Altın fiyatları yeni yıla nasıl başladı?: 2024’te takip edilecek seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları yeni yıla nasıl başladı?: 2024’te takip edilecek seviyeler
Osman Bayrak
02.01.2024 09:34

Ons altın, 2023 yılını 2063 USD seviyesinde kapattıktan sonra 2024 yılına kritik direnç olan 2070 eşiğinde başladı.

Aşağıdaki grafik ons altının haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın son 3,5 yıllık hareketini özetleyen yukarıdaki grafik bizlere teknik anlamda epey bir mesaj vermektedir. Ons altın fiyatını tetikleyen her gelişmede yükseliş hareketi 2070 USD seviyesine kadar devam etti. Bu seviyeyi test ettikten sonra gerileyen ons altın bir nevi yatay bant hareketi sergilemiş oldu. Yatay kanalın destek seviyesi 1700 USD, direnç seviyesi ise 2070 USD’den geçmektedir. Bu yolculuk süresince bir kez 1620 USD seviyesine kadar gerileme kaydeden ons altın, yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı. Bu açıdan bakınca çok belirgin olmasa da bir TOBO yapısını anımsatan bir yapı olsa da ben bu yapıyı yatay bant hareketi olarak betimlemeyi tercih ediyorum.

2023 yılını bu bandın tam da direnç seviyesinde kapatan ons altın direnç seviyesini 6. kez test etmiş oldu. Burada göze çarpan en önemli detay, 2070 USD üzerine bir kez atak görmüş olsak da direnç üzerinde bir kapanış yaşanmamış olmasıdır.

2024’ün ilk haftalarında ons altın eğer 2070 USD üzerinde kalıcılık sergileyebilirse, ons altının ilk hedefi daha önce test edilen zirve seviye olan 2150 USD olacaktır. Fakat yatay bandın yukarı kırılması halinde esas hareketi 400 USD genişliğinde yeni bir bant içinde izlemeye başlayacağız. Bu da demek oluyor ki ons altının orta vadeli hedefi 2470 USD seviyesi olacaktır. Bu seviyenin bugünden yarına görülmesi mümkün değildir. (Ancak jeopolitik risklerin artması ile mümkün olur.)

Ons altının göstergelerini incelediğimizde haftalık grafikte pozitif görünümün devam ettiğini söyleyebilirim. MACD tarafında son 10 haftadır devam eden pozitif seyir güçlenerek devam etmektedir. Haftalık grafiğin RSI göstergesi 60 seviyesinde yer alsa da kendi ortalamasının üzerindeki seyri devam etmektedir. Eğer bir yükseliş hareketi olacaksa RSI göstergesinin önce 70 seviyesine yaklaşması takip edilecektir.

Piyasadaki hâkim görüşe göre 2024 yılında beklenen finansal gelişmeler, ons altın fiyatını destekleyebilecek niteliktedir. Bu görüşe neden olan temel beklenti ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2024 yılı içinde faiz indirim sürecine başlamasıdır. Fed’in faiz artırım sürecinde uzunca bir süre baskı altında kalan ons altının, faiz indirim sürecinin başlaması halinde bu süreçten pozitif anlamda etkilenmesi gayet normal karşılanmalıdır.

Ons altın tarafında gündemde olan olasılıklar muhakkak gram altını da etkileyecektir. Ons altında gündemde olan teknik hedeflerin yaşanması halinde gram altının da orta vadeli hedefi en az 2350 TL olabilir. Burada bu hedefi en az olarak tarif etmemin sebebi gram altın fiyatına Dolar/TL kaynaklı artışların etkisinin bu hedefin içinde olmamasıdır. Dolar/TL’nin enflasyon oranında doğal yükselişini de hesaplamalara alırsak bir bu kadar daha yükselişin yaşanma ihtimali masaya gelebilir.

İLGİLİ HABER 2024 yılında altın ve gümüşü ne bekliyor? Uzmanlar, küresel faiz artırım döngülerinde sona gelindiğine yönelik beklentilerin ortasında altın ve gümüş için 2024 yılı beklentilerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X