Altın fiyatlarına yükselen trend engeli

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarına yükselen trend engeli
Osman Bayrak
18.12.2023 08:47

Geçtiğimiz hafta önemli trend desteklerinden dönerek yönünü yukarı çeviren altın bu kez de yükselen trend direncine takılarak haftalık kapanış aldı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

 

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta ons altın için son derece volatil bir hafta oldu. Çarşamba günü gelen FED kararı piyasa beklentileri doğrultusunda olması sürpriz hareketlere engel olmuş oldu. Ardından gelen Powell’ın açıklamalarının güvercin tonda olması da altının yükselişine yakıt oldu. Özellikle 2024 yılında faiz indirim sürecinin başlayabileceğinden bahsedilmesi daha doğrusu bir ihtimal olarak masaya gelmiş olması bile değerli metaller için olumlu bir havanın esmesini sağladı. Fakat burada dikkat etmemiz gereken konu FED’in faiz indirimleri ile ilgili kararını gelecek verilere göre verecek olmasıdır. Özellikle ABD enflasyonu ve işsizlik verileri yine potansiyel volatilite kaynağı olacaktır.

Bu çerçevede cuma günü gelen ABD PMI verisinin 49,3’lük beklentiye karşın 48,2 gelmesi ile birlikte ons altın cephesinde bir miktar geri çekilme gördük. Fakat bu çekilmenin ons altının teknik grafiğinde daha anlamlı bir yeri var. İsterseniz son fiyat hareketlerini bir miktar da teknik açıdan inceleyelim.

Yukarıdaki grafikte 2 önemli detay var. İlki kırmızı yükselen trend. Bu trendin üzerinde 2150 USD seviyesini test eden ons altın ikinci önemli detay olan 2070 USD yatay direnci üzerinde kalamadı. Hatta kalamadığı gibi bu yükseliş hareketi sonrasında kırmızı yükselen trendin altına dek geriledi. FED’den gelen destek de geçtiğimiz hafta ons altını ancak 2048 USD seviyesine kadar yükseltebildi. Haftayı geri çekilme ile kapatan ons altın için 2040 USD seviyesi son derece önemli hale geldi.

Bu hafta 2040 USD seviyesi altında geçirilen her gün ons altın üzerindeki baskıyı artırabilir. Ons altının kısa vadeli yükselişini sürdürebilmesi için kırmızı yükselen trend üzerine kendini taşıyabilmesi önemli. Aksi halde 2007 USD ve 1980 USD sırası ile destek seviyeleri olarak takibimizde olacaktır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Ons altında yaşanan volatilite gram altının da mavi yükselen trend desteğine dek gerilemesine neden oldu. Bu seviye altında kapanış alması kısa vadeli yükseliş hareketlerini daha fazla baskılardı ama fiyatı döndüren de yükselen kanal desteği oldu. Fakat mavi kanal desteğinden dönen ons altın 2 kez kırmızı yükselen trendi test etmesine rağmen üzerine atmayı başaramadı. Bu da gram altın fiyatı üzerinde baskının artmasına neden olabilir.

Bu hafta olası yükselişlerde 1920 TL seviyesi önemli direnç seviyesi olarak yakından takibimizde olacaktır. Bu seviyenin üzerinde gün kapanışı gelmesi halinde kısa vadeli yükseliş hareketinden bahsedebiliriz. Olası yükseliş hareketinin de ilk hedefi 2020 TL olarak görünen yükselen kanal direnci olacaktır. Fakat eğer zayıflık devam ederse 1840 TL seviyesi ana destek seviyesi olarak ekranımızda olmalıdır. Bu seviyenin altında bir gün kapanışı gelmesi demek kısa vadede baskıların artacağı anlamına gelir ki 1770 TL ve 1720 TL desteklerini gündemimize getirebilir.

REKLAMI KAPAT X