geçtiğimiz perşembe günü ons altın kaynaklı yaşanan geri çekilme gram altının yükselen trendinin kırılmasına neden oldu. Fakat cuma günü yaşanan yükseliş de trend üzerine çıkamadığı için “şimdilik” tepki yükselişi olarak kalmaktadır.

Yakın dönemde özellikle ons altında bir yükseliş hareketi görülmezse gram altın bir süre kanal direnç bölgesine yakın konsolide olabilir. Gerek Dolar/TL’de gerekse ons altında risklerin hala yukarı yönlü olması nedeniyle gram altında kısa vadede ciddi bir geri çekilmenin yaşanması sürpriz olur. Olsa bile olası düşüşler sınırlı kalabilir. Bu nedenle gram altın takipçileri yukarıdaki grafiğin direnç bölgesini yakından izlemelidir. Eğer direnç bölgesi 1720-1750 TL bölgesi arasında aşılırsa, yeni bir kanal marjı açılabilir.

Bu haftanın önemli verileri

Bu hafta veri açısından hem yerel, hem de küresel anlamda yoğun geçeceğe benziyor. 3 Ağustos Perşembe günü ülkemizde temmuz ayı TÜFE verisi açıklanacak. Temmuz ayı içerisinde özellikle akaryakıta gelen zamlar nedeniyle TÜFE’nin önceki aylardan daha yüksek gelmesi beklenmektedir. Açıklanacak verinin piyasa üzerinde etkisi olması muhtemel olacağından dolar/TL tarafında volatiliteye neden olabilir. Diğer taraftan 4 Ağustos Cuma günü ABD tarafında Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Aylık Kazançlar verileri açıklanacak. Sırası ile 184.000 ve %0,3 olarak açıklanması beklenen verilerde yaşanabilecek önemli bir sapma ons altın üzerinde bir volatiliteye neden olabileceği için cuma günü 15:30’a hazırlıklı olmak gerekir.

REKLAMI KAPAT X